http://www.fmtvdx.eu
 
 

Radio en Televisie DX - Long Distance Reception !
 
  Archief 2018
   
Archief 2020
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
     
Gepost op zondag 9 december 2018

Glennis Grace hoofdact bij ontsteking van de grootste kerstboom

Sinds zaterdag 8 december staat voor de 20ste keer de Grootste Kerstboom in IJsselstein weer aan. En niemand minder dan Glennis Grace was dit jaar de hoofdact van het ontstekingsevenement.

Er is veel gebeurd sinds vorig jaar toen één dag voor de ontsteking een blikseminslag onherstelbare schade aanrichtte. Dit voorjaar kon de organiserende stichting Grootste Kerstboom starten met de ontwikkeling van nieuwe verlichting. Inmiddels liggen er 120 nieuwe lampen klaar om te stralen. "Bij deze lamp is meer rekening gehouden met dingen als blikseminslag. In de lamp zitten voorzieningen die ervoor zorgen dat hoge spanningen veilig worden afgevoerd", "Zo moet hij niet onmiddellijk stuk gaan", doelt hij op vorig jaar. Dankzij de steun van lokale ondernemers en instanties, sponsoren en duizenden donateurs zijn de jaarlijkse kosten voor het inhijsen en de ontsteking van de verlichting gedekt.

De eerste keer dat de 'kerstboom' ging branden was in 1992. In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand. Rond de ontsteking was een muzikaal programma met onder anderen Glennis Grace. De Grootste Kerstboom brandt continu van zaterdag 8 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019.

Kortom: De Grootste Kerstboom kan weer jaren vooruit!

  
De grootste kerstboom.nl
   ■ Facebook/de grootste kerstboom

 

Ontstekingsprogramma met Glennis Grace
Het ontstekingsevenement begint dit keer wat later dan tot nu toe gebruikelijk. Zo heeft het publiek meer tijd om vooraf van de IJsselsteinse Kerstmarkt te genieten. Het programma begint om kwart voor acht met gezellige muziek van DJ Silvan, gevolgd door een optreden van de IJsselsteinse zanger Dennis Baars. De Dansgroep Jos Dolstra danst in de aanloop naar de ontsteking. De officiële druk-op-de-knop is om tien over half negen. Zodra de Grootste Kerstboom weer volledig straalt, rond kwart voor negen, betreedt Glennis Grace het podium. De komst van de ‘America’s Got Talent’ finaliste is mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van de Plus supermarkten in IJsselstein


Na het optreden van Dans Jos Dolstra wordt de knop ingedrukt door oa. burgemeester van IJsselstein, Patrick van Domburg


Na de ontsteking is Glennis Grace de hoofdact van de grootste kerstboom


 

Gepost op zaterdag 10 november 2018
AUTOBRANCHE: “VLAAMSE OVERHEID MOET AFSCHAKELDATUM FM VASTSTELLEN”

De Vlaamse overheid zou een afschakeldatum voor de radio-uitzendingen via de FM moeten vaststellen. Dit stelt de Belgische automobielorganisatie Febiac.Afschakeldatum wenselijk

Joos Kaesemans van Febiac gaf tijdens het symposium ‘Naar DAB+ in Vlaanderen’ aan dat een dergelijke afschakeldatum wenselijk is. Het symposium was georganiseerd door de Vlaamse Regulator voor de Media. Bij dit symposium over digitale radio via de ether waren diverse sprekers aan het woord waaronder radiozenders, zenderexploitanten en ook de automobielorganisatie Febiac.

Kwart auto’s met DAB+

Kaesemans gaf aan dat momenteel in België slechts een kwart van de nieuwe auto’s standaard wordt afgeleverd met een DAB+-radio aan boord. Bij het stellen van een afschakeldatum worden ook autofabrikanten gedwongen nieuwe auto’s standaard met een DAB+-radio af te leveren.

50 procent

De Vlaamse mediaminister Sven Gatz heeft eerder al aangegeven dat afschakeling van uitzendingen via de FM pas aan de orde is wanneer 50 procent van de luistertijd op een digitale manier plaatsvindt. Dit kan zowel zijn via DAB+ als Internet. Volgende week, tijdens de eerste Vlaamse week van de digitale radio, zullen de eerste luistercijfers rond digitaal luisteren in Vlaanderen bekend worden gemaakt.

