http://www.fmtvdx.eu
 
 

Radio en Televisie DX - Long Distance Reception !
 
  Archief 2019
   
Archief 2020
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
     
Gepost op vrijdag 20 december 2019

Dinsdagochtend (17-12) is de kapotte verbinding in een van de tuien van De Grootste Kerstboom, waardoor 6 lampen uitvielen, hersteld. De boom is nu met z'n 120 helder stralende ledlampen helemaal klaar voor de Kerst!  De Grootste Kerstboom | Facebook


foto: Wilko Schuijff
 

Gepost op dinsdag 10 december 2019

Wind speelt reparatie 'kerstboom IJsselstein' parten

IJSSELSTEIN
- De kapotte lampjes in een van de tuien van de Gerbrandytoren in IJsselstein kunnen nog niet gerepareerd worden. "Het waait nu nog te hard, dus we zullen even geduld moeten hebben", zegt Mischa van Santen, bestuurslid van de Stichting Kerstboom.

Afgelopen weekend is de boom voor de 21ste keer ontstoken. Gisteren kwam de kink in de kabel. Een groot probleem wil van Santen het niet noemen. "Volgens mij zijn het zes van de 120 lampjes, dus heel veel stelt het niet voor. Het is niet anders dan een elektrische verbinding, die vermoedelijk door de harde wind niet meer werkt. We gaan het van de week wel even fixen", zegt Van Santen hoopvol.

Van Santen denkt ook dat reparatie niet al te ingewikkeld zal zijn. "We maken dan even de betreffende kabel aan de onderkant los, want het probleem lijkt daar te zitten. Dan hopen we door hem te laten vieren dat we erbij kunnen. En dan kunnen we dat vrij gemakkelijk oplossen, dat is niet meer dan een schroevendraaier en een klemverbinding."

Ondanks dat er maar weinig lampjes uit zijn, valt het omstanders wel op. "Mensen worden er wakker van, dat betekent dat er naar de boom gekeken wordt. Precies de bedoeling!" RTV Utrecht

 

Gepost op maandag 9 december 2019
De 'grootste kerstboom ter wereld' brandt weer in IJsselstein

IJSSELSTEIN
De 120 LED-lampjes van de Gerbrandytoren in IJsselstein branden weer. Zaterdagavond om 20.00 uur werd de 'kerstboom' feestelijk ontstoken.

Het is voor de 21ste keer dat de 'grootste kerstboom van de wereld' brandt. Niemand minder dan Lee Towers was van de partij om het ontstekingsfeestje muzikaal te begeleiden. Hij deed dit ook al in 1993 en 2003. Mede dankzij het droge weer kwamen duizenden mensen op het evenement af. bron : RTV Utrecht

De lampjes van de 'kerstboom' zullen tot 6 januari 2020 blijven branden.

■ Beelden uit shownieuws SBS6 | ■ Facebook Degrootstekerstboom


 

Gepost op woensdag 20 november 2019

De Grootste Kerstboom gaat op 7 december 2019 voor de 21e keer aan

Zaterdag 7 december, rond acht uur ’s avonds, dan gaat De Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 21ste keer aan. Dit dankzij de steun van duizenden donateurs, tientallen ‘Vrienden’ en een aantal trouwe sponsoren. Hoofdact tijdens het ontstekingsevenement is Lee Towers. Hij mag een Kerstboom-routinier worden genoemd: ook in 1993 en 2003 zong Lee Towers bij het ontsteken van de verlichting.

De voorbereidingen voor de ontsteking verlopen voorspoedig. Vorig jaar zijn nieuwe lampen in gebruik genomen. Dat was nodig na de blikseminslag in 2017. De reacties waren uitermate positief. De Grootste Kerstboom was als vanouds bij goed weer op vele tientallen kilometers afstand te zien. De 120 Osram HQL Ledlampen van zijn inmiddels uit hun zomerslaap gehaald en gecontroleerd. Ze zullen in de loop van november in de Gerbrandytoren worden gehesen. Professionals van Volker Wessels Telecom en Ampco Flashlight Rental zullen deze klus klaren, geholpen door een groep enthousiaste vrijwilligers.
■ Facebook

De kerstboom optuigen: in IJsselstein doen ze dat op 300 meter hoogte


RTV Utrecht
 

Gepost op dinsdag 1 oktober 2019

Zendmast IJsselstein voorzien van detectie- en blussysteem

De stalen mast van de 372 meter hoge Gerbrandytoren, ook wel bekend als de zendmast te IJsselstein, is voorzien van een nieuw gecombineerd detectie- en blussysteem. Met het nieuwe systeem moeten rampen, zoals in 2011 in Hoogersmilde gebeurde, worden voorkomen.

