Herbouw zendmast Hoogersmilde

 
<< 01 >>  Dossier zendmast Smilde    RTV DRENTHE HOOGERSMILDE
 

29-12-2012 | Het Baken van Drenthe is terug

De zendmast van Hoogersmilde is weer te zien van grote afstand. Hoe anders was dat een aantal maanden geleden toen de zendmast na een brand met veel geweld naar beneden kwam. Er is met man en macht gewerkt aan de wederopbouw van de zendmast.


En sinds kort is de ontvangst van radio en tv in Noord en Midden Nederland weer optimaal. De bouw van de zendmast is spectaculair. Met een Zwitserse helikopter zijn onderdelen één voor één op de mast getakeld. In de mast hingen mannen die de mastdelen aan elkaar vast maakten. Van dit unieke project is een documentarie gemaakt met de titel 'Het baken van Drenthe is terug'. Want zo voelen veel inwoners van de provinvcie het. Hun oriëntatiepunt is terug. RTV Drenthe.
 

 

 


19-12-2012 | Onderweg zet de zendmast in Hoogersmilde recht

HOOGERSMILDE - De zendmast staat overeind en is in gebruik, maar hij staat nog niet recht.

De komende tijd zijn ze daar nog aan het werk met het spannen van tuidraden om de mast kaarsrecht te krijgen. En dan is het nog niet klaar, want na de jaarwisseling gaan ze verder met het waterdicht maken van de toren en andersoortig onderhoud. Frits Emmelkamp helpt mee met het spannen van de tuidraden.


 


21-10-2012 | Directeur Broadcast Partners vermoedt sabotage als oorzaak van zendmastbranden
 

Directeur Robert-jan van der Hoeven van zenderbeheerder Broadcast Partners denkt dat sabotage het minst onwaarschijnlijke is dat in de zendmasten van IJsselstein (Lopik) en Hoogersmilde is gebeurd. In de nacht van 14 en 15 juli was er brand in beide masten. De mast in Hoogersmilde viel zelfs om. "Iedere verklaring is onwaarschijnlijk, maar statistisch gezien is sabotage het minst ónwaarschijnlijk", zegt hij in Broadcast Magazine. "Je kunt denken aan vandalisme, ook een pyromaan kun je niet uitsluiten."

"Ik ben geen politieman, maar er hobbelen nogal wat mensen op die torens rond die daar niet horen. Het is een zoete inval, werkelijk jan en allemaal kan erop. Zoals een radiofreak die dagen aan één stuk in de mast zelf detailfoto's van installaties loopt te maken en die dan op internet zet. Dat hoort niet, eruit met die man."

Volgens Van der Hoeven is het maar de vraag of ooit duidelijk zal worden hoe de branden konden ontstaan. "Smilde was te verbrand, daar wordt geen duidelijke brandoorzaak meer gevonden. In Lopik heeft de huisbaas alles binnen 24 uur verknipt en weggezaagd, dus ook dat laat zich moeilijk construeren. Twee branden op één dag, dat blijft natuurlijk wel zeer opmerkelijk."

NOVEC, het staatsbedrijf dat eigenaar is van de zendmast, krijgt een stevige veeg uit de pan van de directeur van Broadcast Partners. "Het is jammer dat NOVEC weinig kennis van zaken heeft en eigenlijk niet meer is dan een verhuurder van oud ijzer. [...] Ze weten niet goed hoe je met mastverhuur moet omgaan, maar wel hoe je dat duur moet maken." Als het aan Van der Hoeven ligt gaat één bedrijf het beheer over de masten krijgt, inclusief de betonnen voet en alles daaromheen. En dan heeft hij het niet over NOVEC. Maar "een professionéle uitbater."

"Met de NOS praat ik niet meer"
De enige onderzoeken die tot nu toe naar buiten kwamen over de oorzaken, kwamen via de NOS. In september berichtte het NOS Journaal over een onderzoek van brandveiligheids-bedrijf Efectis. Daaruit kwam naar voren dat de brand vrijwel zeker is ontstaan door water in de kabels, die waarschijnlijk niet aan de eisen van brandveiligheid voldeden. De kabels waren van zendinstallaties die Broadcast Partners in beheer heeft. Door het water kon kortsluiting ontstaan.

Afgelopen mei bracht de NOS een onderzoeksrapport, dat in opdracht van NOVEC gemaakt is, naar buiten waaruit bleek dat een automatisch systeem niet werkte, waardoor de zenders gewoon toevoer bleven houden, terwijl ze uit waren gevallen. Als reactie daarop zouden de zenders in Smilde op een hoger vermogen gezet zijn.


"Maar dat kán natuurkundig helemaal niet", zegt Van der Hoeven daar nu over. "De aarde is rond: de Smilde zou meer dan een kilometer hoog moeten zijn om de dekking van Lopik over te nemen!" Hij zegt dat er in de nacht inderdaad onregelmatigheden zijn waargenomen en dat de zenders op afstand in vermogen verminderd zijn. "Punt. Nee, met de NOS praat ik niet meer." Bron: http://www.radiofreak.nl

 


27-09-2012 | Zendmast Hoogersmilde in november klaar

Volker Wessels Telecom is nog zeker tot november bezig met de afwerking van de zendmast in Hoogersmilde. Dit zegt een medewerker van het bedrijf tegen het Dagblad van het Noorden. Na oplevering is pas over 20 jaar groot onderhoud nodig.

Werkzaamheden die nog moeten worden verricht is plaatsing van de definitieve alarmverlichting en het plaatsen van twee werkruimtes. Daarnaast zijn er nog diverse schilderwerkzaamheden.

Ondanks dat pas over twintig jaar groot onderhoud nodig is wordt de mast elk jaar geïnspecteerd. Tijdens die controle wordt gekeken of er beschadigingen zijn en worden de bouten gecontroleerd.

De toren in Hoogersmilde werd vorig jaar op 15 juli getroffen door een brand en stortte in. Sinds 15 september werken de radioantennes weer en sinds maandag 25 september krijgen de gebruikers van digitenne van KPN (digitale tv) ook weer het signaal van de zendmast. [Dagblad van het Noorden]
 


25-09-2012 | Digitenne weer via zendmast Hoogersmilde
 

 

HOOGERSMILDE - TV-kijkers via Digitenne kunnen vanaf vandaag weer het televisiesignaal via de zendmast in Hoogersmilde ontvangen. Gebruikers moeten wel via hun ontvangstkastje de zenders opnieuw instellen.

Vorige week werd het radiosignaal via de opgebouwde zendmast alweer doorgegeven. De problemen met de ontvangst van radio en tv-zenders in het Noorden moeten nu voorbij zijn.  RTV Drenthe


 


25-09-2012 | Rond 1:00 uur zend Digitenne weer uit vanaf de zendmast in Hoogersmilde

Digitenne van KPN is in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 september weer vanaf Hoogersmilde uitgaan zenden (01:00 uur). Klanten van KPN Digitenne kunnen vanaf dat moment weer een sterker signaal ontvangen in de regio Drenthe en omstreken, voor zowel de publieke- als de commerciële zenders. Voor een optimale ontvangst wordt geadviseerd de TV-ontvanger opnieuw in te stellen vanaf 25 september.

Op 15 september werden de eerste radio zenders ingeschakeld. Dat betekent dat vanaf die dag bijna alle FM radiozenders weer volop in heel Nederland te ontvangen zijn, ook in het noorden van Nederland. Het gaat om: Radio 2 (88.0 FM), 3FM (88.6 FM), BNR (89.6 FM), Arrow Jazz FM (90.5 FM), Radio Drenthe (90.8 FM), Radio 1 (91.8FM), 100% NL (94.2 FM), Radio 4 (94.8 FM), Slam FM (99.6 FM), Sky Radio (101.0 FM), Q-music (100.4 FM), 538 (102.2), Radio Veronica (103.2 FM.


 


19-09-2012 | NPO legt schadeclaim neer bij Broadcast Partners
 

De Nederlandse Publieke Omroep heeft een formele claim neergelegd bij zenderbeheerder Broadcast Partners omdat er lange tijd geen of slechte FM-ontvangst was na de branden in de zendmasten van Hoogersmilde en IJsselstein (Lopik). Dat zegt Jan Westerhof, directeur audio van de NPO, tegen RadioFreak.nl. "De partijen die vanuit verschillende rollen verantwoordelijk zijn voor het FM-netwerk en de zendmasten hebben onderling lang gesteggeld over de oorzaak. Dat heeft verhinderd dat er meteen voortvarend aan de oplossing kon worden gewerkt."

Na de branden in IJsselstein en Hoogersmilde lagen de zenders er lange tijd uit. Drie dagen na de branden werd de zendmast van IJsselstein weer aangezet, maar het duurde tot april dit jaar voordat de zenders op vol vermogen mochten uitzenden. Om Hoogersmilde op te vangen kwam er een noodmast in Assen, maar ook dat duurde lang. Vervolgens begon de stoelendans om de schuldvraag. Al snel werd gemeld dat de brand was ontstaan in de zendinstallaties van Broadcast Partners. Maar formeel is er nog geen oorzaak bekend.

"De nieuwbouw van de zendmast in Hoogersmilde, is zover ik het kan beoordelen, snel gegaan", vindt Westerhof. "Het is een flink bouwwerk en er zijn zelfs helikopters ingezet om de bouw te bespoedigen. Helaas hadden we beroerd weer in de zomer, dat zorgde voor vertraging. Ook in de laatste fase is er weer vrij veel discussie geweest tussen de verschillende ondernemingen over de technische eisen aan kabels en dergelijke."


