http://www.fmtvdx.eu
 
 

TV DX'er,  Rijn Muntjewerff.
 

Rijn Muntjewerff begon TV DX - zoals veel DX-gebruikers doen - nadat hij per ongeluk verre signalen op zijn tv toestel had ontdekt. Op 28-jarige leeftijd bekeek Rijn in juni 1961 stierengevechten van TVE chE2 Spain. Na verdere DX-ontvangst installeerde hij een mast op het dak en behaalde hij een deel van de eerste Europese UHF TV DX. In het voorjaar van 1970 bouwde hij een mast van 22,5 meter voor de troposferische ontvangst van band 3 / UHF TV en een log-periodieke array van 40-90 MHz op het dak voor Sporadic E, F2, TEP en Meteor Scatter band 1 / 2 VHF TV-ontvangst.

Rijn woont op een stuk land ongeveer 4,5 meter onder de zeespiegel, een polder genaamd. Dit land werd teruggewonnen uit de zee. Het grootste deel van Nederland is een vlak laag landgebied, voornamelijk gebruikt voor de landbouw. Vanwege een vlak 7 mijl zicht naar de horizon in alle richtingen, heeft Rijn veel succes gehad met verre band 3 en UHF tropospheric TV DX.

Rijn heeft professionele hulp en advies ingewonnen bij het samenstellen van zijn DX-TV-antenne- en apparatuursysteem. Hij gebruikt 9 antennes voor DX-werk, elke antenne heeft een eigen masthead-voorversterker en een eigen signaalvoedingskabel. De twee Hirschmann 818 N 60 UHF-antennes zijn verbonden met een Hirschmann-combinatie-eenheid. De coax-invoerkabels worden gescheiden gehouden om interferentie van andere frequentiebanden te voorkomen.

In het huis kan Rijn ťťn van de drie UHF-kabelfeeds verbinden met zijn Philips jaren 70 XT-700 UHF-tuner. Hij gebruikt een Teling VHF naar UHF-up-converter. De UHF-uitgang van de up-converter kan worden aangesloten op de UHF-tuner. Een van de vijf VHF-coaxkabel-signaalinvoeren kan worden aangesloten op de VHF-ingang van de up-converter. De Philips XT-700 UHF-tuner is gemaakt in de vroege jaren 1970.

   

Voor het fotograferen van een DX-tv op het scherm maakt Rijn gebruik van een oude Russische (SMENA) 35-mm camera en Ilford FP4 125ASA-film. Rijn doet zijn eigen Black & White-filmverwerking en printen.
-
Rijn's televisieprestaties op lange afstand in band 1 waren opmerkelijk, met ontvangst vanuit AustraliŽ (ch 0), Korea (AFKN Seoul ch A2), MaleisiŽ (ch E2), Thailand (ch E2) en zuidelijk BraziliŽ (Port Allegre ch A2 ). In totaal zo'n 2000 tv-stations uit 68 landen, wat een wereldrecord is voor terrestrische tv-DX. Rijn's meest verre UHF-tv-ontvangst komt van SR-2 chE34 Pajala, Zweden.

   
     
     
Toowoomba, Australia AU-0
via F2 10,000-mile 15-2-1991
Shqiptar, Albania chC
via Es, 11-6-1993.
Zimbabwe chE2
ZTV promo ID via TEP.
     

Sinds 1962 is Rijn lid van de Benelux DX club (BDXC). Het Nederlandse VHF / UHF-antennesysteem van Rijn is ook de grootste TV DX-installatie in Europa, zo niet de wereld. De indrukwekkende DX-ontvangstresultaten van Rijn komen zeker overeen met het uitgebreide antennesysteem.

(source: Todd Emslie ''Rijn Muntjewerff's TV DX'')

Rijn verhuisde in 2009 naar een verpleeghuis en stierf (Ü) vervolgens in 2014. Hij was 81.
TV-DX'en is meer dan alleen aflopen

Sinds 1961, het jaar waarin hij zijn eerste televisie- toestel kocht, speurt Rijn Muntjewerff TV-kanalen af naar programma's en testbeelden van verre en exotische stations. Een fototoestel staat permanent op scherp om een beeld vast te leggen (hoe onduidelijk ook). Tientallen fotoboeken heeft Muntjewerff inmiddels al vol. Bart de Voogd ging kijken bij een man die 'verslaafd' is aan TV-DX'en.

