http://www.fmtvdx.eu
 
 

IJsselstein, De Gerbrandytoren, De Grootste kerstboom in progress
 


 
De Grootste Kerstboom
  ■ Facebook
  ■ VW Telecom
  ■
  ■

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Our Story

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw hebben de IJsselsteinse broers Ton en Martin Westland een lumineus idee. Zij zien dat medewerkers van kantoren in de Gerbrandytoren tijdens de Kerstperiode hun verlichting aan laten. Die is in de donkere decemberperiode te zien in IJsselstein en wijde omtrek. De broers bedenken dat de zendmast ook een échte Kerstboom kan worden. Dan zouden de honderden meters lange tuidraden die de mast overeind houden ‘simpelweg’ volgehangen moeten worden met lampen. Het idee voor de Grootste Kerstboom is geboren.

Na veel gesprekken met betrokkenen en nadat veel technische hobbels zijn genomen, wordt in 1992 de boom voor het eerst ontstoken. Opname in het Guinnes Book of Records als Grootste Kerstboom ter Wereld volgt al snel. Sinds die tijd heeft de boom tot nu toe 19 keer gebrand. Soms was er technische tegenslag, een enkele keer lukte het niet om de financiën rond te krijgen.

Het is de bedoeling dat de ‘boom’ op 8 december 2018 voor de 20e keer aangaat. Nadat blikseminslag de hele verlichtingsinstallatie kort voor de ontsteking in december 2017 vernielde, is de organiserende stichting Grootste Kerstboom niet bij de pakken neer gaan zitten. Er is een geheel nieuwe lampen set ontwikkeld die als vanouds van veraf te zien zal zijn. De armaturen bevatten een sterke OSRAM-lamp. Het systeem is modulair en makkelijk te onderhouden en repareren. En mochten er in de komende jaren nieuwe technische ontwikkelingen zijn, dan kunnen die ingezet worden.

Kortom: De Grootste Kerstboom kan weer jaren vooruit!

 

in progress

www.fmtvdx.eu