Het terrein waar de masten op staan is van KPN. De betonnen voet is eigendom van het Franse bedrijf Alticom. De zendmast daarvoor is weer van het staatsbedrijf NOVEC. De zenders zijn van zenderbeheerders als Broadcast Partners (landelijke publieke radiostations en aantal commerciële stations) en KPN (regionale publieke radiostations en aantal commerciële stations). "Hoe gek het ook klinkt, maar als klant staan wij vooral aan de kant en kunnen wij hoegenaamd niet sturen op het proces. Met name vanuit het grote belang voor ons publiek in het Noorden had het naar mijn mening sneller gemoeten. Daarbij komt ook nog dat we een keer pech hebben gehad met de noodzender in Assen."

De NPO wil af van de ingewikkelde situatie in de zendmasten. "De NPO heeft bij de minister bepleit om deze vorm van privatisering nog eens te evalueren en te zoeken naar een eenduidiger model met minder verschillende partijen", zegt Westerhof. "Ook is er vanuit de NPO bepleit om de etherdistributie te betrekken bij het onderzoek dat de Tweede Kamer heeft ingesteld naar de privatisering van nutsvoorzieningen."

Alles over de branden in de zendmasten en de nasleep daarvan is hier te lezen
.
 


17-09-2012 | Drenthe NU Hij doet het weer..
 
 

Radio en TV Zenders Nederland

Binnenkort meer details...

     
You Tube
 

 

 
 
Dag tv text uitzending 17-09-2012
 
  Dag tv text uitzending 17-09-2012
 

17-09-2012 | Radio-programma De Brink live vanaf de zendmast

HOOGERSMILDE - Het programma de Brink van Radio Drenthe komt voor het eerst live vanaf de zendmast in Hoogersmilde. Sophie Timmer praat op grote hoogte met gasten nu de mast weer in gebruik is genomen als radiozender. Meer  op http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/radio-programma

Uitzending gemist | http://www.rtvdrenthe.nl/audio/brink-415

 

Radio-programma De Brink live
 
  Radio-programma De Brink live
 

Deze banner is mede mogelijk gemaakt door NPO.  bedankt voor de totstandkoming...3
 

15-09-2012 | Zendmast Hoogersmilde in gebruik genomen

Zendmast Hoogersmilde in gebruik genomen. Vanaf de nacht van 14 op 15 september 2012 zijn de problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verleden tijd, zegt zenderexploitant Broadcast Partners.
 

 
 
 

15-09-2012 | Nieuwe zendmast in Hoogersmilde in gebruik genomen

Het grote moment is nu dichtbij: Zaterdagochtend is de  nieuwe zendmast in Hoogersmilde in gebruik genomen. Dat betekent dat vanaf die dag bijna alle FM radiozenders weer volop in heel Nederland te ontvangen zijn, ook in het noorden van Nederland. Daarmee zijn de laatste herstelwerkzaamheden van de branden afgerond. De radiostations zullen vanaf dat moment ook in het noorden van Nederland weer te vinden zijn op hun vertrouwde frequenties.

Het gaat om: Radio 2 (88.0 FM), 3FM (88.6 FM), BNR (89.6 FM), Arrow Jazz FM (90.5 FM), Radio Drenthe (90.8 FM), Radio 1 (91.8FM), 100% NL (94.2 FM), Radio 4 (94.8 FM), Slam FM (99.6 FM), Sky Radio (101.0 FM), Q-music (100.4 FM), 538 (102.2), Radio Veronica (103.2 FM. De zenders die gebruik maken van de zendmast in Hoogersmilde worden in de vroege ochtend van 15 september in gebruik genomen.

RADIONL (97.1 FM) en Arrow Classic Rock Noord (98.7 FM) gaan in de loop van as. maandag on air vanaf Smilde.

Digitenne van KPN gaat pas in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 september a.s. weer vanaf Hoogersmilde uitzenden. Klanten van KPN Digitenne kunnen vanaf dat moment weer een sterker signaal ontvangen in de regio Drenthe en omstreken, voor zowel de publieke- als de commerciële zenders. Voor een optimale ontvangst wordt geadviseerd de TV-ontvanger opnieuw in te stellen vanaf 25 september

Radio Drenthe programma De Brink haakt daar maandag op in met een live-uitzending tussen 10.00 en 12.00 vanaf de toren. Sophie Timmer ontvangt gasten die te maken hebben gehad met de wederopbouw, maar we blikken ook terug naar het verleden van de mast.
 


07-09-2012 | Mast Smilde volgende week weer open

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt over een week in gebruik genomen. Vanaf de nacht van 14 op 15 september zijn de problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verleden tijd, zegt zenderexploitant Broadcast Partners.

In juli vorig jaar vloog de 300 meter hoge Smilde-mast in brand en stortte in. Gevolg was dat een aantal radio- en tv-zenders in het noorden minder goed te ontvangen was. Een noodmast in Assen ving de problemen op. De ontvangst bleef echter minder, vanwege de geringere hoogte van de mast.

De bouw van de nieuwe mast liep een paar weken vertraging op door de weersomstandigheden, maar nu is alles volgens Broadcast Partners klaar. Na de ingebruikname van volgende week is er in oktober een feestelijke opening

NOS NL
 


07-09-2012 | Antennes zendmast Hoogersmilde bijna klaar

HOOGEVEEN - De zenders die gebruik maken van de zendmast in Hoogersmilde worden in de nacht van 14 op 15 september in gebruik genomen. Dat zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners, de vertegenwoordiger van radiozenders.

Bouwer VolkerWessels Telecom draagt vrijdag 14 september de gereedgekomen antennesystemen van de driehonderd meter hoge zendmast over aan de eigenaren en gebruikers.
dvhn.nl
 


25-08-2012 | Landelijke publieke radiozenders weer in de lucht

ASSEN - In Drenthe, Friesland en Groningen zijn de publieke radiozenders Radio1 Radio2, 3FM en Radio4 urenlang niet via de ether te ontvangen geweest.

Oorzaak was een glasvezelbreuk tussen Hilversum en de tijdelijke zendmast die in Assen is neergezet na de brand in de zendmast in Smilde. Met de zendmasten was geen probleem, zei een woordvoerster van mastbeheerder Novec.

De breuk ontstond rond 10:30 vanmorgen en was om 16:30 uur gerepareerd. Een dergelijke breuk zou volgens de NOS niet tot het stilvallen van de ontvangst hebben geleid, als de zender in Smilde het gewoon had gedaan. De noodzender in Assen kon het probleem niet aan.  RTV Drenthe en andere zenders waren wel in de lucht.  Bron

25-08-2012 | Problemen met publieke radiozenders van Broadcast Partners in Assen


 


09-08-2012 | Eigenaar zendmast Hoogersmilde voor de rechterHOOGERSMILDE - Broadcast Partners sleept het bedrijf Novec voor de rechter. Broadcast Partners vertegenwoordigt de landelijke radiostations die van de zendmast in Hoogersmilde gebruik maken. Novec is de eigenaar van de mast.

De radiostations zijn boos omdat zij nu al meer dan een jaar extra geld betalen voor een tijdelijke mast in Assen, terwijl de ontvangst in Noord-Nederland veel minder is sinds het omvallen van de zendmast in Hoogersmilde. Ook de vertraging van de herbouw roept bij de radiostations veel ergernis op.

http://www.rtvdrenthe.nl
 


21-07-2012 | Oplevering zendmast Smilde flink vertraagd


HOOGERSMILDE - De regen en wind van de afgelopen maand zorgen voor een fikse vertraging bij de opbouw van de zendmast in Hoogersmilde. Dit bericht RTV Drenthe op haar website vandaag.

De tv-toren is op zijn vroegst half september klaar. De 303-meter hoge toren zou begin augustus klaar zijn, maar dat wordt dus niet gehaald. Door het slechte weer kon er vaak op die hoogte niet worden gewerkt. Er waren wel enkele onwerkbare dagen ingepland, maar met zoveel slecht weer was geen rekening gehouden, zegt hoofd techniek van RTV Drenthe Rego Meijer. Momenteel wordt er gewerkt aan het aanbrengen van de bekabeling in de zendmast.

Beschadigde kabel zorgt ook vertraging
Zenderexploitant Broadcast Partners bericht in een persbericht dat daarnaast aanvullende eisen, die waren gesteld door de masteigenaar Novec met betrekking tot een ander type kabel, eveneens voor ernstige vertraging hebben gezorgd. De nieuw voorgeschreven kabels raakten bij montage regelmatig defect. De oorzaak daarvan is momenteel onderwerp van onderzoek.

Voor de luisteraars verandert voorlopig niets, de steunzenders blijven in de lucht tot de zendmast in Hoogersmilde klaar is. Voor de kijkers aan de rand van Drenthe is de situatie nog onzeker. Deze mensen kunnen nu via digitenne ons kanaal ontvangen en het is nog de vraag of dat na 1 augustus ook zo is.Bron

 


15-07-2012 | Deze week (om precies te zijn 15 juli) is het een jaar geleden dat er brand uitbrak in de TV-toren in Hoogersmilde.

Hoogersmilde - De karakteristieke mast van de televisietoren in Hoogersmilde is vrijdagmiddag na een brand van ongeveer anderhalf uur neergestort. Dat gebeurde in twee stukken. Er zijn geen gewonden gevallen.

Meer weten klik hier: Brand in de TV-toren in Hoogersmilde doet de mast instorten

15-07-2011 | Aaltenaren op tijd uit tv-mast na brand

AALTEN - Werknemers van Achterhoek Antennebouw Aalten waren vrijdagmiddag aan het werk in de tv-mast in de Drentse plaats Hoogersmilde, voordat een deel ervan instortte.

Het bovenste deel van de zendmast is rond half vier na brand geknakt en ingestort. Het gaat om de circa 200 meter hoge stalen constructie. Toen de brand uitbrak konden ze allemaal op tijd de mast verlaten. Volgens Johan Luiten van AAA zagen de werknemers het instorten van het bovenste deel van de zendmast aankomen.

Over de mogelijke oorzaak kan de antennebouwer niets zeggen. "De oorzaak is niet bekend, er is wel sprake van allerlei speculaties." Wel weet hij dat hun werk de oorzaak niet kan zijn. "We waren wat systemen aan het bijbouwen, kabels aan het trekken, dat is geen werk waarbij zoiets kan gebeuren."