Rijn Muntjewerff mag met recht Neerlands bekendste TV-DX'er genoemd worden. Verslaggevers van Duitse, Belgische en Nederlandse kranten brachten een bezoek aan deze amateur. Veronica was al tweemaal bij hem op de koffie en de TROS maakte over hem een programma, dat afgelopen augustus nog eens werd herhaald. Muntjewerff is dan ook niet de eerste de beste. Hij heeft in de 34 jaar dat hij zijn hobby uitoefent meer dan 2000 zenders uit 68 landen ontvangen.Poland TVP on Ch.: E.29, 1978.
 


Norge NRK on Ch.: E.3, 1980.
 
   


Iran, IRIB logo Ch.: E.2, 1990

LENINGRAD Ch.: R.3, 1985.
   

Huiskamer
Hoe is de liefde voor de hobby eigenlijk ontstaan?

Muntjewerff: "In '61 kocht m'n eerste tweedehands TV-toestel. Maar de verkoper zei dat ik niet aan aan de kanalenkiezer mocht  draaien,  omdat het apparaat anders stuk zou gaan. Als mensen dat soort dingen zeggen, ga je het natuurlijk toch doen.  Nou, toen  zag ik opeens stierenvechten in Spanje op de buis, he dat is interessant, dacht ik. Vanaf toen was ik verkocht.

Centraal in de huiskamer staat een oude Philips 23TX 3871A Multinorm, bouwjaar ergens aan het begin van de jaren 60. Muntjewerff bespeelt behendig de knoppen en schakelaars, op en onder de televisie. Het DX-en wordt al- leen onderbroken als de oude buis een knetterend geluid maakt. "Af en toe dan wordt het hem teveel en moet 'ie even afkoelen, maar zo'n  oude televisie is wel een eerste vereiste voor goede ontvangst. Dat komt omdat deze toe- stellen nog zijn uitgerust met een middenfrequent versterkingstrap. Vroeger waren er namelijk minder zenders, dus bijvoorbeeld Lopik moest ook in Den Helder te  ontvangen zijn."

Achter in de tuin staat een  tot  23  meter uitschuifbare Cue Dee  mast met  zeven antennes; twee gekoppelde Hirsch- mann Fesa 818 N60 antennes, uitge- rust met  een  Schrader SBB 245  versterker.  Een Fuba XC91 A  en  een  Fuba XC91 E, ook beide met een Schra- der SBB 245 versterker. Een horizon tale en een verticale Wisi 24-element antenne en een Hirschmann FM UK.i 8-elements antenne (beide met Polytron P145-211 verst., band 3). Op het dak staan nog eens twee breedband antennes, een 8-elements horizontale BDXC-antenne en een 4-elements ver ticale band 1-antenne van Hirschmann, gemodificeerd tot 80 MHz. De band-1-antennes, een FM- en een 2 band-1-antenne, zijn voorzien van een Polytron P145-lll versterker.

De voortschrijdende techniek heeft het leven van de DX'er een stuk gemakkelijker gemaakt. Veel DX-ers maken tegenwoordig gebruik van een zogenaamde Icom. Dat is een apparaat waarmee frequenties te identificeren zijn,  zodat men  ook  met  een  heel slechte ontvangst kan bepalen welke zender te zien is. Maar Muntjewerff wil niets van dat apparaat weten: "Nee, het is voor mij juist de  sport  om  met  anderen te communiceren over de beelden die je ontvangen hebt. Ik heb met ongeveer tien mensen regelmatig contact. Het verste contact zit in AustraliŽ. We sturen elkaar foto's toe van televisiebeelden die we zelf niet kunnen identificeren. Soms kunnen we elkaar helpen." Voor het identificeren van het Australische televisiestation WIN heeft Muntjewerff hulp gekregen van zijn ∑ vaste correspondent in AustraliŽ die het station herkende in de vage foto's die Muntjewerff rondstuurde. Later kreeg hij ook een QSL-brief van het bewuste station. "Zo'n QSL-brief daar gaat het natuurlijk om, maar die krijg je niet altijd. Vooral de Russen, hŤ, die sturen nooit iets terug."