Zendmast IJsselstein voorzien van detectie- en blussysteem. Op vrijdag 15 juli 2011 brak er brand uit in de zendmast te Hoogersmilde. De brandweer kon echter niets anders doen dan de omgeving ontruimen en samen met het publiek machteloos toekijken hoe de stalen buizenmast knikte en zich in de ondergrond boorde.


SAVAL - BRANDBEVEILIGING SINDS 1925

Overlast
Het gevolg was dat radio-, televisie- en telecomsignalen in Noord-Nederland lange tijd verstoord waren. Het duurde een jaar voordat de mast herbouwd was en weer volledig operationeel was. Ook in IJsselstein brak er een klein brandje uit in de stalen buizenmast, maar die had minder grote gevolgen dan in Hoogersmilde.

Om te voorkomen dat de mast in IJsselstein ooit hetzelfde lot ondergaat als Hoogersmilde, heeft eigenaar Cellnex (voorheen Alticom) een nieuw gecombineerd detectie- en blussysteem aan laten leggen in de buizenmast, zo meldt Cobouw. Tot voor kort was er alleen een detectiesysteem in de mast aanwezig.

Het nieuwe rook aanzuigsysteem bevat een aantal sensoren en waardoor een brand al in een vroegtijdig stadium gesignaleerd kan worden en gemeld kan worden aan Cellnex

Blusgasinstallatie

Bij rookontwikkeling of brand, treedt automatisch de blusgasinstallatie in werking. Die is opgebouwd uit ruim dertig blusgasflessen van elk 80 liter. Deze zijn verdeeld over twee aparte opstellingen bovenin de betonnen toren. Met slangen zijn de flessen verbonden met een blusleiding die door de stalen mast heen loopt. In deze leiding zitten uitstroommonden, zodat het blusgas overal in de mast kan komen.

VROEGTIJDIGE DETECTIE EN AUTOMATISCHE BLUSSING

De gehele stalen mast is voorzien van een hooggevoelig rookaanzuigsysteem, ook bekend als aspiratiedetectie. Dit systeem is in staat vroegtijdig een brand te detecteren. Daarnaast is de mast voorzien van een automatisch SK InerFlex® blusgassysteem. Er zijn twee overdrukvoorzieningen geplaatst bij de grens met het beton op 100 meter hoogte en één bovenin de toren. Het blusgas drukt de zuurstof via de bovenkant van de toren naar buiten indien er brand ontstaat. Het blusgas is veilig voor de aanwezige zenders en andere elektrische apparatuur.

REPORTAGE OVER DE GERBRANDYTOREN IN COBOUW, SPECIAL BRANDVEILIGHEID [PDF]

Beperkte ruimte
Het was een flinke uitdaging om het nieuwe systeem aan te leggen. Allereerst gaat de lift in de mast maar tot 335 meter. Daarnaast is de diameter van de buizenmast slechts twee meter. Het leidingwerk is daarom in stukken van twee meter naar boven gebracht en daar aan elkaar gemonteerd.

Overigens hoeft de zendmast te Hoogersmilde niet van zo’n geavanceerd systeem te worden voorzien. Na het instorten in 2011 is de stalen buizenmast daar vervangen door een (open) vakwerkmast. [Radio.NL]
 

Gepost op maandag 16 september 2019
Update: Tower sites Zwitserland - SUI

Bantiger
Bettingen/St. Chrischona
Biel-Magglingen
Chasseral
Einsiedeln/Chummerweid
Herisau
La Chaux-de-Fonds
La Dole
Niederhorn
Olten
Rigi/Kulm
Santis
Schaffhausen
Sirnach
Uetliberg
Wil
Winterthur
Zurich/Berg
     
Gepost op donderdag 5 september 2019
Zwitserland: Begin 2021 uitsluitsel fasering afschakeling FM

FM gaat in Zwitserland uiterlijk in 2024 uit. Dit is een besluit dat al jaren vaststaat, maar hoe de fasering van de afschakeling precies eruit gaat zien is nog onduidelijk. Uiterlijk begin 2021 wordt hier meer over bekendgemaakt.