Luiten vindt het wel opmerkelijk dat er ook brand is geweest in de zendmast van Lopik. "Dat zal toeval zijn, maar ik vind het haast te toevallig."
 
 
   

Dinsdag 15 juni 2012 | Drents Diep over de zendmast

Een jaar geleden kwam de grote pijp met antennes bovenop de zendmast van Hoogersmilde met groot geweld naar beneden. Meteen was de ontvangst van veel radio- en televisiezenders slecht. Maar de nieuwe toren krijgt vorm. En dat door mannen die beslist geen last van hoogtevrees hebben. Net zoals verslaggever Ilona van Veen en cameraman Chiel van Veen.....

 
   

Maandag 14 mei 2012 | Hoogste punt bereikt HoogersmildeDe zendmast in Hoogersmilde heeft, op de dag af veertien dagen na het hijsen van het eerste mastdeel, het hoogste punt bereikt. De toren is nu 303 meter hoog. In opdracht van NOVEC heeft bouwer VolkerWessels Telecom heeft vandaag met behulp van de speciale Zwitserse hijshelikopter het laatste mastdeel, de DVB-T antenne, geplaatst.

De door brand verwoestte mast is in opdracht van mastbeheerder NOVEC versneld herbouwd. De komende maanden zal druk gewerkt worden aan de afronding zoals het aanbrengen van alle bekabeling van de antennes naar de zenders beneden in de toren..

De zendmast moet begin augustus weer operationeel zijn.. Daarmee worden de ontvangstproblemen van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen.

In totaal heeft de helikopter zo’n 75 vluchten uitgevoerd om alle mastdelen van ieder 4 meter, en de 12 tuidraden op hun plek te hijssen.

De nieuwe mast is in tegenstelling tot de oude mast een open vakwerkmast. Dit is onder andere gedaan met het oog op brandveiligheid. De vorige driehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een korte felle brand. Direct na het instorten van de mast in Hoogersmilde heeft de noodmast in Assen de radio- en tv uitzendingen deels hersteld. Door geringere hoogte is bereik vanaf de noodmast nooit optimaal geweest. (Persbericht novecbv)
 


Maandag 14 mei 2012 | Zendmast Hoogersmilde vanmorgen het hoogste punt bereikt

HOOGERSMILDE - Bouwbedrijf VolkerWessels heeft vanmorgen om 10:35 uur het hoogste punt op de zendmast in Hoogersmilde geplaatst.

Kort na het bereiken van het hoogste punt was er een moment van feestvreugde, met vuurwerk in de top en gejuich van de toeschouwers aan het kanaal. Daarmee is het mastgedeelte klaar en heeft de toren een hoogte van 303 meter bereikt. De komende periode worden de kabels en antennes geplaatst. De zendmast moet in augustus weer volledig in bedrijf zijn.
| RTV Drenthe

Luister naar: Tientallen mensen keken naar de halsbrekende toeren bovenin de mast
Luister naar: Projectmanager Peter Veldt van bouwbedrijf Volker Wessels


Zondag 13 mei 2012 | BP ontkent opvoeren zendvermogen

HOOGERSMILDE - Broadcast Partners ontkent het vermogen op de zendmast in Hoogersmilde te hebben opgevoerd, nadat de zendmast in IJsselstein in brand was geraakt.

Dat laat het bedrijf weten in een schriftelijke verklaring. Afgelopen vrijdag bracht de NOS een nog vertrouwelijk rapport naar buiten over de branden in de zendmasten in IJsselstein en Hoogersmilde in juli vorig jaar. Daaruit zou blijken dat de branden in beide zendmasten zijn ontstaan in de systemen van Broadcast Partners.

De mast in IJsselstein zou door urenlange oververhitting in brand zijn geraakt, waarna BP het zendvermogen in Hoogersmilde zou hebben opgevoerd. Hierdoor moest het verlies van de mast in IJsselstein worden gecompenseerd. Maar volgens het bedrijf klopt het onderzoek niet en zou het opvoeren van de vermogens in Hoogersmilde ook geen enkele zin hebben gehad. Broadcast Partners wacht een eigen onderzoek af. RTV Drenthe


 

 

Vrijdag 11 mei 2012 | 'Broadcast Partners had beter moeten weten'


De zendmast in Hoogersmilde stort in RTV Drenthe | Door redacteuren Robert Baltus en Hugo van der Parre

Broadcast Partners heeft al ruim vóór de branden van juli vorig jaar brandjes gehad in enkele van haar antenne-installaties. In Hilversum en Markelo zijn onderdelen van de installaties verbrand. Dat blijkt uit een recherche-onderzoek dat mastbeheerder NOVEC heeft laten uitvoeren naar het handelen van BP. Het onderzoeksverslag is in handen van de NOS.

De rechercheurs concluderen: "Ondanks de ervaringen die BP heeft gehad met de incidenten in Hilversum en Markelo, heeft de zender van BP te IJsselstein niet tijdig geregistreerd dat er zich een probleem voordeed in het antennesysteem, waardoor een brand mogelijk voorkomen had kunnen worden". Op 15 juli vorig jaar woedde er op één dag brand in de zendmasten van IJsselstein en Smilde. Gevolg was dat IJsselstein maanden uit de lucht was; Smilde stortte totaal in.

Het onderzoek is gedaan door bedrijfsrechercheurs van Metis International. Zij spraken met tientallen technici, experts en getuigen. Onder hen ook werknemers die getuige waren van de branden in IJsselstein en Smilde. Veel technici zijn kritisch op Broadcast Partners (BP), het bedrijf dat de radiozenders verzorgt van o.a. de publieke omroep, BNR en Q-Music. BP heeft zelf niet meegewerkt aan het onderzoek.

Uitgefikt

Het recherche-rapport geeft een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen in IJsselstein en Smilde. Verschillende getuigen vertellen dat een BP-technicus na inspectie van de brandhaard op 360 meter hoogte in de mast van IJsselstein, geschrokken beneden komt. Hij laat foto's zien van verbrande en gesmolten kabels. Zelf stinkt hij erg naar brand en zijn handen zijn zwart. "Ik weet wat het probleem is, ons antennesysteem is uitgefikt", zou hij hebben gezegd.

Een andere BP-monteur vertelde "dat de zenders van BP problemen hadden met de reflectie en dat een kabel van de BP installatie het niet deed omdat er sluiting in de kabel zat". Bij te hoge reflecties kan een zender zijn energie niet kwijt en wordt de energie omgezet in warmte.

Vocht

Op de mast van Smilde zijn al eerder problemen gesignaleerd. In september 2010 constateerde een monteur dat er vocht zat in een connector. "Ik zag dat tussen de beide koppen van deze connector vocht bubbelde. Ik zag dat er een klein kiertje zichtbaar was tussen deze connector koppen. Uit dit kiertje liep vocht dat bubbelde. Het ging hier om een overgang van een feeder (kabel, red.) naar een jumper (geleiders, red.). De koppen waren niet even groot".

Een ander probleem was de rommelige inrichting van de BP-antennesystemen. Het rapport: "Er wordt gesproken over jumpers die door de trap liepen en een verdeler die aan de achterzijde van de trap liep. Jumpers die als spaghetti door de ruimte waren aangebracht. Feeders die zodanig waren bevestigd dat ze voor de ladder langs liepen wat het doorklimmen van de buismast bemoeilijkte. Dat de verdelers met tie-wraps aan de sporten van de trap waren bevestigd".

Veldsterkte

Ook heerst er een veel te hoge veldsterkte achter de antennes van BP. Te veel electro-magnetische straling kan leiden tot gezondheidsklachten (hoofdpijn, misselijkheid) bij de monteurs die in het gebied moeten werken of er doorheen moeten klimmen.

"De piek in de veldsterkte zat op 240 volt per meter, terwijl de maximale norm voor ons om in te werken 60 Volt per meter is", zegt een monteur. Volgens deze betrokkenen weigerde BP het vermogen tijdelijk terug te nemen om werkzaamheden mogelijk te maken.

Brandjes
Uit het rapport blijkt ook dat er al vaker brandjes zijn geweest in verschillende zendmasten. In 2009 waren in Hilversum vlammen ontstaan in een zogeheten combiner. Dat is een apparaat waarmee verschillende zenders naar één antenne-installatie worden geleid. Dit gebeurde toen KPN en BP allebei wilden uitzenden op een antenne-installatie van KPN. De zender van KPN zou vanzelf zijn uitgeschakeld. De vlammen doofden echter pas toen BP het vermogen eraf haalde.

In 2010 is in Markelo de binnenkant van een BP-antenne aansluiting verbrand, waarschijnlijk als gevolg van te hoge reflectie in het antennesysteem. Dat zijn energiegolven die door weerstand niet worden uitgezonden door de antennes, maar als het ware in de installatie blijven hangen en warmte veroorzaken.

Volgens getuigen zijn die branden goed afgelopen omdat apparatuur van KPN tijdig signaleerde dat er problemen in de mast waren. Daarop werd het systeem automatisch afgeschakeld. In IJsselstein en Smilde is dat niet gebeurd: de detectiesystemen van BP hebben niet gewerkt, met alle gevolgen van dien. Bron

 


Vrijdag 11 mei 2012 | Branden zendmasten Smilde en IJsselstein gerelateerd

De branden in de zendmasten van IJsselstein en Smilde hadden met elkaar te maken. Dat zegt de beheerder van de zendmasten NOVEC. In juli vorig jaar storte na een brand de zendmast van Smilde in. Het gevolg was maandenlang een slechte radio-ontvangst in een deel van Nederland.

