http://www.fmtvdx.eu
 
 

Radio en Televisie DX - Long Distance Reception !
 
  Archief 2017
   
Archief 2020
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
     
Gepost op zaterdag 23 december 2017
Alphense Alticomtoren staat in de spotlights

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vrijdagmiddag is de verlichting op de Alticomtoren in Alphen aan den Rijn ingeschakeld. De toren moet het herkenningspunt van Alphen worden. De verlichting op de communicatietoren is een idee van Alphenaar Ben Wilms. Het Economic Development Board Alphen (EDBA), Alphen Marketing, de gemeente Alphen aan den Rijn, Alphen on Fibre en Hillsafety hebben de verlichting gerealiseerd. De verlichting kan in verschillende kleuren worden ingesteld. Zo kleurt de toren op Koningsdag oranje en op Bevrijdingsdag in de Nederlandse driekleur. Nu is de toren in kerstkleuren verlicht.

bron: studioalphen

Alphense Alticomtoren in de spotlights

 
Gepost op donderdag 21 december 2017

ONDERZOEKSBUREAU:
“FM-UITZENDINGEN IN DE PERIODE 2027-2032 AFSCHAKELEN”

Onderzoeksbureau Dialogic vindt de periode 2027-2032 een realistisch moment om de uitzendingen via de FM af te schakelen. Dit schrijft het bureau in een onderzoek naar de toekomst van de analoge uitzendingen via de FM en middengolf (AM) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Voor- en nadelen
Het bureau geeft aan dat een gehele een transitie naar digitale radio via de ether (DAB+) naast voordelen ook een groot aantal nadelen met zich meebrengt. Zo noemt het onderzoeksbureau een (verdere) daling in het luisteren naar radio, slechtere beschikbaarheid etherradio, omschakelkosten voor luisteraars, het verdwijnen specifieke data-diensten en een kleiner bereik bij calamiteiten.

Voordeel voor een gehele overgang naar digitale radio zijn de besparing in transmissiekosten en is het mogelijk dat de “pluriformiteit” van het aanbod op de radio wordt vergroot.

Vanaf 2027
Een realistische termijn voor afschakeling ligt grofweg de periode tussen 2027 en 2032 aldus Dialogic. “Gezien de lopende vergunningen kan pas vanaf 2022 gedacht worden aan afschakeling van FM op enige schaal. Een afschakeling in 2022 zou een flinke impact kennen: de impact van de meeste positieve en negatieve argumenten is dan relatief groot. Omdat alternatieven voor FM steeds belangrijker worden, dalen de positieve en negatieve impact van afschakeling in de periode tot circa 2032. Omdat ook de positieve impact sterk daalt verdient het de voorkeur om voor 2032 af te schakelen.“, aldus Dialogic.

Alternatieve bestemmingen voor FM
Nadat de uitzendingen via de FM zijn gestaakt kan de band worden ingezet voor andere doeleinden. Het onderzoeksbureau geeft aan dat de FM-band kan worden ingezet voor DAB+ maar dat daarbij wel voldoende draagvlak moet zijn op Europees niveau. Mogelijke andere manieren op de band te gaan gebruiken zijn uitzendingen via DRM+, PMSE (Programme Making and Special Events) of militaire doeleinden.

Hoogvermogen middengolf
Volgens het onderzoeksbureau lijkt er een brede consensus te zijn dat afschakeling van hoogvermogen AM zinvol is. “Mogelijk kan het vrijgekomen spectrum worden ingezet voor het verstrekken van vergunningen voor laagvermogen AM voor zendamateurs en hobbyisten.“, aldus Dialogic.

Laagvermogen
Het ‘braak laten liggen’ van de AM-band is geen ideaal uitgangspunt: juist omdat AM nog door veel luisteraars te ontvangen is, is de band mogelijk interessant voor etherpiraten aldus Dialogic.. Het onderzoeksbureau noemt het huidige beleid waarin laagvermogen radiozenders kunnen uitzenden op de middengolf “de juiste vorm”.  - bron MediaMagazine.nl

Het gehele rapport vind je hier

 

Gepost op woensdag 13 december 2017
NOORWEGEN ZET LAATSTE FM-ZENDERS UIT, DAB+ DE STANDAARD

Vandaag zijn in Noorwegen de laatste FM-zenders uitgeschakeld. Het land zet in op digitale technieken zoals DAB+.