Zwitserland: Begin 2021 uitsluitsel fasering afschakeling FMVoor de afschakeling van FM in Zwitserland heeft de werkgroep DigiMig twee scenario’s uitgewerkt. De eerste omvat een gefaseerde uitschakeling waarbij in 2022 alle publieke radiostations hun uitzendingen op FM staken, gevolgd door de commerciële radiostations in 2023.

Het tweede scenario bevat een ‘big bang’ waarbij eind 2024 alle FM-zenders tegelijk uitgaan.

In elk geval staat vast dat DAB+ vanaf 2020 de hoofd distributie technologie voor radio wordt. FM-vergunningen worden tot uiterlijk 2024 verlengd.

 Steeds minder luisteraars via FM

De beluistering van radio via FM loopt steeds meer terug. Momenteel vindt nog maar 35% van het radioluisteren via FM plaats, terwijl digitaal een aandeel heeft van 65%. Onder die 35% FM luisteraars zit een flinke groep die zowel analoog als digitaal luistert, want slechts 17% van de Zwitsers luistert nog uitsluitend analoog via FM naar radio, zo blijkt uit cijfers van afgelopen voorjaar.

Onder de groep die zowel analoog als digitaal luistert zitten vooral veel automobilisten. Maar ook hier gaat de digitalisering hard. In de auto wordt inmiddels ook al ruim 40% digitaal geluisterd. FM is daar nog goed voor 56%. Dat was een paar jaar geleden nog fors hoger. [Radio.NL] DAB

 

Gepost op maandag 26 augustus 2019
Update: Tower sites


 
Luxemburg (LUX) Frankrijk (F)
Dudelange/Ginsterberg
Dudelange
Hosingen/Banert
Mont Salève
   Mont Salève/Kabelbaan
   Mont Salève/Shedrub Choekhor Ling
   Mont Salève/TDF
   
Gepost op donderdag 8 augustus 2019
NPO houdt FM-Netwerk teminste tot 2030 in de lucht
 

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) houdt het FM-netwerk voor haar radiozenders nog tot tenminste 2030 in de lucht. Dit blijkt uit een tender die de NPO heeft gestart voor de exploitatie van haar FM-netwerk voor de periode 2020-2030.

FM-netwerk
Momenteel zendt de NPO via de FM uit met vier landelijke netwerken. Ondanks de opkomst van digitale radio via de ether (DAB+) ziet het er niet naar uit dat de FM-uitzendingen op korte termijn worden gestaakt. De publieke omroep is een tender gestart om de exploitatie van haar FM-netwerk voor de periode 2020-2030 vast te leggen.

Broadcast Partners
Momenteel wordt het FM-netwerk van de publieke omroep geëxploiteerd door zenderexploitant Broadcast Partners. Dit contract is in 2010 ingegaan en loopt tot september 2020. Broadcast Partners nam in september 2010 de exploitatie van het FM-netwerk van de NPO over van KPN.

24 miljoen euro
Volgens de tender zou het contract voor 10 jaar dat loopt vanaf september 2020 een waarde hebben van 24 miljoen euro. Geïnteresseerde bedrijven hebben tot eind augustus de tijd om deel te nemen.

Dialogic
Eerder al schreef onderzoeksbureau Dialogic dat de periode 2027-2032 een realistisch moment is om de uitzendingen via de FM af te schakelen.

Vanaf 2027
Een realistische termijn voor afschakeling ligt grofweg de periode tussen 2027 en 2032 aldus Dialogic. “Gezien de lopende vergunningen kan pas vanaf 2022 gedacht worden aan afschakeling van FM op enige schaal. Een afschakeling in 2022 zou een flinke impact kennen: de impact van de meeste positieve en negatieve argumenten is dan relatief groot. Omdat alternatieven voor FM steeds belangrijker worden, dalen de positieve en negatieve impact van afschakeling in de periode tot circa 2032. Omdat ook de positieve impact sterk daalt verdient het de voorkeur om voor 2032 af te schakelen.“, aldus Dialogic. [mediamagazine.nl]

Het ziet er naar uit dat NPO wellicht mikt op een uitschakeldatum van 2030 voor haar FM-netwerk.
 