Bekijk video: http://nos.nl

'Verband tussen branden zendmasten'

Er is wel degelijk een verband tussen de brand vorig jaar juli in de zendmast van IJsselstein en de brand en het instorten van de zendmast in Smilde. Uit een onderzoek gedaan in opdracht van mastbeheerder NOVEC blijkt dat zenderbedrijf Broadcast Partners in beide masten te veel vermogen naar de antennes heeft gestuurd. Hierdoor zijn uiteindelijk de branden ontstaan. De mastbeheerder komt tot de conclusie dat Broadcast Partners onzorgvuldig heeft gehandeld. De NOS heeft het onderzoek. Verslaggever Marc Hamer maakte aan de hand van het onderzoek een overzicht.

Luister naar berichtgeving: http://nos.nl

'Toch verband tussen branden in zendmasten'

HILVERSUM - Het instorten van de zendmast in het Drentse Smilde na een brand staat wel degelijk in verband met de brand in de zendmast in IJsselstein. Dat meldt het NOS Journaal vrijdag op basis van onderzoek van mastbeheerder Novec. De branden waren allebei op 15 juli 2011.

De branden leidden tot maandenlange slechte ontvangst van radiozenders van de publieke omroep en de commerciële zender Q-Music in een groot deel van Nederland. ,,Systemen blijken niet goed te hebben gewerkt'', aldus Jan Willem Tom van Novec.

De brand in IJsselstein brak uit door urenlange oververhitting. Volgens de onderzoekers is waarschijnlijk geprobeerd het probleem te verhelpen vanuit de toren in Smilde. Maar ook daar raakten vervolgens antennes oververhit en brak brand uit. Bron: http://www.dvhn.nl

 


 Toch verband brand zendmasten


Door redacteuren Robert Baltus en Hugo van der Parre

De brand en het instorten van de zendmast in het Drentse Smilde, op 15 juli vorig jaar, hebben te maken met de brand in de zendmast in IJsselstein, eerder dezelfde dag. Dat blijkt uit onderzoek van mastbeheerder NOVEC, dat in handen is van de NOS.

De brand in IJsselstein brak uit door urenlange oververhitting. De antennes van Broadcast Partners, dat de uitzendingen voor de publieke radio verzorgt, zonden niet goed uit, maar kregen wel de gebruikelijke hoeveelheid energie. Doordat het probleem niet werd gesignaleerd of er niet adequaat werd ingegrepen, liep de temperatuur zo hoog op dat uiteindelijk brand ontstond.

Door die brand verslechterde de radio-ontvangst in Midden-Nederland. Broadcast Partners lijkt volgens de onderzoekers te hebben geprobeerd het probleem te verhelpen vanuit de toren in Smilde. Daardoor raakten ook daar antennes oververhit, met uiteindelijk fatale gevolgen, zo blijkt uit het onderzoek.

Door het uitvallen van mast in Smilde is de ontvangst in het noorden van Nederland nog steeds niet optimaal.

Veldsterkte

Broadcast Partners wil niet inhoudelijk reageren. Het bedrijf zegt te wachten op de uitkomst van nader onderzoek met zijn verzekeraars. De bevindingen zijn getoetst door de TU Eindhoven en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Zij stellen vast dat het NOVEC-onderzoek op een gedegen manier is uitgevoerd.

NOVEC kon bij zijn onderzoek gebruikmaken van gegevens over de ontvangst van radiostations, de zogeheten veldsterkte. Daaruit blijkt dat in IJsselstein op 14 juli rond 23.30 uur de zenders van Broadcast Partners in oostelijke richting 90 procent van hun kracht verliezen, terwijl ze wel evenveel stroom blijven afnemen.

Zoals al eerder is vastgesteld, is die storing vermoedelijk veroorzaakt door vocht in de kabels. Zeker vier uur lang zijn die antennes wel gevoed met zo'n acht kilowatt aan energie die niet gebruikt is voor uitzendingen. Energie die niet gebruikt wordt, kan alleen maar omgezet worden in warmte.

Normaal gesproken moet een detectiesysteem zo'n probleem signaleren en de zender uitschakelen. Dat is niet gebeurd. "Het detectiesysteem van de BP-zenders heeft gedurende deze 4 uur gefaald op te merken dat er iets zeer ernstigs aan de hand was met het bijbehorende antennesysteem", schrijven de onderzoekers. Vroeg in de ochtend van 15 juli was de warmte zover opgelopen dat er daadwerkelijk brand ontstaat en radiozenders uitvallen, zowel van BP als van KPN.

Compenseren

De aanzet tot de brand in Smilde wordt volgens het onderzoek ook al vroeg in de ochtend gegeven. Metingen geven aan dat in Smilde om 6.36 uur iets opmerkelijks gebeurt: zeven uur voordat de brand opgemerkt wordt, daalt de ontvangststerkte van alle BP-zenders richting Noord flink. De onderzoekers denken dat BP op dat moment het vermogen van zijn zenders in Smilde heeft herverdeeld, met als doel de zuidelijke richting te versterken. Daarmee zou met name het wegvallen van Q-Music vanuit IJsselstein enigszins worden gecompenseerd.

Volgens deze theorie heeft BP in Smilde de zuidelijk gerichte antennes van Q-Music meer stroom gegeven. Die stroom is weggehaald bij de antennes die naar het noorden uitzenden. Gevolg zou zijn dat de antenne gedurende zeven uur drie kilowatt extra vermogen heeft gekregen, meer dan genoeg om ook hier brand te veroorzaken, een brand die uiteindelijk leidt tot het instorten van de totale zendmast.

Dat de brand is ontstaan in het antennesysteem van BP blijkt ook uit het feit dat op het moment van de brandmelding de ontvangst van alle BP-frequenties al sterk is aangetast. De KPN�zenders van Smilde zijn dan nog goed te ontvangen. Zij gaan pas een half uur later verloren.

Bron: http://nos.nl

 

Zendmast Hoogersmilde na weekend op hoogste punt

 

 

 


HOOGERSMILDE - De zendmast in Hoogersmilde zal waarschijnlijk na het weekend het hoogste punt bereiken. Dat is iets later dan gepland, omdat de helikopter vanwege de harde wind vandaag niet kon vliegen.

De mast is nu 235 meter hoog, de komende dagen worden de laatste secties geplaatst. Uiteindelijk wordt de antenne 303 meter hoog. De verwachting is dat 1 augustus alle apparatuur geplaatst is en er weer radio en televisie uitgezonden kan worden vanaf Hoogersmilde. http://www.rtvdrenthe.nl

 
 


Maandag 7 mei 2012 | Helikopter vliegt vandaag niet boven zendmastHOOGERSMILDE
- De Zwitserse helikopter brengt vandaag geen onderdelen van de zendmast in Hoogersmilde naar boven. De ploeg moest vandaag naar Duitsland voor een klus die eerder was afgesproken en niet afgezegd kon worden.

De bouwploeg in Hoogermilde gebruikt de dag om de inmiddels honderd meter hoge mast met staalkabels goed vast te maken. Het werk gaat volgens woordvoerder Peter Veldt van bouwer Volker Wessels nog steeds voorspoedig. Als de wind niet opsteekt, kan de mast komend weekeinde helemaal op de betonnen toren staan. Bron


 

Zondag 6 mei 2012 | Helikopter vliegt boven zendmast

http://heliswissinternational.ch/
 
   


De jongens van Heliswiss
 


Vrijdag 4 mei 2012 | Incident bij zendmast

Herbouw Hoogersmilde

Vrijdag 4 mei is tijdens het opruimen aan het eind van de middag, een stuk gereedschap gevallen en terecht gekomen op de helm van één van de monteurs.

Het gereedschap is vervolgens via de helm op de rug van een andere monteur terecht gekomen. Aangezien het bij de tweede moneur om zijn rug ging is hij door de brandweer op een plank gestabiliseerd en naar beneden gebracht. Op een deuk in een helm na, zijn beide monteurs in orde. Dit is ook bevestigd door het ziekenhuis, waar beide monteurs volgens voorschrift uit voorzorg naar toe gebracht waren en inmiddels uit ontslagen zijn.

De werkzaamheden aan de mast in Hoogersmilde gaan morgen gewoon volgens planning door. De hijswerkzaamheden met behulp van de helikopter verlopen vlot. De nieuwe mast steekt na 4 dagen en het hijsen van 16 mastdelen (inclusief de mastvoet en punt) al 56 meter boven de betonnen toren uit. (NOVEC)


 


Dinsdag 1 mei 2012 | Een belangrijk moment Zendmast Hoogersmilde

HOOGERSMILDE - Een speciale helikopter uit Zwitserland is vandaag begonnen met het plaatsen van de nieuwe mast op de tv-toren in Hoogersmilde.

De zendmast stortte in juli vorig jaar in na een brand. De betonnen toren waar de mast op komt te staan is eerder al gerepareerd. Het gebied rond de tv-toren is vanwege de werkzaamheden afgesloten. Als alles meezit is de nieuwe 303 meter hoge mast eind mei op hoogte.

Rond 12.00 uur plaatste de helikopter het eerste deel van de mast. In de loop van de middag werden nog drie delen geplaatst. Op dit moment is de mast zestien meter hoog. De planning is om eind deze week 145 meter geplaatst te hebben. De werkzaamheden werden gevolgd door zo'n honderd belangstellenden.

 

 

Donderdag 26 april | Helikopter hijst nieuwe zendmast op tv-toren

http://heliswissinternational.ch/

Een helikopter van Heliswiss International gaat op 1 mei zijn eerste vlucht doen in Hoogersmilde. De speciaal voor deze klus uit Zwitserland overgevlogen Kamov KA 32 A12.

Heliswiss International beschikt over 1 Kamov KA 32 A12. Het tweemotorige toestel is voorzien van een zogeheten coaxiaal dubbel rotorsysteem. De helikopter heeft een maximum startgewicht van 12.600 kilo en een hefvermogen van 5000 kilo. Doorgaans worden deze helikopters ingezet bij de aanleg van skiliften.

 


Donderdag 26 april | Helikopter hijst nieuwe zendmast op tv-toren

HOOGERSMILDE - Een speciale helikopter uit Zwitserland hijst dinsdagmiddag het eerste nieuwe mastdeel op de tv-toren in het Drentse Hoogersmilde.