Troms en Finnmark

Rond 11 uur zijn in de regio Troms en Finnmark in het noorden van Noorwegen de FM-zenders uitgezet van de landelijke publieke en commerciële radiozenders. Vanaf nu zijn de uitzendingen van deze radiozenders alleen via de digitale ether (DAB+) te ontvangen. Het land zet als eerste land in Europa volledig in op de digitale techniek.

Regio’s

Op 11 januari van dit jaar werd gestart met het gefaseerd uitschakelen van FM-zenders. De regio Nordland was op 11 januari de eerste regio waar de FM-uitzendingen werden gestopt. Gedurende dit jaar zijn per regio de FM-zenders publieke radiozenders van de NRK en de commerciële radiozenders Radio Norge en P4 stopgezet.

FM blijft in gebruik

De analoge FM zal vanaf vandaag niet helemaal “leeg” zijn. Lokale omroepen in Noorwegen blijven in grote delen van het land tot en met 2021 te horen via de FM. Daarnaast zijn in grote delen van Noorwegen ook de Zweedse FM-zenders goed te ontvangen. Zweden heeft nog geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de FM.

Oslo

In Oslo hadden radiozenders per 8 december hun uitzendingen moeten stoppen op de FM. Een aantal radiozenders heeft hier echter geen gehoord aan gegeven en is nu in overtreding aldus de toezichthouder in Noorwegen.

Luistertijd
Volgens onderzoek gehouden in de zomerperiode van dit jaar zou ondanks het uitschakelen van de FM de luistertijd naar de radio stabiel zijn gebleven. Uit de enquête van de website radio.no, die de transitie naar digitale radio in Noorwegen begeleid, blijkt dat de luistertijd door het afschakelen van het FM-signaal niet significant afneemt. Daarnaast zou volgens de website ook de advertentiemarkt voor het medium radio een stijging zien: 1,4 procent groei ten opzichte van het vorige kwartaal.

Ontevreden

Begin augustus kwam er uit een ander onderzoek naar buiten dat meer dan de helft van de inwoners van Noorwegen ontevreden is over de gang van zaken rond het uitschakelen van de FM-zenders en de overgang naar digitale radio via de ether DAB+. Slechte ontvangst en de aanschaf van nieuwe radio-apparatuur werd als grootste nadelen genoemd.

Nederland

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de FM-zenders uit te schakelen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft vorig jaar nog aangegeven geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor.- bron MediaMagazine.nl
 

Gepost op zaterdag 9 december 2017
'Grootste Kerstboom' in bijzijn van honderden mensen in licht gezet

IJSSELSTEIN - Onder het toeziend oog van honderden mensen is vanavond de 'Grootste Kerstboom ter Wereld' in IJsselstein in de schijnwerpers gezet.

Ondanks de tegenslag dat de lampjes zelf niet aangezet konden worden, was de sfeer volgens mensen die erbij waren uitmuntend en waren er misschien wel duizend mensen die uit hun dak gingen. Vooral tijdens het optreden van meidenband O'G3NE ging het publiek los en werd er uitbundig gedanst.

De 'Grootste Kerstboom ter Wereld' blijft zelf dit jaar onverlicht. Vrijdag sloeg de bliksem in de Gerbrandytoren, waardoor de 120 ledlampen niet aan kunnen. Zie ook website: IJsselstein - Gerbrandytoren

Er is door de technici van Ampco Flashlight keihard gewerkt, vanavond de boom toch te laten stralen...

   
Gepost op vrijdag 8 december 2017
Bliksem vernielt elektra in 'grootste kerstboom ter wereld'

De verlichting in de 'grootste kerstboom ter wereld' in IJsselstein blijft dit jaar uit. Vanochtend sloeg de bliksem in in de Gerbrandytoren, waardoor de 120 ledlampen niet aan kunnen.

Na de inslag in de zendmast ging een deel van de lampen spontaan aan. Uit onderzoek blijkt dat de elektronica zozeer is beschadigd dat de meeste lampen kapot zijn. Technici verwachten de problemen niet voor Driekoningen te kunnen verhelpen. Dat is op 6 januari. Op die datum worden traditiegetrouw de lampen op de toren juist weer uitgeschakeld.

25 jaar
Volgens RTV Utrecht baalt de organisatie flink. "Zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding", aldus voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting Grootste Kerstboom. "Het is in de historie van de Kerstboom wel vaker voorgekomen dat het weer, en zelfs ook bliksem, spelbreker was, maar dit komt op een wel heel vervelend moment. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de grootste kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan."