Gepost op donderdag 25 juli 2019
Storingen in Radio-ontvangst door atmosferische omstandigheden

Diverse radiozenders in Nederland zijn momenteel minder goed te ontvangen via de ether door atmosferische omstandigheden.In het geval van een temperatuurinversie zal de brekingsindex echter dramatisch wijzigen en zullen signalen veel verder kunnen reiken. In voorbeeld te zien waarbij een in de lucht weerkaatst signaal, dat normaliter verloren gaat, wel tot ver achter de radiohorizon komt. Deze vorm van propagatie wordt vaak een troposferische opening genoemd. De luisteraar ervaart dit als storing in zijn favoriete programma, ruis, gefluit. Soms ontvangt hij zelfs een geheel ander station. De luisteraar zal mogelijk op zoek gaan naar een beter te ontvangen station of zijn/haar favoriete omroep bellen met een klacht....

Onderscheid tussen een normale stabiele situatie en naar de situatie waarbij de storing zeer hoog is (troposferisch) In figuur 6 zien we de mogelijke worst case variatie in dekking van een zender onder invloed van troposferische omstandigheden. Deze vermindering van het bereik met gelijke kwaliteit komt gelukkig minder dan 1% van de tijd voor. In het weggevallen gebied bestaat tijdens dergelijke tropo-omstandighedenmogelijk wel ontvangst, maar met een verminderde stereokwaliteit. Mono ontvangst is vaak nog wel mogelijk.

Inversie
Diverse radiozenders zijn in Nederland minder goed te ontvangen door de huidige weersomstandigheden. “De boosdoener is inversie, waarbij ook op grote hoogte sprake is van temperatuurstijgingen. Radiogolven botsen in die luchtlagen. Hierdoor reiken buitenlandse radiozenders verder dan normaal, waardoor zij de uitzending van Nederlandse FM-zenders kunnen verstoren”, aldus een technische medewerker van één van de landelijke commerciële radiozenders in Nederland.

Niet alleen commerciële radiozenders hebben hier last van, ook de publieke landelijke en regionale omroepen kunnen hiervan hinder ondervinden en zelfs een aantal lokale omroepen maakt melding van een slechte ontvangst van hun signaal. Signaal dat via de kabel, Digitenne of satelliet wordt ontvangen heeft geen last van de weersomstandigheden.

Omroep Gelderland
Zo bericht Omroep Gelderland dat haar FM-steunzender in Ugchelen (103.5 MHz) door de weersomstandigheden slechter is te ontvangen in de regio. “Met de zender zelf was niets aan de hand. Het had trouwens wel een grappig bijeffect. Want in Friesland waren we donderdagochtend uitstekend te horen.”, aldus de regionale omroep op haar website

Mooi weer
Met het mooie weer in Nederland kunnen dit soort storingen nog even aanhouden. Via de digitale ether (DAB+) is de kans op storingen iets kleiner omdat de frequenties die voor DAB+-gebruikt worden in Nederland bij onze buurlanden niet gebruikt worden. Toch kan bij deze weersomstandigheden ook via DAB+ sprake zijn van storingen waarbij het DAB+-signaal tijdelijk geheel wegvalt.

Radio uit buitenland
Voor de liefhebbers is het bij dit soort omstandigheden mogelijk om via de ether signalen op te pikken van buitenlandse radiozenders. Zo zagen veel bestuurders vanmorgen op hun autoradio de signalen van de BBC voorbij komen. Via de digitale ether is het in Nederland mogelijk om kanalen uit België, Duitsland, Denemarken en Engeland te ontvangen. [mediamagazine.nl]
 

Gepost op dinsdag 16 juli 2019
ZWITSERLAND HEEFT PLANNEN OM VANAF 2022 TE STOPPEN MET FM
 

In Zwitserland zijn plannen om al vanaf 2022 gefaseerd te stoppen met radio-uitzendingen via de FM. In eerste instantie was de planning om eind 2024 de uitzendingen via de FM uit te schakelen.

SRG
Binnen de Zwitserse publieke omroep SRG zou een discussie zijn ontstaan om al vanaf juli 2022 geheel te stoppen met uitzendingen via de FM. Commerciële omroepen zouden begin 2023 de stekker willen trekken uit FM. Volgens een woordvoerder van de Zwitserse publieke omroep SRG tegenover landelijke media zijn er echter nog geen definitieve beslissingen genomen.