De zendmast stortte in juli vorig jaar in na brand. Dat meldde eigenaar Novec donderdag.

Eerder werd de betonnen toren gerepareerd waarop de zendmast komt te staan. Die was ernstig beschadigd toen de mast tijdens de brand in twee stukken brak. Met het plaatsen van het mastdeel wordt een begin gemaakt met de herbouw. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan de nieuwe mast eind mei al op hoogte zijn. Die wordt in totaal 303 meter hoog.

Slechte ontvangst
De herbouw van de tv-toren wordt versneld uitgevoerd, omdat sinds de brand delen van Noord-Nederland een slechte ontvangst hebben van radio- en tv. Na het instorten van de mast vorig jaar werd wel een noodmast geplaatst op de Johan Willem Frisokazerne in Assen, maar die is niet hoog genoeg. Tijdens de operatie dinsdag is het gebied rond de tv-toren afgesloten in verband met de veiligheid. Bron: http://www.nu.nl

 


Vrijdag 13 april | Indeling mast Hoogersmilde


Op de website van Novec BV is een pdf te downloaden m.b.t. de planning van de herbouw. Tevens is de mastindeling te zien. Klik
hier voor de pdf.

 

 


   

 


Donderdag 29 maart | Laatste mastdelen zijn in elkaar gelast.

http://www.voortmanstaalbouw.nl/

“Vind jij deze foto’s ook leuk? Like us on Facebook en volg productiefoto’s van de Zendmast. “ http://www.facebook.com/VoortmanStaalbouw


Klaar voor transport richting het noorden.


“Vind jij deze foto’s ook leuk? Like us on Facebook en volg productiefoto’s van de Zendmast. “ http://www.facebook.com/VoortmanStaalbouw


Foto's vanuit de werkplaats van Voortman Staalbouw, hier zijn de laatste delen in elkaar gelast.
 


Donderdag 22 maart | Voorlopige planning herbouw HoogersmildeVoorlopige planning herbouw Hoogersmilde Aanvoer materialen Op 20 maart jl. is de bouwplaats bij de zendmast van Hoogersmilde formeel aan VolkerWessels Telecom, de aannemer van NOVEC overgedragen.  Eerste zichtbare stappen De eerste, voor iedereen zichtbare, stappen van de herbouw van de mast zijn gezet. Er zijn rijplaten in het weiland neergelegd om de tuiblokken bereikbaar te maken en  er zijn bouwhekken geplaatst.

Tijdelijke brug Op 22 maart is er een tijdelijke brug aangelegd om ervoor te zorgen dat gedurende de herbouw van de mast de bewoners achter de mast te allen tijde ongehinderd van en naar hun woning kunnen.  Aanvoer materialen Eind maart/april zullen alle bouwmaterialen worden aangevoerd en klaargelegd voor montage. De lange tuien (kabels) zullen al worden klaargelegd tussen de toren en de tuiblokken. Alle mastdelen worden op het aangrenzende terrein naast de toren neergelegd.  Montage mastdelen Naar verwachting zal in mei het eerste mastdeel met behulp van een speciale helikopter op de toren gehesen worden.  Naar verwachting zal de mast in augustus weer operationeel zijn.

Daarmee zullen de ontvangstproblemen van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen zijn. De driehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een korte felle brand. De noodmast in Assen heeft de radio- en tv uitzendingen weer deels hersteld, maar door geringere hoogte is bereik vanaf de noodmast niet optimaal. Snel herbouwen van de mast in Hoogersmilde heeft dan ook hoge prioriteit. (persbericht)
novecbv.nl


Een tijdelijke brug aangelegd om ervoor te zorgen dat gedurende de herbouw van de mast de bewoners achter de mast te allen tijde ongehinderd van en naar hun woning kunnen.
 


Woensdag 21 maart | Volker Wessels Telecom | Herbouw Smilde - volgende fase (2)

De herbouw van de mast zal door Volker Wessels Telecom uitgevoerd worden. Een bekende naam als het gaat om telecom masten en bekend met de toren en mast in Hoogersmilde.

De nieuwe mast
Op de herstelde betonnen voet zal een open stalen vakwerkmast geplaatst worden. De totale lengte van de zendmast wordt, inclusief betonnen toren, enkele meters hoger dan de oude mast. om de mast in de zomer op te kunnen leveren, is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd.

Op 20 maart 2012 is BAM zover klaar met het herstel van de betonnen toren dat zij het bouwterrein overdragen aan Volker Wessels  Zij gaan gedurende de herbouw van de mast het terrein gebruiken.

Download hier de brief

NOVEC informatie brief maart 2012

bouwterrein activiteiten
   

Zendmast Hoogersmilde in productie

http://www.voortmanstaalbouw.nl/

Rijssen - De nieuwe zendmast voor de toren in Hoogersmilde is in productie. "We zijn aan het lassen en verzinken", meldt Sander Kwintenberg van Voortman Staalbouw uit Rijssen.

Hoewel de toren een monumentale status heeft, wordt het een uit stalen buizen samengestelde open vakwerkmast. De mast die op 15 juli vorig jaar instortte vanwege een hevige brand, was een ronde gesloten stalen mast. De schade aan de betonnen toren is door BAM hersteld. Het monument wordt onder meer gebruikt als datacenter, waarbij de wind voor de koeling van de apparatuur zorgt.

Mastbeheerder Novec heeft VolkerWessels Telecom opdracht gegeven een nieuwe zendmast op het gebouw te plaatsen. Voortman Staalbouw levert de thermisch verzinkte, van een natlaksysteem voorziene vakwerkmast. VolkerWessels Telecom monteert al tijdens de opbouw kabels en antennesystemen in de mast. Dat levert tijdwinst op, zodat de zenders in de zomer alweer in gebruik genomen kunnen worden. De toren en de nieuwe mast zijn samen zo'n 290 meter hoog.
 


Dinsdag 20 maart 2012 | Volker Wessels Telecom Herbouwd zendmast Hoogersmilde

TV-reportage over de werkzaamheden

Eerste deel reparatie zendmast Hoogersmilde afgerond

    

Vandaag 20 maart 2012 is BAM zover klaar met het herstel van de betonnen toren dat zij het bouwterrein overdragen aan Volker Wessels  Zij gaan gedurende de herbouw van de mast het terrein gebruiken. Dit gebeurde vanmorgen om 10:30 uur. TV Drenthe was ook aanwezig, want de BAM vlag gaat naar beneden en die van Volker Wessels komt er voor in de plaats.

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt hoger dan de oude mast. De mast die in juli vorig jaar instortte was 298 meter hoog. De nieuwe mast zal 308 meter hoog worden, tien meter hoger dus. "Dat heeft te maken met de behoefte aan een beter bereik", De zendmast moet komende zomer van 2012 weer operationeel zijn.

Daarmee zullen de ontvangstproblemen van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen zijn. De driehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een korte felle brand. Met de ingebruikname van een noodmast in Assen werden de radio- en tv uitzendingen weer deels hersteld. Het bereik vanaf de noodmast is door geringere hoogte echter niet optimaal. Snel herbouwen van de mast in Hoogersmilde heeft dan ook hoge prioriteit.

Op de herstelde betonnen voet zal een open stalen vakwerkmast geplaatst worden. De totale lengte van de zendmast wordt, inclusief betonnen toren, wordt dus enkele meters hoger dan de oude mast. Gezien de hoge prioriteit om de mast snel op te kunnen leveren, is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd. Iv-Bouw staat NOVEC bij in het verder uitwerken van de constructie en het afstemmen van de bouw door VolkerWessels.


Dinsdag 20 maart 10:30 uur
 


Maart 2012 | Voortman Staalbouw levert staal voor herbouw zendmast Hoogersmilde

http://www.voortmanstaalbouw.nl/

De door brand verwoeste zendmast in Hoogersmilde is komende zomer weer operationeel. Daarmee worden de ontvangstproblemen van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen. De bouw is in handen van VolkerWessels Telecom in opdracht van mastbeheerder NOVEC.

VolkerWessels Telecom ontwerpt, levert en bouwt een nieuwe open, stalen vakwerkmast. De totale lengte van de zendmast wordt enkele meters hoger dan de oude mast. Om de mast in de zomer op te kunnen leveren, is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd.

Voortman Staalbouw levert de 3D stalen vakwerkmast aan VolkerWessels Telecom. De vakwerkmast is vervaardigd uit buismaterialen. De oppervlaktebehandeling, thermisch verzinkt en voorzien van een natlaksysteem op kleur.

De voorbereidende werkzaamheden voor de herbouw van de zendmast Hoogersmilde zijn in volle gang. De uitvoerende werkzaamheden beginnen in mei.


De eerste productie foto's van de herbouw. | http://twitter.com/#!/voortmanstaal

De eerste productie foto's van de herbouw.
De eerste productie foto's van de herbouw. | http://twitter.com/#!/voortmanstaal

De eerste productie foto's van de herbouw.

De eerste productie foto's van de herbouw.

De eerste productie foto's van de herbouw.
De eerste productie foto's van de herbouw. | http://www.facebook.com/VoortmanStaalbouw#!/VoortmanStaalbouw 


Maandag 5 maart 2012 | Herbouw stalen deel van de zendmast in mei

HOOGERSMILDE - In mei wordt het stalen deel van de zendmast in Hoogersmilde omhoog getrokken. Volgende maand begint bouwconcern Volker Wessels met de voorbereidingen hiervan.