Schijnwerpers
Het ontstekingsevenement met de band OG3NE gaat morgen in aangepaste vorm door. De organisatie wil de mast dan uitlichten met computergestuurde schijnwerpers. Kromwijk: "Het is hoe dan ook 25 jaar geleden dat de boom voor het eerst werd ontstoken. Reden genoeg voor een jubileumfeestje."|
 

epost op zaterdag 21 oktober 2017

Kijk MIJ stralen. 25 jaar De Grootste Kerstboom ter wereld

   

Van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 is de tentoonstelling ‘Kijk MIJ stralen. 25 jaar de grootste kerstboom ter wereld’ te zien bij Museum IJsselstein (MIJ). In de donkere wintermaanden is van heinde en verre de markante 372 meter hoge kerstboom te zien. Maar liefst honderdtwintig lampen geven IJsselstein en omstreken een sprookjesachtige en feestelijke sfeer. Het ontsteken van de lampen in de Gerbrandytoren, de zendmast van IJsselstein, luidt volgens moderne traditie het begin van de kerstperiode in. Dit jaar viert de Grootste Kerstboom zijn vijfentwintigste verjaardag en dat is een feestelijke reden voor een terugblik.

In het begin van de jaren negentig zijn er nog kantoren in de Gerbrandytoren. Rond Kerstmis laten de medewerkers voor de sfeer hun verlichting branden. Dit valt broers Ton en Martin Westland op en ze bedenken dat het pas een echte kerstboom is als de verstevigingskabels van de zendmast met lampen verlicht zijn. Het idee voor de grootste kerstboom ter wereld is geboren. Het is geen makkelijke klus, maar vijfentwintig jaar later is de kerstboom nog steeds in de wijde omtrek van IJsselstein te zien en vormt het ontsteken van de lampen een echte IJsselsteinse traditie.

Naast het vijfentwintigjarige bestaan van de kerstboom is een bijzondere schenking van de eerste en tweede generatie lampen aanleiding voor deze tentoonstelling. De schenking is samen met aanvulling van derde generatie lampen, documentatie, drukwerk en foto’s te zien in de tentoonstelling. Zo vormt ‘Kijk MIJ stralen’ een overzicht over het ontstaan, het heden en de toekomst van de zendmast als de Grootste Kerstboom ter wereld. www.degrootstekerstboom.nl
 

Gepost op donderdag 19 oktober 2017
Transmitter Sites, update  Portugal (POR)
 
Arrábida
Braga
Espinhaço de Cão
Faro/São Miguel-Goldra
Grândola 1,2
Janas/Sintra
Lagos
Lisboa/Monsanto
Loulé
Lousã/Trevim
Minhéu
Monte de Sao Felix Hill
Monchique/Fóia
Nazaré
Porto/Monte da Virgem
Santa Marta das Cortiças

Santiago do Cacem
Serra de Marão
Serra de Montejunto
Sesimbra/Santana
Sines
Valença do Minho
Valongo/Porto
Viana do Castelo
Viseu
 
     
Gepost op donderdag 11 mei 2017
Zendmast Steinkimmen verdwijnt stuk voor stuk..


Sendemast von Steinkimmen wird abgebaut
Als der Sendemast von Steinkimmen in Betrieb ging, war er Deutschlands höchstes Bauwerk. Nun soll ein Neubau ihn ersetzen, weil der alte Turm die Anforderungen nicht mehr erfüllt. ndr.de/nachrichten

Sender Steinkimmen verschwindet Stück für Stück
Bislang ragten der alte und der neue Sendemast in Steinkimmen in der Gemeinde Ganderkesee (Landkreis Oldenburg) nebeneinander gen Himmel. Doch dieses Bild ist Vergangenheit. Am Dienstag haben Experten die Spitze und fünf Stahlrohr-Elemente des alten Bauwerks abgenommen, Stück für Stück per Hubschrauber zu Boden befördert. In den kommenden Wochen und Monaten sollen dann die übrigen Teile demontiert werden, wie der zuständige Leiter der Sendergruppe Niedersachsen, Martin Bertke, dem NDR sagte.