Discussie
Wel zou er een discussie gaande zijn binnen de Zwitserse radiosector om eerder te stoppen met de uitzendingen via de FM dan eind 2024. Onder de vlag van de Zwitserse omroep SRG zenden zowel de Duitstalige (SRF), Franstalige (RTS) als Italiaanstalige (RSI) publieke omroep in Zwitserland uit.

FM
Digitale radio kent een sterke groei in Zwitserland maar de FM wordt nog steeds het meest beluisterd in Zwitserland. Zo’n 36 procent van de luistertijd vindt nog plaats via de analoge FM.

Digitaal luisteren
Inmiddels wordt er al veel digitaal geluisterd naar de radio in Zwitserland: 60 procent van de luistertijd naar de radio op een digitale manier wordt doorgebracht. Dit gebeurd via zowel Internet als digitale radio via de ether.
[Mediamagazine.nl] | Zie ook www.dab-swiss.ch

 

Gepost op maandag 15 juli 2019

Telecomregulator BIPT:

 "Storingen in Maaseik kunnen veroorzaakt worden door radiosignaal DAB+"

In Maaseik hebben verschillende inwoners problemen met garagepoorten die niet meer opengaan, auto's die niet meer starten of autoruiten die plots opengaan. Dat heeft in sommige gevallen te maken met een DAB+-zendmast in de buurt, zegt ingenieur David Erzeel van de Belgische post- en telecommunicatieregulator BIPT.

Volgens Erzeel is er recent een nieuwe DAB+-antenne in werking gesteld in Maaseik. Via zo'n antenne worden de signalen voor de digitale radio-uitzendingen (DAB) de lucht in gestuurd. De frequentie waarop de signalen daar in Maaseik worden uitgezonden is 216,9 megahertz. De meeste afstandsbedieningen van bijvoorbeeld garagepoorten of auto's werken op 434 megahertz. Omdat de frequenties van die afstandsbedieningen ongeveer het dubbele zijn van de frequenties van DAB+, is er een kans dat die signalen de werking van de afstandsbediening verstoren.

"Die verstoorde werking ligt aan de afstandsbedieningen zelf", zegt Erzeel. "Soms zijn die toestellen te weinig gefilterd, waardoor ze andere signalen, die qua frequentie lijken op de signalen die ze zouden moeten binnenkrijgen, ook gaan oppikken. Daardoor geraakt de werking van zo'n toestel verstoord. Dat betekent niet dat een garagepoort spontaan zal opengaan door een DAB+ signaal. Dat kan nooit. Wel kan zo'n verstoring tot gevolg hebben dat de poort of de wagen niet opengaat."

Dat er in sommige gevallen in Maaseik sprake is van autoruiten die opengaan, heeft volgens Erzeel niets te maken met DAB+, maar met andere oorzaken. "Afstandsbedieningen zijn licentievrij", zegt Erzeel. "Als er toevallig twee mensen in elkaars buurt een afstands­bediening op dezelfde frequentie hebben, kunnen die ongewild elkaars toestellen bedienen."

Uit goede bron weet VRT NWS dat het bij auto's vooral om problemen bij Jaguar en Range Rover gaat. Uit alle windstreken van het land heeft de telecomregulator hierover klachten gekregen. [VRT-Nieuws]

Lees ook: Auto''s starten niet in maaseik en garagepoorten gaan niet open

Lees ook: BIPTDAB kan afstandsbedieningen storen
 

Gepost op donderdag 11 juli 2019

De Zweedse overheid mag dan wel afzien van een afschakeling van FM

De Zweedse overheid mag dan wel afzien van een afschakeling van FM en DAB+ niet actief ondersteunen, maar dat weerhoud commerciële radiostations er toch niet van om te gaan uitzenden via digitale etherradio. Daarnaast heeft de Zweedse publieke radio haar zenders omgezet van DAB naar DAB+.

Zweden: Eerste commerciële stations officieel gestart op DAB+ De vergunningen voor commerciële radio om uit te mogen zenden via DAB+ werden al in 2014 uitgegeven. Echter wilden de commerciële radiostations wachten tot dat de overheid een landelijke vergunning voor DAB+ had verleend aan de publieke omroep SR.