Op de betonnen voet wordt een zogeheten open stalen vakwerkmast geplaatst. De nieuwe zendmast wordt enkele meters hoger dan de ingestorte tv-toren. De herbouw van het stalen deel van de mast duurt ongeveer drie weken.
Bron: http://www.rtvdrenthe.nl
 


Maart 2012 monteert ASE aluminium kozijnen op 70 meter hoogte in de RTV toren te Smilde

A.S.E. Aluminium en Staalindustrie - Gevelelementen en renovatie

A.S.E. Aluminium en Staalindustrie - Gevelelementen en renovatie
 


Woensdag 15 februari | Herbouw Smilde - volgende fase

2012Hoogersmilde
 

Herbouw Hoogersmilde

De herbouw van door brand verwoeste zendmast in Hoogersmilde, die in de zomer weer operationeel moet zijn, heeft een volgende fase bereikt. Deze week heeft NOVEC, verantwoordelijk voor de herbouw van de stalen mast op de betonnen toren, de opdracht voor herbouw verstrekt aan Volker Wessels.

Daarmee zullen de ontvangstproblemen van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen zijn. De driehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een korte felle brand. Met de ingebruikname van een noodmast in Assen werden de radio- en tv uitzendingen weer deels hersteld. Het bereik vanaf de noodmast is door geringere hoogte echter niet optimaal. Snel herbouwen van de mast in Hoogersmilde heeft dan ook hoge prioriteit.

Op de herstelde betonnen voet zal een open stalen vakwerkmast geplaatst worden. De totale lengte van de zendmast wordt, inclusief betonnen toren, wordt enkele meters hoger dan de oude mast. Gezien de hoge prioriteit om de mast snel op te kunnen leveren, is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd.

Iv-Bouw staat NOVEC bij in het verder uitwerken van de constructie en het afstemmen van de bouw door VolkerWessels.


De voorbereidende werkzaamheden voor de herbouw van de zendmast Hoogersmilde zijn in volle gang. De uitvoerende werkzaamheden starten eind maart. Bron: http://www.novecbv.nl


Woensdag 15 februari | Fryske kezinen yn toer Smilde

In bysûndere put woansdei foar kezinebedriuw Jansma Burdaard. Se pleatsten nije kezinen yn de toer fan de stjoermêst fan Hoogersmilde. Ofrûne simmer is de mêst ynstoart. Meiwurkers sûnder hichtefrees fierden de put út. De manlju brochten de kezinen yn in boulift nei in hichte fan 70 meter.

It herstel fan de betonnen toer is oer in pear wike klear. Yn april wurdt de 200-meter-hege stjoermêst pleatst. Takom simmer moatte de antennes wer goed wurkje. Bron: http://www.omropfryslan.nl

 
 


Woensdag 15 februari | Volker Wessels gaat zendmast herbouwen

HOOGERSMILDE - Het bedrijf NOVEC, verantwoordelijk voor de herbouw van de stalen zendmast op de betonnen toren in Hoogersmilde, heeft de opdracht voor herbouw verstrekt aan bouwconcern Volker Wessels.

Op de betonnen voet wordt een open stalen vakwerkmast geplaatst. De totale lengte van de zendmast wordt enkele meters hoger dan de ingestorte mast. Om snel te kunnen werken is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd. De werkzaamheden starten eind maart. Bron: http://www.rtvdrenthe.nl

 


Woensdag 15 februari | Zendmast Hoogersmilde vanaf maart hersteld

HOOGERSMILDE - De zendmast in Hoogersmilde wordt vanaf maart hersteld. Er komt een ruim 200 meter stalen mast op de inmiddels gerepareerde betonnen toren. Dat is iets hoger dan de mast die in juli vorig jaar na een korte maar felle brand instortte, zo meldde beheerder Novec woensdag.

Novec heeft deze week de opdracht tot herbouw verstrekt aan een bouwbedrijf. De mast is in de zomer weer operationeel, waarmee de problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen moeten zijn. Nu staat in Assen nog een noodmast, maar die is door geringere hoogte niet optimaal. Bron: http://www.dvhn.nl


 


Woensdag 15 februari | Zendmast Hoogersmilde deze zomer af

NOS.TELETEXT
 


1 Februari 2011 | Aanleg betonvloeren zendmast opgeschort vanwege kou

HOOGERSMILDE - De aanleg van betonvloeren rond de televisietoren in Hoogersmilde is vandaag opgeschort vanwege de kou. Op zeventig meter hoogte viel bij een ...

 
 


Aan de Bewoners van Hoogersmilde

Sinds oktober informeert Altciom de bewoners van Hoogersmilde dmv een brief. Deze brieven zijn ook te lezen via deze website:

  Datum Maand Jaar File Grootte  
           
Brief Alticom 05 Maart 2012 PDF -- -
Brief Alticom 24 December 2011 PDF 880  KB
Brief Alticom 28 Oktober 2011 PDF 460  KB
Brief Alticom 03 Oktober 2011 PDF 450  KB
Brief Alticom 09 September 2011 PDF 700  KB
Brief Alticom - - - PDF 1000  KB
             
www.alticom.nl
 

Iv-Bouw en Iv-Consult adviseren NOVEC bij de herbouw van de zendmast in Hoogersmilde

Iv-Bouw heeft van NOVEC de opdracht gekregen om het onderzoek en het voorontwerp voor de herbouw van de zendmast in Hoogersmilde te maken. Het, met 294 meter, op één na hoogste bouwwerk van Nederland zal worden herbouwd.

In de komende maand gaan Iv-Bouw en Iv-Consult in beeld brengen hoe de nieuwe mast eruit komt te zien. De nieuwe mast zal op de bestaande toren worden geplaatst nadat deze hersteld is. De uitgangspunten en bouwmethode die in 1959 gebruikt werden zullen nu eerst een sprong in de tijd moeten maken. De resultaten worden gebruikt voor het hernieuwde ontwerp om de realisatie in 2012 mogelijk te maken.
 


Maandag 23 januari | Opdracht voor herbouw televisietoren Smilde

http://www.voortmanstaalbouw.nl/

Eind december 2011 opdracht gekregen voor het leveren van de staalconstructie voor de herbouw van de televisietoren in Smilde. De nieuwe mast wordt van ca. 290 meter hoog en wordt met tuidraden afgeschoord. De constructie bestaat uit gelaste ruimtelijke vakwerkspanten, doorsnede ca. 2,5 meter, en zal thermisch verzinkt worden uitgevoerd. Medio 2012 wordt de mast herbouwd.


 


Zaterdag 14 januari | Kite Aerial Photography | Foto's vanuit de lucht gemaakt door Menno Bos
 

klik op de foto voor uitvergroting

klik op de foto voor uitvergroting

De foto's zijn met behulp van een vlieger, in de vlieger lijn hangt zgn rig. Daarin zit de camera en een stukje elektronica wat zorgt dat de camera dmv servo's kan roteren en verticaal maximaal 4 standen kan aan nemen en afdrukt. Ik kan vooraf het roteren instellen, b.v. in 12 stappen 360 graden maken. In die stappen kan ik instellen of de camera 1, 2, 3, of 4 standen verticaal aanneemt terwijl hij in elke stand 1 foto maakt. In dit voorbeeld maakt de camera dus 12 x 4 foto's.

Daarnaast heb ik een systeem waarbij ik dmv afstand besturing en via een beeld schermpje de camera elke gewenste positie in kan laten nemen die nodig is om een foto te maken. Op het beeldschermpje zie ik wat de camera ziet dmv een draadloze video verbinding. De afstand besturing is gelijk aan met waar mee model vliegtuigjes en helikopters worden bestuurd. Ook in dit systeem zorgen servo's voor de bewegingen van de camera.
 

 

Dit is de rig met camera, in het groene doosje zit de elektronica. Het gele tandwiel wordt aan gedreven door een servo en zorgt dus voor de rotatie.. Onder het groene doosje ter hoogte van de camera zit een servo die de verticale acties verzorgt.
 

  Schematische ziet dat er zo uit.

07-01-2012 | Geitenhouder krijgt schadevergoeding van zendmasteigenaar Novec

HOOGERSMILDE - Geitenhouder Chris Stokkers uit Hoogersmilde heeft een schadevergoeding gekregen van zendmasteigenaar Novec.

Na het instorten van de zendmast lag het grasland bij zijn woning bezaaid met verfdeeltjes en stukken staal. De rommel is inmiddels opgeruimd en volgens Stokkers heeft Novec zich bij het uitkeren van de schadevergoeding coulant opgesteld. De hoogte van de schadevergoeding is niet bekend gemaakt.

Geitenhouder krijgt schadevergoeding van zendmasteigenaar Novec Bron: http://www.rtvdrenthe.nl
 


Beton met pomp en lift naar 85 meter hoogte

Hoogersmilde - BAM Gebouwenservice herstelt de schade aan de 294 meter hoge zendmast in het Drentse Hoogersmilde. De 30 kuub beton die nodig is om de klus te klaren wordt met betonpomp en bouwlift omhoog gebracht.

BAM herstelt de betonnen bordessen van de 15de tot en met de 23ste verdieping. De aannemer vervangt ook de gevelkozijnen tussen de bordessen en de stalen balustradehekken. “We hakken het beschadigde beton weg tot aan het gezonde vaste deel”, zegt projectbegeleider Ruud Bekendam. “Daarna lassen we de bewapeningsstaven op de juiste lengte.” Vervolgens worden de bordesvloeren gestort. Het beton (C28/35) dat daar voor nodig is, wordt met een betonpomp van NBC uit Leek op 85 meter hoogte gebracht. “Voor de kleine stortjes is het onzinnig om een pomp te gebruiken. Dan gebruiken we kruiwagens, die gaan per zes of acht omhoog in de bouwlift (2,5 ton) die naast de toren staat opgesteld. ” De 294 meter hoge zendmast raakte op 15 juli van dit jaar zwaar beschadigd. Doordat brand was ontstaan op een hoogte van circa 100 meter, knakte het metalen deel van de mast. De bovenste helft van de zendmast gleed rechtstandig naar beneden, de onderste helft kapseisde. Daarbij ontstond schade aan bordessen, puien en hekwerk

http://www.cobouw.nl
 


23-12-2011 | Zendmast Hoogersmilde versneld herbouwd


HOOGERSMILDE - De zendmast in Hoogersmilde wordt versneld herbouwd om zo het bereik van radio en tv zenders in het noorden te herstellen. De nieuwe mast moet in de zomer van 2012 gereed zijn.