Week van de digitale radio

Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten van 12 tot en met 16 november 2018 de digitale radio in de spotlight tijdens de ‘Week van de Digitale Radio’. Gesteund door Vlaams Mediaminister Sven Gatz zullen radioluisteraars in Vlaanderen beter vertrouwd maken met de voordelen van digitale radio via de ether (DAB+)  bron: mediamagazine.nl

 

Gepost op maandag 8 oktober 2018

De Grootste Kerstboom, kent een rijke historie

Our Story

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw hebben de IJsselsteinse broers Ton en Martin Westland een lumineus idee. Zij zien dat medewerkers van kantoren in de Gerbrandytoren tijdens de Kerstperiode hun verlichting aan laten. Die is in de donkere decemberperiode te zien in IJsselstein en wijde omtrek. De broers bedenken dat de zendmast ook een échte Kerstboom kan worden. Dan zouden de honderden meters lange tuidraden die de mast overeind houden ‘simpelweg’ volgehangen moeten worden met lampen. Het idee voor de Grootste Kerstboom is geboren.

Na veel gesprekken met betrokkenen en nadat veel technische hobbels zijn genomen, wordt in 1992 de boom voor het eerst ontstoken. Opname in het Guinnes Book of Records als Grootste Kerstboom ter Wereld volgt al snel. Sinds die tijd heeft de boom tot nu toe 19 keer gebrand. Soms was er technische tegenslag, een enkele keer lukte het niet om de financiën rond te krijgen.

Het is de bedoeling dat de ‘boom’ op 8 december 2018 voor de 20e keer aangaat. Nadat blikseminslag de hele verlichtingsinstallatie kort voor de ontsteking in december 2017 vernielde, is de organiserende stichting Grootste Kerstboom niet bij de pakken neer gaan zitten. Er is een geheel nieuwe lampen set ontwikkeld die als vanouds van veraf te zien zal zijn. De armaturen bevatten een sterke OSRAM-lamp. Het systeem is modulair en makkelijk te onderhouden en repareren. En mochten er in de komende jaren nieuwe technische ontwikkelingen zijn, dan kunnen die ingezet worden.

Kortom: De Grootste Kerstboom kan weer jaren vooruit!

Degrootstekerstboom.nl
Facebook/degrootstekerstboom
 

Gepost op zaterdag 8 september 2018

Switzerland to end terrestrial television

Swiss public broadcaster SRG will terminate digital terrestrial TV broadcasting (DVB-T) next year without replacement. There will be no transition to DVB-T2 as in neighbouring Germany and Austria.

De Zwitserse publieke omroep SRG zal volgend jaar digitale terrestrische tv-uitzendingen (DVB-T) beëindigen zonder deze te vervangen. Er is geen overgang naar DVB-T2 zoals in het naburige Duitsland en Oostenrijk.

De sluiting van de DTT is opgenomen in de nieuwe SRG-concessie die onlangs door de Zwitserse Bondsraad is toegekend en die deel uitmaakt van kostenbesparende maatregelen.

"SRG heeft momenteel iets meer dan 200 DVB-T-zenders. In Zwitserland echter, gebruikt nog slechts ongeveer 1,9% van de huishoudens DVB-T, voornamelijk voor tv-ontvangst op de tweede of derde apparaten, "vertelde een SRG-woordvoerder Golem.de aan de nieuws-service van de Duitse industrie. "We schatten dat in totaal ongeveer 64.000 primaire huishoudens zullen worden getroffen door de uitschakeling."

SRG raadt aan te kiezen voor DTH-satellietontvangst als alternatief: "De ontvangstkwaliteit is aanzienlijk beter dan bij DVB-T omdat de kanalen beschikbaar zijn in HD-kwaliteit. Net als bij DVB-T is geen abonnement vereist. "

De tv- en radiokanalen van SRG worden uitgezonden op het Hotbird-satellietsysteem van Eutelsat (13 ° Oost). Een smartcard die beschikbaar is voor Zwitserse burgers die in Zwitserland of in het buitenland wonen, is vereist om de binnenlandse tv-kanalen te ontvangen, omdat deze om auteursrechtelijke redenen zijn gecodeerd. Bron: Switzerland to end terrestrial television

 

Gepost op zondag 2 september 2018
update: Tower Sites, uit Sardinië
 
Tower sites: Sardegna

Cagliari
Capoterra (RAI)
Capoterra
Dorgali/La Costa (Orosei)
Monte Limbara
Monte Omu
Monte Ortobene
Monte Palmavera
Monte Pebi (Olbia)
Punta Badde Urbara
Sa Scrocca Manna (RAI)
San Teodoro
Sant‘Antioco
Sassari/Monte Oro
Villaputzu/Bruncu Ventura

 
Gepost op zaterdag 30 juni 2018

Winter Hill vuur kan radiodiensten verstoren - RadioToday

Radiostations in het noordwesten van Engeland zijn erop gewezen dat hun diensten mogelijk worden verstoord door de brand op Winter Hill. Het vuur, dat zich de komende dagen zou kunnen blijven verspreiden, ligt heel dicht bij de Winter Hill Transmission Mast van Arqiva.