Van uitstel…
Maar tot groot ongenoegen van de radiosector kwam die vergunning er niet. Sterker nog: de Zweedse overheid besloot van te houden aan FM. Er kwam zelfs een nieuwe veiling van alle commerciële FM-frequenties, die de staatskas ruim 130 miljoen euro opleverde.

Het gevolg was dat de digitalisering van de radio op een laag pitje kwam te staan. Vooralsnog bleven de uitzendingen via DAB en DAB+ beperkt tot testen door zenderexploitant Teracom rondom diverse grote steden.

In oktober 2018 kondigde Nordic Entertainment Group (Nent, voorheen MTG Radio) aan alsnog te gaan starten met DAB+ in Zweden. Dat zou oorspronkelijk al op 1 januari 2019 zijn, maar ook dit werd nog weer uitgesteld. Onder meer technische uitdagingen en het ontbraken van de garantie dat DAB+ ook na het verlopen van de vergunning in 2022 in de lucht kan blijven, zorgden voor nog een half jaar vetraging.

…Komt geen afstel
Maar afgelopen maandag (8 juli) zijn de eerste commerciële radiostations alsnog officieel gestart met DAB+. In en om de steden Stockholm, Uppsala en Gävle zijn nu 13 commerciële stations via digitale etherradio te ontvangen. Nog voor oktober gaan ook zenders aan in Göteborg en Malmö, waardoor ongeveer 43% van de Zweedse bevolking DAB+ kan ontvangen. In juli 2021 moet een dekking van 70% bereikt zijn.

Naast bekende stations die ook op FM uitzenden, zoals Rix FM, Bandit Rock (alleen in Stockholm en Uppsala op FM), Power Hit radio (alleen in Stockholm op FM), Star FM, Guldkanalen (alleen in Malmö op FM) en Skärgårdsradion (alleen in Stockholm op FM), zijn er ook diverse themakanalen te ontvangen. Dit zijn Bandit Classic (classic rock), Dansbandsfavoriter (dance classics), Gamla Favoriter (oldies uit de jaren ’60 en ‘70), Lugna Favoriter (softpop), Power Millenium (dance uit de jaren ’90 en ’00), Radio Rainbow (dance) en Svenska Favoriter (Zweedse muziek).

Begin volgend jaar wordt het aanbod op DAB+ nog verder uitgebreid. Dan begint ook Bauer met haar radiostations via digitale etherradio.

Publieke radio blijft digitaal in de ether
Ondertussen heeft ook de Zweedse publiek radio gesleuteld aan haar portfolio via digitale etherradio. Enkele themakanalen zijn hierbij vervangen door andere kanalen. Daarnaast zendt de SR nu vijf van haar zes stations uit in DAB+. Alleen SR P7 Sisuradio, dat in het Finds uitzendt, gebruikt nog de oude DAB (MP2)-standaard. Het netwerk van de publieke radio is al in Stockholm, Uppsala, Göteborg en Malmö en Luleå te ontvangen. [Radio.NL]
 

Gepost op zaterdag 15 juni 2019
FM Radio Bandscan (CYP) Cyprus
 FM Radio Bandscan

 
Gepost op donderdag 13 juni 2019
Update: Transmitter Sites, Cyprus (CYP)
 
Dhekelia / Richmond
Droushia/Dhrousha
Larnaca City: 1,2.
Lemesos/Fasoula
Mount Olympus
Oroklini/Profitis Ilias
Paphos/Tsada
Paralimni/Mount Phanos
Vavatsinia
   
Gepost op dinsdag 11 juni 2019
Loon op Zand

Loon op Zand 2019

De Televisietoren Loon op Zand is een 82 meter hoge betonnen toren met zendmast in de Nederlandse gemeente Loon op Zand. De toren is in 1955-1957 als straalverbindingstoren gebouwd in opdracht van de PTT ten behoeve van televisie en telefonie.

Sinds 1986 staat er een antennemast op de toren. De antennemast was oorspronkelijk bedoeld voor gebruik door de regionale radio-omroep. Deze totaal 153 meter hoge constructie doet tegenwoordig dienst als zendmast voor omroepzenders en mobiel telefoonverkeer. De toren zelf is eigendom van Alticom Datacenters, (Cellnex Telecom) dat onder andere ook de torens in Amsterdam, IJsselstein, Hoogersmilde en Rotterdam beheert. De mast op de toren is in handen van het bedrijf NOVEC.