Eerder was afgesproken dat er een tijdelijke noodmast van ruim 200 meter zou komen. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat een tijdelijke mast niet voldoende helpt om de ontvangstproblemen op te lossen. Minister Verhagen van Economische Zaken wil daarom nu zo snel mogelijk de sinds juli afgebrande mast herbouwen. Hij stelt daarvoor extra geld beschikbaar.

De mast, die 299 meter hoog gaat worden, moet begin augustus klaar zijn.

Beluister ook item op RTV Drenthe

Zie ook ons nieuwsdossier: Zendmast Hoogersmilde (RTV Drenthe)

 


23-12-2011 | Reparatie mast Smilde sneller klaar

De 300 meter hoge zendmast in Smilde wordt versneld herbouwd om het bereik van radio- en tvzenders in Noord Nederland zo snel mogelijk volledig te herstellen. De zendmast kan hierdoor in de zomer van 2012 weer het zelfde bereik hebben als voor de instorting van de zendmast op 15 juli van dit jaar.

Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. 'We werken met alle betrokken partijen extra hard aan de herbouw, omdat een spoedig maar ook een volledig herstel voor iedereen het beste is', zegt minister Verhagen 'En we zullen de mogelijkheden voor tussentijdse verbetering zeker benutten.'

De afgelopen weken is intensief gezocht naar de beste oplossing voor de ontvangstproblemen in Noord-Nederland. Onder begeleiding van Agentschap Telecom hebben alle betrokken partijen, Alticom, NOVEC, Nederlandse Publieke Omroep, Sky Radio, Q-Radio, RTV Drenthe, Broadcast Partners en KPN Broadcast Services, de krachten gebundeld om tot deze oplossing te komen.

De initiële planning van de herbouw ging uit van het herstel van het zendbereik in december 2012. Het kabinet zal een extra bijdrage leveren om de versnelde herbouw van de zendmast deels te bekostigen. In Noord-Nederland is voor gedupeerde omroepen de verzorging nu geregeld door gebruikmaking van een noodmast en inzet van alternatieve frequenties. Radio 1 en RTV Drenthe hebben als rampenzenders daarbij prioriteit en zijn het meest optimaal hersteld. Om de huidige ontvangstproblemen van enkele andere zenders (o.a. Radio2,3 en 4, Sky Radio en Q-music) te verbeteren zijn in Noord Nederland tijdelijk extra zenders bijgeplaatst. (Rijksoverheid) Bron: http://www.mediamagazine.nl

Beluister ook item op RTV Drenthe

Kamerbrief oplossing voor ontvangstproblemen in Noord-Nederland  (PDF document)


23-12-2011 | Reparatie mast Smilde sneller klaar

De problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland zijn waarschijnlijk komende zomer voorbij.

Dat is sneller dan tot nu toe werd verwacht. Eerdere plannen gingen uit van eind volgend jaar. Minister Verhagen van Economische Zaken heeft besloten om de reparatie van de zendmast in Hoogersmilde te versnellen. Het kabinet trekt extra geld uit om de versnelde herbouw mogelijk te maken.

De zendmast kan hierdoor in de zomer weer hetzelfde bereik hebben als voor de instorting van de toren op 15 juli van dit jaar. Dat gebeurde tijdens een brand in de mast.

Noodmast

Sindsdien wordt voor de uitzendingen van radio en televisie een noodmast in Assen gebruikt, maar die heeft minder bereik. Ook wordt met extra radiozenders via alternatieve frequenties uitgezonden.

"We werken met alle betrokken partijen extra hard aan de herbouw, omdat een spoedig maar ook een volledig herstel voor iedereen het beste is",
schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer. "En we zullen de mogelijkheden voor tussentijdse verbetering zeker benutten.
 

23-12-2011 | Reparatie mast Smilde sneller klaar
 
 

 
Gepost op 12-12-2011 | Sky Radio tijdelijk vanaf Hoogersmilde toren op 101.2 MHz
 

 

Vandaag is duidelijk geworden dat Sky Radio 101 FM uitzendt vanaf de toren Hoogersmilde. Dit is dus de eerste ether uitzending vanaf de toren na de instorting op 15 juli dit jaar.


Kite Aerial Photography | Foto's vanuit de lucht gemaakt door Menno Bos.


Met dank aan Menno Bos. | Kite Aerial Photography


Met dank aan Menno Bos. | Kite Aerial Photography
 


Met dank aan Menno Bos. | Kite Aerial Photography
 

Tijdelijke zendmast van 200 meter in Hoogersmilde

In Hoogersmilde in de provincie Drenthe wordt een tijdelijke zendmast van 200 meter hoog gebouwd. Op die manier moeten problemen met de ontvangst van radiozenders in grote delen van Noord-Nederland verholpen worden. Dit bericht persbureau ANP. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het besluit om de tijdelijke mast te bouwen, is genomen na overleg tussen het Agentschap Telecom, de Publieke Omroep, de regionale publieke omroep, de commerciële omroep en de zenderexploitanten. In juli stortte de gewone mast in na brand. Naar verwachting is de noodmast half maart klaar. (via o.a De Gelderlander/RTV Drenthe)

Brief van Minister Verhagen aan de Tweede Kamer:

Oplossing voor ontvangstproblemen in Noord-Nederland

Geachte Voorzitter, Naar aanleiding van de aanhoudende ontvangstproblemen met radiozenders in delen van Noord-Nederland is tijdens het VAO Telecom van 27 oktober jl. door de leden Van Toorenburg (CDA) en Schaart (VVD) hierover een motie ingediend (Tweede Kamer, vergaderjaar 2011-2012, 24095 nr. 297). Met deze motie wordt de regering verzocht de mogelijkheden voor verbetering van de ontvangst te onderzoeken en te voorzien van een plan van aanpak, waarbij in elk geval de beschikbare restfrequenties en de mogelijkheid van tijdelijke plaatsing van een noodmast van circa 200 meter lengte betrokken dienen te worden. In deze brief informeer ik u over de wijze waarop ik uitvoering heb gegeven aan deze motie en ga ik in op de onderzochte alternatieven, de voorgestelde oplossing en het daarbij behorend tijdspad. Achtergrond De ontvangstproblemen in Noord-Nederland hebben van begin af aan mijn aandacht. Direct na de instorting van de zendmast te Hoogersmilde heb ik een overleg ingesteld tuss en Agentschap Telecom en de zenderexploitanten waarbinnen het herstelproces wordt gefaciliteerd zonder daarbij in de bestaande verantwoordelijkheden van marktpartijen te treden. Ik heb uw Kamer over de inspanningen die zijn gepleegd, geïnformeerd tijdens het algemeen overleg van 15 september jl. respectievelijk 27 oktober jl. alsook in antwoord op vragen (van 20 oktober 2011) gesteld door de leden Miltenburg en Schaart over de situatie in Noord-Nederland. Deze inspanningen waren de inzet van vrije frequenties, het plaatsen van een noodmast en het tijdelijk beschikbaar stellen van frequenties uit het nog niet verdeelde kavel A7. Hierdoor is de situatie aanzienlijk verbeterd maar is het gewenste niveau van vóór 15 juli jl. nog niet binnen bereik. Op grond van de beschikbare informatie en onderzoek van het Agentschap Telecom is gebleken dat er sprake is van verzorgingstekorten in delen van Zuid-Drenthe, Noord-Overijssel en Friesland. De instorting van het stalen gedeelte van de zendm ast te Hoogersmilde heeft een forse impact op de frequentieruimte. Volledig herstel van de situatie van vóór 15 juli kan niet anders dan via herbouw van de betonnen toren en terugbrengen van de oude zendmast in oorspronkelijke staat.

Voordat kan worden begonnen met de herplaatsing van de stalen mast, moet eerst de betonnen toren zijn hersteld. De herstelwerkzaamheden voor deze toren zijn in opdracht van eigenaar Alticom 1 oktober jl. gestart. Volgens de planning van opdrachtnemer BAM zal de betonnen toren medio februari 2012 volledig hersteld zijn. Voor het herstel van de zendmast is NOVEC opdrachtgever. Op 1 november jl. is NOVEC het herbouwtraject van de stalen mast gestart en zal dit naar verwachting van NOVEC op zijn vroegst oktober 2012 zijn afgerond. Oplossingsrichtingen Zonder aanvullende maatregelen treedt er in delen van Noord-Nederland tenminste een jaar lang geen verbetering van de situatie op. Ik vind dat een onwenselijke situatie. Deze periode is ook naar de mening van de direct belanghebbenden ­ te weten de vergunninghouders en zenderexploitanten ­ te lang. Daarom is door Agentschap Telecom en de zenderexploitanten naarstig gezocht naar verbetering van het bereik door het betrekken van alle besch ikbare restfrequenties in de voorstellen. Deze exercitie is medio oktober afgerond en bespreking van de uitkomsten met de betrokken omroepen heeft geleid tot het versterken van het inzicht, de noodzaak tot en de wil om samen te komen tot een hogere tijdelijke mast te Hoogersmilde. Daarnaast is afgesproken om een vervolgonderzoek naar de situatie in Noord-Overijssel voor de commerciële omroepen uit te voeren. Dit onderzoek wordt eind november afgerond. Op 27 oktober jl. is de mogelijkheid van de plaatsing van een 200 meter hoge mast nader verkend en besproken binnen het overleg tussen Agentschap Telecom, Publieke Omroep, regionale publieke omroep, commerciële omroepen en zenderexploitanten. Conclusie van deze bespreking was dat: partijen zich committeren aan de plaatsing van een 200 meter hoge mast nabij de toren van Hoogersmilde; Alticom bereid is gevonden om de daadwerkelijke bouw van de mast te coördineren. Dit gebeurt in goede afstemming met NOVEC in verband met de bouw van de definitieve mast op de betonnen toren van Hoogersmilde; Agentschap Telecom het overleg/proces faciliteert. Op 2 en 8 november jl. zijn constructieve vervolgbesprekingen gevoerd waarin zowel de technische als de contractuele aspecten zijn besproken. Partijen zien onderstaande vervolgstappen voor ogen: uitwerken van een samenwerkingsovereenkomst (eind november / begin december gereed); na ondertekening van de overeenkomst starten met de daadwerkelijke bouw van de tijdelijke mast en waarna de antennesystemen kunnen worden gemonteerd; als alles volgens plan verloopt, is de inschatting dat medio maart de zendmast operationeel kan zijn.