Vergangene Woch sendete Mast zum letzten Mal
Für den Rückbau ist ein halbes Jahr geplant. Als Nächstes sollen sämtliche Antennen, Verkabelungen, Arbeitsbühnen und der Fahrstuhl entfernt werden. Wenn der Mast dann in wenigen Wochen "komplett nackt" ist, beginnt laut Bertke das eigentliche Zerlegen. Das Rohr werde mit einem Schneidbrenner in bis zu drei Meter große Stücke zerlegt und die dann über eine Winde heruntergelassen. Im Herbst sollen die letzten Spuren des alten Masts beseitigt sein und nur noch der 2016 errichtete Gittermast stehen. Die Arbeit seines Vorgängers hat er bereits übernommen. Vergangene Woche seien das letzte Mal NDR Info und N-JOY über den mehr als 60 Jahre alten Mast übertragen worden, sagte Bertke.

Meer informatie
Das Ende der Doppelspitze in Steinkimmen
Hubschrauber beginnt mit Rückbau von Sendemast
Die bewegte Geschichte des Sendemastes Steinkimmen
Steinkimmen: Wehmütiger Abschied vom Fernsehturm


Photo by i.ro I Photo Albums of Steinkimmen NDR Sender Neubau
 

Gepost op zondag 7 mei 2017
Noorwegen als eerste land die FM-netwerk uitgeschakeld

Goodbye Norway FM


NRK - Bergen Ulriken
 

Noorwegen is het eerste land ter wereld dat het FM-radionetwerk helemaal afschaft. In plaats daarvan moeten alle radiokanalen digitaal gaan uitzenden, via DAB.

Het Noorse parlement hakte de knoop hierover vorige maand door. De belangrijkste reden is de ruimte die het digitale netwerk biedt voor meer radiokanalen. Ook is de verwachting dat het geluid er beter op wordt, in een land dat wordt doorsneden door fjorden en bergen.

Critici zeggen dat het veel te vroeg is om nu al helemaal over te gaan op digitale radio. Het is alleen te beluisteren via een DAB+-radio, en veel mensen hebben dat apparaat nog niet. Ze zouden bijvoorbeeld belangrijke waarschuwingen kunnen missen die via de radio worden uitgezonden. Ook zijn er zo'n twee miljoen auto's in Noorwegen die nog geen digitale radio hebben.

Begin dit jaar is in de noordelijke stad Bodoe de eerste FM zenders uitgeschakeld. Voor het eind van het jaar moet het hele land over zijn op digitaal.

Norway waves goodbye to FM broadcasting

Norway starts turning off its FM radio today. It’s going fully digital. The change will begin in the north of the country. The government says the country’s aging broadcast network means it’s time for new technology. National radio and big commercial stations will have 12 months to switch over, and community and local stations will have five years extra time to make the change.

Click the audio player to hear the full story.
 

Nederland

In Nederland wordt digitale radio gepromoot door de NPO, de verschillende radiozenders en de overheid, maar er is nog geen besluit gevallen over de officiële overgang van analoog naar digitaal. Digitale radio is in Nederland vooralsnog buitenshuis het best te ontvangen. Op termijn moet het ook binnen steeds beter worden.
 

Gepost op vrijdag 24 maart 2017

Steinkimmen NDR Zender Nieuwbouw

Sinds 1956 wordt een groot deel van het noordwesten van de deelstaat Nedersaksen van radio- en televisiesignaal voorzien door de zendmast Steinkimmen. De mast is opgebouwd volgens hetzelfde principe als de zendmast Lopik en de oude mast in Hoogersmilde: een buismast.

Het grote verschil is dat de buismast met een diameter van twee meter in Steinkimmen niet op een betonnen toren staat, maar op de vaste grond. Doordat de mast rood-wit geschilderd is, is deze van veraf al goed te zien.

Om de veiligheid van de mast in de toekomst te kunnen blijven garanderen, zou deze flink aangepast moeten worden. Daarom is besloten om de totale mast te vervangen. De nieuwe mast komt ongeveer 40 meter naast de oude mast te staan en wordt 285 meter hoog. Ook is er voor gekozen om de nieuwe mast uit te voeren als vakwerkmast. De eerste 100 meter wordt gebouwd met behulp van een kraan, de hogere mastdelen worden middels een hijsconstructie op de mast omhoog gehesen. De bouwwerkzaamheden nemen ongeveer een half jaar in beslag. Net als de huidige zendmast, wordt ook de nieuwe zendmast rood-wit geschilderd, zodat de regio zijn baken behoudt.

Photo Albums of Steinkimmen NDR Sender Neubau


Photo by i.ro

 

nieuws archief van 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020

 
 
 

www.fmtvdx.eu