http://www.fmtvdx.eu
 
 

Troposferische FM DX, Noorwegen (NOR)
 
  FM List / RDS Tropo
     
BEL BelgiŽ
D Duitsland
DNK Denemarken
F Frankrijk
G Engeland
HOL Nederland
LUX Luxemburg
NOR Noorwegen
POL Polen
SUI Zwitserland
     
   
   DAB+ / Tropo
     
BEL BelgiŽ
D Duitsland
DNK Denemarken
G Engeland
HOL Nederland
NOR Noorwegen
S Zweden
       
   


Real time VHF - propagation map

 


Tropospheric Ducting Forecasts

 

 

 

NOORWEGEN ZET LAATSTE FM-ZENDERS UIT, DAB+ DE STANDAARD

Vandaag zijn in Noorwegen de laatste FM-zenders uitgeschakeld. Het land zet in op digitale technieken zoals DAB+.

Troms en Finnmark

Rond 11 uur zijn in de regio Troms en Finnmark in het noorden van Noorwegen de FM-zenders uitgezet van de landelijke publieke en commerciŽle radiozenders. Vanaf nu zijn de uitzendingen van deze radiozenders alleen via de digitale ether (DAB+) te ontvangen. Het land zet als eerste land in Europa volledig in op de digitale techniek.

Regioís

Op 11 januari van dit jaar werd gestart met het gefaseerd uitschakelen van FM-zenders. De regio Nordland was op 11 januari de eerste regio waar de FM-uitzendingen werden gestopt. Gedurende dit jaar zijn per regio de FM-zenders publieke radiozenders van de NRK en de commerciŽle radiozenders Radio Norge en P4 stopgezet.

FM blijft in gebruik

De analoge FM zal vanaf vandaag niet helemaal ďleegĒ zijn. Lokale omroepen in Noorwegen blijven in grote delen van het land tot en met 2021 te horen via de FM. Daarnaast zijn in grote delen van Noorwegen ook de Zweedse FM-zenders goed te ontvangen. Zweden heeft nog geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de FM.

Oslo

In Oslo hadden radiozenders per 8 december hun uitzendingen moeten stoppen op de FM. Een aantal radiozenders heeft hier echter geen gehoord aan gegeven en is nu in overtreding aldus de toezichthouder in Noorwegen.

Luistertijd
Volgens onderzoek gehouden in de zomerperiode van dit jaar zou ondanks het uitschakelen van de FM de luistertijd naar de radio stabiel zijn gebleven. Uit de enquÍte van de website radio.no, die de transitie naar digitale radio in Noorwegen begeleid, blijkt dat de luistertijd door het afschakelen van het FM-signaal niet significant afneemt. Daarnaast zou volgens de website ook de advertentiemarkt voor het medium radio een stijging zien: 1,4 procent groei ten opzichte van het vorige kwartaal.

Ontevreden

Begin augustus kwam er uit een ander onderzoek naar buiten dat meer dan de helft van de inwoners van Noorwegen ontevreden is over de gang van zaken rond het uitschakelen van de FM-zenders en de overgang naar digitale radio via de ether DAB+. Slechte ontvangst en de aanschaf van nieuwe radio-apparatuur werd als grootste nadelen genoemd.

Nederland

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de FM-zenders uit te schakelen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft vorig jaar nog aangegeven geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor.- bron MediaMagazine.nl


Lyngdal


Lokale radio !?


Hestheia/Greipstad


Bokn


Bjerkreim


Bjerkreim


Bokn


Lyngdal


Bokn


Lyngdal


Hestheia/Greipstad


Halden
Hestheia/Greipstad


Kaldasknipa Lyngdal

 
 

www.fmtvdx.eu