Sneeuwbeelden


Regelmatig wordt het interview onderbroken doordat Muntjewerff iets ziet in het sneeuwpatroon op het beeldscherm. "Kijk daar heb je Portugal", zegt hij en wijst op een besneeuwd scherm waar met moeite wat patronen op te ontdekken zijn. Laat staan de identiteit van de zeriqer. ''Doordat ik al zo lang aan het DX'en ben weet ik in≠ middels wanneer en waar je bepaalde zenders kan verwachten. In de zomer is de ontvangst van Zuid Europese zenders goed en komt er ook nog wel eens een Noor of een Zweed binnen. Dat komt door de troposferische omstandigheden, die per jaargetijde wisselen (zie kader). Maar de ligging van hoge drukgebieden, de temperatuur en ionosferische omstandigheden zijn ook van invloed. Een signaal kan worden meegevoerd door een luchtlaag, een duet wordt dat genoemd en zo enorme afstanden afleggen. Zo'n duet kan plotseling ophouden en de ontvangst kan dan heel plaatselijk zijn. Ik ben wel eens gebeld door een man uit Hoorn, dat is hier twintig kilometer vandaag, die haalde allemaal Zweedse zenders uit de lucht. Maar toen ik ging zoeken ontving ik geen moer. De ontvangst is eigenlijk een weerbericht, omdat signalen nu eenmaal moeilijk door ver≠ schillende drukgebieden komen. Als ik bijvoorbeeld een Italiaanse zender ontvang, kan je er donder op zeggen dat er regen komt. Maar we stemmen er onze vakantie niet op af, hoor." Het verste station dat ooit zijn antenne in het Noordhollandse Middenbeemster heeft bereikt: WIN Television uit Toowoomba in Queensland, AustraliŽ (op 16.100 kilometer!).

Na het gesprek laat Rijn Muntjewerff nog even de antennemast zien die in de tuin staat. "Hiervoor had ik een andere mast, maar die is met een storm in '87 omgevallen. Gelukkig waren de antennes nog heel zodat ik alleen een nieuwe mast hoefde te plaatsen. Deze Cue Dee mast is geheid en uitschuifbaar en klapbaar. Als het nu stormt slaapt dat een stuk rustiger." - RAM 168 sept. 1995 -

Ionospheric TV DX Reception Highlights...

■ RTQ0 Toowoomba and ABMN0 Wagga, Australia via multi-hop F2 (10,300 miles).
■ Porto Alegre, Brazil chA2 via afternoon TEP + Es, (4-6-1982) (6,300 miles).
■ New Brunswick, Canada chA2 via F2 and 2Es (2,600 miles).
■ USA chA2 via multi-hop Es and F2.
■ ZTV Gwelo, Zimbabwe, Africa chE2 via F2/TEP (5,190 miles).
■ Sokoto, Nigeria, Africa NTV chE3 via multi-hop Es or TEP (2,725 miles).
■ Somalia, Africa chE3 via TEP (4,000 miles).
■ VOK Timboroa, Kenya chE2 via F2/TEP (4,060 miles).
■ GBC Kissi, Ghana chE2 via F2/TEP (3,200 miles).
■ Libya chE3 via Es (1,600 miles).
■ Thailand chE2 and chE3 via multi-hop F2 (5,700 miles).
■ RTM Malaysia chE2 via multi-hop F2 (6,200 miles).
■ Seoul, Korea AFKN chA2 via multi-hop F2 (31-11-1981) (5,300 miles).
■ China chR1/C1 via F2.
■ RTVE Canary Islands chE3 via double-hop Es.
■ Dubai, UAE DCRTV chE2 via F2 and Es (3,205 miles).
■ Amman, Jordan chE3 via 2Es (2,120 miles).
■ Dhahran, Saudi Arabia, Aramco TV chE3 via 2Es.
■ Lebanon chE2 and E4 via Es (2,000 miles).
■ Laayoune, Morocco chE4 via Es (1,300 miles).
■ Egypt chE3 via 2Es (2,000 miles).
■ Homs, Syria chE2 via 2Es (1,980 miles).
■ IRIB Iran channels chE2-E4 via 2Es (2,200 miles).
■ Far east Russia via multi-hop F2 (5,000 miles).
■ TSS Russian band III chR7-11 via Es (1,200 miles).
■ RTA Algeria band III chE5 via Es (1,200 miles)


Tropospheric TV DX Reception Highlights...

■ Russian band III and UHF TV.
■ Pajala, Sweden chE34 (1,120 miles).
■ TVE-1 Caceres, Spain chE11 (1,050 miles).
■ Faroe Islands ChE6 & E9 (780 miles).
■ YLE Finland ch's E5, 8 & 9.
■ Poland TVP-2 chR29 (450 miles).
■ Czechoslovakia band III and UHF TV.
■ Sljeme, Yugoslavia chE9.
■ 500 420-444 MHz UHF ATV stations from five European countries.

Rijn Muntjewerff on YouTube


Rijn Muntjewerff in de Grote verwarring in 1986

 

Rijn Muntjewerff bij de VARA/NOVA in 2006

 

Rijn Muntjewerff - In het land 2006

 

Rijn Muntjewerff TV DX Documentary Part 1

 

Rijn Muntjewerff TV DX Documentary Part 2

 
 

Rijn Muntjewerff - in het pakhuis 1995 1

 

Rijn Muntjewerff - in het pakhuis 1995 2

 
 
 

www.fmtvdx.eu