Het verzorgt de ​​regionale en lokale FM radio diensten voor Heart op 105.4, Smooth op 100.4, Rock FM op 97.4 en BBC Radio Lancashire op 103.9 FM samen met alle nationale diensten van de BBC op FM - Radio 1, Radio 2, Radio 3 en Radio 4. En ook een tiental radiostations digitaal van Lancashire, Liverpool en Manchester.

Stations in het gebied hebben Arqiva laten weten dat ze paraat moeten zijn voor het geval de services worden beïnvloed. Global heeft een foto van de situatie getweet: "We zijn de leden van de hulpdiensten zo dankbaar dat ze hard werken om te proberen de branden uit te zetten die de Winter Hill Radio & TV-zenders in het noordwesten naderen. Dit kan leiden tot onderbrekingen in onze uitzendingen in de regio. "


 

Gepost op zondag 3 juni 2018
Visual Logbook 2018

Vandaag was het dan zover, mijn eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen.!
Wil je meer zien klik dan hier
DX LOGS !!

TUN/ALG/MRC/E/POR: 07:54 - 14:56 UTC
TUN: Mahdia,  Jawhara FM


ALG: Mcid - Radio Souk Ahras
 

Gepost op zaterdag 26 mei 2018
Zonnepaneelinstallaties vervuilen de ether vaak met radiostoring
 

Wat veroorzaakt deze radiostoring?

Om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor in het huis, wordt een omvormer gebruikt. De stromen in zo’n omvormer produceren als bijproduct elektromagnetische velden (EMV). Dit is een normaal natuurverschijnsel. Om ook nog enige ontvangst te hebben van radiostations in op de kortegolf, middengolf en FM banden, zijn er EU afspraken gemaakt om deze EMV niet boven een aanvaardbaar niveau (limiet) te laten komen. Dit allemaal is vastgelegd in geharmoniseerde EU normen. Door het slim toepassen van filtering, die de storing vermindert, of het deels “inblikken” van de omvormer, worden deze stoorvelden tot een aan acceptabel niveau gereduceerd. Ook als een omvormen aan de wettelijke limieten voldoet, kan ook een foute wijze van installeren ook ongewenste radiostoringen in de ether veroorzaken.

Mogelijke oorzaak van deze (ver)storingen

Om concurrerend te blijven kan een fabrikant ervoor kiezen om filters ter voorkoming van overschrijdingen van de normen, achterwege te laten. Dat scheelt in de kosten. Uitvoerig testen en meten op EMC is kostbaar voor een fabrikant, producent of importeur en wordt nog wel eens achterwege gelaten, ondanks dat de CE-markering op de omvormer staat! CE is echter maar een markering en geen keurmerk, zoals vaak gedacht wordt.

Installateurs niet bekend met problematiek zonnepanelen...

Het probleem voor ons amateurs is dat de installateurs van zonnepanelen niet bekend zijn met deze problematiek. Als je er naar vraagt krijg je meestal als antwoord: “nog nooit van gehoord”! Een fabrikant van inverters is wel duidelijk en adviseert geen zonnepanelen te installeren in de nabijheid van een amateur (luisteraar) station. Anderzijds zijn er ook installaties in gebruik die geen problemen opleveren!

Meer informatie is te lezen bij VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland)

VERON nieuws: Amateurinstallaties en Zonnepanelen !!

Storing door zonnepanelen in Amersfoort, Lees hier het verhaal helemaal

Keuze mogelijkheden voor mogelijke oplossingen

Daarmee gijzelen deze storingen het recht op vrijheid van ontvangst & informatie vergaring. Ook doen de storingen geweld aan de officiële definitie van radiozendamateurs, luisteramateurs, het DARES netwerk en het doen van radio experimentele onderzoeken.

De belangen worden geschaad en wordt het recht ontnomen op vrijheid van ontvangst & informatie vergaring zoals die in de wetgeving en internationale verdragen zijn opgenomen. Uit de Rijksvoorlichtingsfolder aangaande PV installaties, blijkt dat eigenaren verplicht zijn om hun buren vooraf in te lichten, conform titel 5.4 van het BW e/o artikel 37 van Boek 5 BW.