Vanaf de zendmast worden televisie programma's uitgezonden van Digitenne en Radio (FM/DAB+)

FM MHZ    
  90.00 100% NL 17 kW
  91.90 Omroep Brabant 2 kW
  93.30 RADIONL  1 kW
  96.30 Radio Veronica 20 kW
  98.20 NPO Radio 4 55 kW
DAB      
7A 188.928 7A Zuid NL 7.2 kW
9C 206.352 MTVNL 4.3 kW
11C 220.352 DAB+ 4 kW
12C 227.360 NPO 4 kW
 
 
Gepost op vrijdag 24 mei 2019
Mijn eerste E-Skip van dit seizoen

Vandaag E-Skip uit Griekenland, Albanië en Kroatië.....

MHz ITU  Program Location

kW

km

RDS
 88.4 ALG Chaîne 3 Chréa 70 1872  
 88.8 GRC Melody FM 88,8 Patra/Panahaiko 6,4 2047  
 88.9 HRV HRT-HR 1 Dubrovnik/Srd 30 1464  
 89.0 GRC 89 Rainbow Thessaloniki/Hortiatis 20 1891  
 89.2 GRC Music 89,2 Athina/Ymittos 40 2166  
 90.0 GRC ERA 2 Thessaloniki/Hortiatis 100 1890  
 91.4 HRV HRT-HR 1 Pula/Veli Vrh 5 1073  
 91.5 ALB Solo Musica Italiana Elbasan   1697 CLUB FM
 94.5 GRC Radio Thessaloniki Thessaloniki/Hortiatis 45 1891  


Albanië 14:30 GMT
 

Gepost op dinsdag 21 mei 2019

Rood-wit-blauw: televisietoren Hilversum klaar voor Eurovisie Songfestival


Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Toegegeven, het ziet er zeer fraai uit. De televisietoren op de Hilversumse Media Park, officieel de Man bijt hond-toren geheten, was vrijdagavond 17 mei rood-wit-blauw gekleurd.

Aanleiding van de actie is het Eurovisie Songfestival, zei BNNVara-presentatrice Emma Wortelboer donderdagavond in Pauw. Wortelboer zal zaterdagavond namens Nederland de puntentelling delen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat doet zij, zoals zij zelf zei, in de buitenlucht met op de achtergrond de Man bijt hond-toren. Bron: Gooieneembode.nl

 

Gepost op zaterdag 4 mei 2019
Verdwijnt de (ether) FM?

Met DAB+ luister je via de digitale ether naar je favoriete radiozender. Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.

Verdwijnt de (ether) FM?
DAB+ is hèt digitale alternatief voor FM en op dit moment is nog niet bepaald wanneer de FM wordt uitgeschakeld. De radiodiensten van de landelijke publieke omroep via de AM zijn per eind augustus 2015 al wel uitgeschakeld. Een aantal landen in Europa heeft bepaald wanneer hun FM-netwerken worden afgeschakeld. Noorwegen deed dit in 2017, Zwitserland streeft naar de start van de switch over in 2020, Duitsland en Engeland werken aan Digital Switch Over-plannen, net als Italië.

 

     

Meer nieuws is te vinden op

Radio TV Nederland
  Digitalradio Nederland of op deze website DAB+

DAB+ gebruikt de voormalige tv band 3 (VHFIII)


 

Gepost op maandag 21 januari 2019
Zware sneeuwval Oostenrijk zorgt voor problemen bij radiozenders

De zware sneeuwval waar Oostenrijk sinds begin dit jaar mee kampt, zorgt er niet alleen voor dat complete dorpen van de buitenwereld zijn afgesloten, maar ook problemen bij radiozenders. Veel FM-zenders draaien op noodstroom en zijn bovendien slecht te bereiken voor monteurs.

In tegenstelling tot ons land kent Oostenrijk maar weinige grote zendmasten, zoals bij ons in bijvoorbeeld Lopik of Hoogersmilde staan. In plaats hiervan worden FM-zenders en antennes op bergtoppen geplaatst.

Maar door de hevige sneeuwval zijn de stroomverbindingen naar deze zenders verbroken. Dit gebeurd nog grotendeels met bovengrondse kavels die geknapt zijn door omgevallen bomen. Bij veel zenders staan inmiddels al noodaggregaten te draaien. Maar de 5000 litertanks raken leeg moeten bijgevuld worden.


FREQUENZLISTEN

Bij Salzburg ging dat vorige week niet helemaal goed, waardoor de boel bevroor en het aggregaat uitviel, met als gevolg dat ook zenders uit de lucht verdwenen. Voor monteurs van zenderexploitant ORS rust dan de zware taak om de zendlocaties te bereiken om de boel weer aan de gang te krijgen. Omdat wegen onbegaanbaar zijn, gebeurt dat veelal per helikopter of ski’s.

Uitvallende aggregaten zijn overigens niet de enige problemen waar monteurs mee te maken hebben. Ook besneeuwde en bevroren schotels zorgen ervoor dat er geen ontvangst is van de signalen waarmee de FM-zenders gevoed worden. En dan begint de zware klus waarbij de monteurs in bevroren zendmasten moeten klimmen.

Om een indruk te krijgen van onder welke omstandigheden de monteurs van de ORS moeten werkten plaatsten ze enkele foto’s op internet. Deze zijn hier en hier te zien. [Radio.NL Medianieuws]


Der ORF-Sender am Salzburger Gaisberg
 

Gepost op zaterdag 12 januari 2019

Alticom wordt Cellnex Telecom

We kennen Alticom goed van de mediatorens die door het hele land verspreid staan, en de datacenters die het bedrijf erin heeft gehuisvest. Maar in de loop van 2019 zal de naam Alticom verdwijnen en plaatsmaken voor die van het moederbedrijf Cellnex Telecom. Daarmee worden de torens onderdeel van een organisatie die actief is in heel Europa.

Vooral de voordelen die de naamsverandering brengt. “Alticom is ook pas in 2007 ontstaan en relatief jong. Men kent de masten wel, maar op Europees niveau is de naam Cellnex niet alleen heel bekend, maar ook gekoppeld aan een reputatie van innovatieve speler.” Nederland is een kleine markt, zo voegt hij eraan toe. Maar er speelt natuurlijk ook een kostenaspect. “Het kost veel minder om één groot familiemerk te onderhouden in plaats van allerlei kleine submerken.


Misschien rijdt u er dagelijks langs. Voor sommige mensen vormen ze al jarenlang een herkenningspunt onderweg naar huis of werk. De datacenters en masten van Alticom zijn opvallende landmarks in het landschap. De torens maken het uitzenden van signalen voor televisie en radio mogelijk. Vanuit sommige torens al sinds 1961. Tegenwoordig zijn de torens ook essentieel voor de draadloze netwerken van Nederlandse mobiele telecomoperators. Daarnaast worden steeds meer torens gebruikt voor datacenterdiensten. Gezien de grote verscheidenheid aan technologieën, spreken we over mediatorens.

Je bent in Nederland nooit verder verwijderd dan 30 km van één van onze torens. Er is dus altijd een geschikt datacenter bij u in de buurt. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle locaties.

De torens:
Alticom bezit 24 hoge mediatorens door heel Nederland. De hoogte van de torens varieert van 70 tot 375 meter. De torens staan in:

Alphen aan den Rijn
Amsterdam
Den Haag
Eys
Gemert
Goes
Haarlem
Hilversum

Hoogersmilde
IJsselstein
IttervoortLelystad
Loon op Zand
Maastricht
Markelo
Megen
Mierlo

Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Tjerkgaast
Ugchelen
Wormer
Zwolle (Zwollerkerspel)
De masten

Alticom heeft ook zes masten voor FM en telecommunicatienetwerken. Deze masten vindt u in:

Alkmaar, Dedemsvaart, Den Helder, Deventer, Emmeloord en Zwolle (Parkstraat)

Datacenter Hilversum,
Weetjes!

In 1951 werd in Hilversum de allereerste zendmast voor televisie (Nederland 1) gebouwd, maar deze werd in 1973 vervangen door deze nieuwe mast aan de Witte Kruislaan. Aanvankelijk was de toren 142 hoog, tegenwoordig is de constructie 196 meter. De toren gaat sinds 2011 door het leven als de Man Bijt Hond televisietoren. Bij de start van het nieuwe televisieseizoen van 2013 werd de toren ‘officieel geopend‘.

In de zendmast heeft Alticom haar datacenter. Van de interne bouw zijn leuke videobeelden gemaakt. Deze kun je hier bekijken.


 

 

nieuws archief van 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020

 
 
 

www.fmtvdx.eu