Immers het (opzettelijk) veroorzaken van storingen is verboden. Conform artikel 161 secties van Wetboek van Strafrecht, artikelen 10 Tw, enz.

Melden storing draadloze apparatuur!  AT (Agentschap Telecom) storing melden

Agentschap Telecom
Het Agentschap Telecom is een dienst van het ministerie van Economische Zaken. Het draagt zorg voor het beheer van de Nederlandse radiofrequenties (registratie en certificaten) en de telecommunicatieapparatuur (keuringen). Ook de examenvragen worden door de Toetsingscommissie van deze dienst vastgesteld.

NB Storingsonderzoek
Een belangrijk deel van de gemelde storingen worden veroorzaakt door eigen apparatuur. Agentschap Telecom zal u dan ook eerst vragen of de eigen apparatuur is gecontroleerd. Mocht bij onderzoek door het Agentschap Telecom blijken dat de gemelde storing toch aan uw eigen apparatuur te wijten is, dan zult u de kosten van het onderzoek zelf moeten betalen. Agentschaptelecom

 

Gepost op maandag 7 mei 2018

Sporadic E seizoen 2018 van start !!

Normaal gesproken gaat rond half mei het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op FM band binnen Europa, maar bij goede condities ook richting Afrika. Een simpele FM antenne volstaat vaak al om een verbinding te krijgen met Zuid-Europese landen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz..

Sporadic-E clouds location and estimated MUF real time map by DXMAPS
 "click on the map for the current MUF index"


 

Gepost op maandag 12 februari 2018

ZWITSERLAND:
DIGITALE RADIO HAALT MARKTAANDEEL VAN MEER DAN 60 PROCENT

In Zwitserland wordt meer dan 60 procent van de luistertijd naar de radio op een digitale manier doorgebracht. Dit blijkt uit cijfers van DigiMig op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd in de herfstperiode van het vorige jaar.

DigiMig
DigiMig (Digitale Migration) is een samenwerkingsverband in Zwitserland tussen diverse partijen in het bergland op het gebied van radio. Naast radiozenders en de Zwitserse overheid is de ook de autobranche vertegenwoordigd in DigiMig.

61 procent
Uit het onderzoek dat is uitgevoerd in de herfstperiode van 2017 blijkt dat van de 100 minuten radio er 61 minuten op een digitale manier worden beluisterd in Zwitserland. Dit gebeurd via zowel Internet als digitale radio via de ether (DAB+).

DigiMig heeft ook het gebruik van methoden om naar de radio te luisteren onderzocht. Het gebruik van digitale radio is toegenomen van 49 procent eind 2015 tot 61 procent begin 2017. Vooral het gebruik van DAB+ is hier debet aan met een stijging van 11 procent en heeft nu een aandeel van 34 procent. Het gebruik van de (analoge) FM-radio is afgenomen: van 51 procent eind 2015 tot 41 procent begin 2017.

Tevreden
DigiMig is tevreden over de cijfers en ook over de toename van de naamsbekendheid van digitale radio. Tot en met half 2017 zijn er in Zwitserland in totaal 3,25 miljoen radio’s verkocht waarop digitale radio via de ether is te ontvangen. Hierin zijn ook bijna 750.000 autoradio’s meegenomen die beschikken over DAB+-ontvangst.

Uitschakelen FM
In Zwitserland zijn er plannen om vanaf 2020 te starten met het afschakelen van het FM-netwerk. Vanaf dat jaar zal digitale verspreiding via de ether middels DAB+ de belangrijkste distributiemethode worden in Zwitserland. Eind 2024 moet de transformatie van analoge etheruitzendingen naar digitale etheruitzendingen via DAB+ zijn voltooid.

Zwitserland loopt samen met Noorwegen voorop als het gaat om de overgang van analoge naar digitale etherdistributie.

Aanbod
In Zwitserland zijn van de 57 radiozenders die via de FM uitzenden er 56 ook via DAB+ te ontvangen. Daarnaast biedt DAB+ nog eens 70 radiozenders die alleen via DAB+ en Internet uitzenden. Onlangs zijn in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland de radiozenders Virgin Radio Hits en Virgin Radio Classics exclusief van start gegaan via DAB+ en Internet. www.mediamagazine


 

nieuws archief van 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020

 
 
 

www.fmtvdx.eu