Parallel aan dit proces zullen partijen met betrekking tot de inzet van de beschikbare restfrequenties de komende weken bepalen of en in welke mate zij hiervan gebruik willen maken totdat de tijdelijke mast in Hoogersmilde operationeel is. Agentschap Telecom onderzoekt vervolgens welke beschikbare restfrequenties eventueel nog nodig zijn in aanvulling op de tijdelijke hogere mast in Hoogersmilde. Dit onderzoek loopt tegelijkertijd met het uitwerken van de overeenkomst. Tot slot Partijen hebben zich gecommitteerd aan het uitwerken van een plan voor het tijdelijk plaatsen van een 200 meter hoge mast nabij de toren van Hoogersmilde. Het plaatsen van een mast is de verantwoordelijkheid van de marktpartijen zelf. De overheid zal binnen haar verantwoordelijkheid doen wat ze kan om de realisatie van de zendmast mogelijk te maken. Ik geef ondersteuning bij het vinden van een specifieke locatie in Hoogersmilde en het bepalen van de condities voor het plaatsen van een dergelijke mast. Ik za l mij ook inzetten voor een snelle beoordeling van de stoorpotentie van een dergelijke mast in de directe omgeving zodat de betreffende gemeente snel en verantwoord kan overgaan tot vergunningverlening. Zo is ook gehandeld in de situatie Assen in verband met de plaatsing van een noodmast. Ik ben verheugd dat alle partijen hun verantwoordelijkheid pakken, de handen ineen slaan en werken aan een gezamenlijke oplossing, die naar verwachting medio maart kan worden gerealiseerd. Het is mijn inzet om via Agentschap Telecom partijen te faciliteren om zo snel mogelijk tot een zo optimaal mogelijk herstel van het bereik te komen in afwachting van de bouw van de definitieve mast in Hoogersmilde. Met de gekozen oplossing wordt invulling gegeven aan de motie Van Toorenburg-Schaart. Ik zal u binnen vier weken nader informeren over de verdere voortgang.

(w.g.)

drs. M.J.M. Verhagen
Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Bron: http://www.mediamagazine.nl/medianieuws1/238-radio/2427-tijdelijke-zendmast-van-200-meter-in-hoogersmilde


   

 

Bouwplaatsbeveiliging met BouWatch

Met de BouWatch

Diefstal en vandalisme zijn helaas aan de orde van de dag op de bouwplaats en kosten jaarlijks veel geld en frustratie in de bouwsector.

Schade door inbraak, diefstal en vandalisme beperkt zich helaas niet tot de directe schade zoals gestolen koper, stroomkabels, materieel of geforceerde hekken en sloten. Een hogere kostenpost is vaak de indirecte schade, zoals personeel en onderaannemers die stilstaan, tot aan overschrijding van deadlines en opleverdata.

Met de BouWatch op uw bouwplaats voorkomt u dit!


Intelligente camera software

De BouWatch is voorzien van slimme software oftewel video-contentanalyse software. Wanneer er zich indringers of ongewenste voertuigen op uw bouwplaats bevinden wordt dit niet alleen door het systeem opgenomen, maar vindt er ook detectie plaats. Veranderingen in het beeld worden snel waargenomen, gedetecteerd en gemeld aan een Particuliere Alarmcentrale (PAC) en of bijvoorbeeld de uitvoerder van het werk. Hierdoor kan direct actie ondernomen worden. Kortom, niet alleen beelden, maar ook actie! Website: http://www.beveiliguwbouwplaats.nu


http://www.rojo.nl/

Rojo Steigerbouw b.v. is een landelijk opererend steigerbouwbedrijf met vestigingen in Delft (hoofdvestiging) en Swifterbant. Wij zijn werkzaam als steigerbouwbedrijf in de Bouwsector en “brengen hogerop dichterbij”.

Rojo Steigerbouw b.v. levert een totaalpakket ten behoeve van de grote aannemer.
Dit houdt ondermeer in: de gehele engineering, teken/- berekenwerk, de montage/demontage van de steiger en de verhuur en logistiek van het steigermateriaal.  Website: http://www.rojo.nl

 Gepost op 04-11-2011 | BAM start met reparatie zendmast..

Begin deze week (44) zijn de werkzaamheden aan de toren van  Hoogersmilde door de BAM gestart. Aan de noordoost zijde van de toren is een  goederenlift aangebracht. De werkzaamheden zijn te volgen op deze website. Klik hier om verder te gaan


03-11-2011 |  Zendmast van Smilde wordt weer opgericht

Hoogersmilde - De zendmast in Hoogersmilde die in juli door brand is ingestort, wordt hersteld en teruggebracht in oude staat. Maandag is de reparatie van de betonnen toren gestart, zo maakte eigenaar Alticom gisteren bekend.

Het is de bedoeling dat de stalen zendmast in de loop van volgend jaar wordt teruggeplaatst. De ruim tachtig meter hoge betonnen toren is aan de bovenzijde zwaar beschadigd. De werkzaamheden zullen tot februari of maart duren en de kosten van de reparatie kunnen oplopen tot een miljoen euro. De schade is nog altijd niet helemaal in kaart is gebracht, aldus Alticom.

De reparatie wordt uitgevoerd door BAM Gebouwservices. BAM repareert betonnen bordessen, gevelkozijnen en balustradehekken. De reconstructie kost in totaal een half miljoen euro.

Novec is de eigenaar en exploitant van de zendmast op de onderliggende betonnen toren. Het bedrijf bekijkt momenteel hoe de mast weer teruggeplaatst kan worden. ,,Hij moet apart worden gemaakt, zo’n mast ligt niet op de plank.” Volgens de woordvoerder van Alticom kan het daarom nog tot eind volgend jaar duren voordat de mast weer operationeel is.

De tweehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een brand. Weken daarna is een noodmast geplaatst op de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Die heeft echter niet zo’n goed bereik als de oude mast in Hoogersmilde. In Fryslân is de ontvangst in sommige plaatsen nog altijd slecht. De zendmast in Spannenburg, die de doorgifte van de publieke zenders deels heeft overgenomen, is een stuk lager dan die in Hoogersmilde en heeft dus een kleiner bereik. Het opruimen van de brokstukken van de mast heeft tot eind augustus geduurd.

Kozijnen

Jansma Burdaard BV heeft de opdracht binnengesleept om de kunststof kozijnen te plaatsen in het nieuw op te bouwen deel van de toren. ,,Voor ons een uniek project”, zegt Harm van der Meer, calculator bij Jansma. ,,We plaatsen kozijnen op de vreemdste locaties, maar dit is voor ons een wel heel bijzonder project.”
 | Frieschdagblad

http://www.jansmaburdaard.nl/


03-11-2011 | Reparatie zendmast

SMILDE - De reparatie aan de zendmast in Smilde is maandag begonnen. Aan Jansma Burdaard BV is de opdracht verstrekt de kunststof kozijnen te plaatsen in het nieuw op te bouwen deel van de toren.

‘Voor ons een uniek project’, zegt Harm van der Meer, calculator bij Jansma Burdaard. ‘We plaatsen kozijnen en dakkapellen op de soms meest vreemde locaties, maar dit is voor ons wel een heel bijzonder project. We zijn dan ook bijzonder ingenomen met het feit dat hoofdaannemer BAM ons deze opdracht heeft gegund.'

De werkzaamheden zullen begin november van start gaan en zullen naar verwachting duren tot medio januari 2012. ‘Letterlijk een hoogstandje voor ons bedrijf waar we best trots op zijn’, zo besluit Van der Meer. | De krant van midden drenthe


31-10-2011 | Reparatie zendmast Hoogersmilde begint

De zendmast in Hoogersmilde die in juli bij een brand gedeeltelijk in elkaar stortte wordt weer opgebouwd. Door de brand is de ontvangst van verschillende radiozenders slechter, waaronder die van Radio 1. Vandaag begint de reparatie van de voet van de mast. Eigenaar van de toren bij de zendmast is Alticom. Rob Viveen, projectleider bij Alticom,  audio

<< klik hier om het nieuwsbericht te beluisteren


31-10-2011 | BAM start met reparatie zendmast

31-10-2011 | BAM start met reparatie zendmast
 

ASSEN - BAM Gebouwservices begint maandag met de reparatie van het betonnen gedeelte van de zendmast in Hoogersmilde. Dat raakte in juli zwaar beschadigd door brand in de mast.

BAM repareert betonnen bordessen, gevelkozijnen en balustradehekken. De reconstructie kost in totaal een half miljoen euro. De werkzaamheden duren drie tot vier maanden. Eigenaar Alticom verwacht dat daarna ook de rest van de zendmast in de oude staat wordt hersteld. Het is de bedoeling dat de stalen zendmast in de loop van 2012 wordt teruggeplaatst.

Zie ook: - Dossier zendmast Hoogersmilde

Bron: www.rtvdrenthe.nl


 

 

 
 
 
 

30-10-2011 | Informatie over de branden van 15 juli 2011 in de zendtorens Lopik en Smilde

Op 15 juli werden de twee grootste en belangrijkste zendtorens in Nederland getroffen door branden. Het ging om de masten in Lopik en Smilde. Die laatste brak als gevolg van de brand zelfs af. Over het ontstaan en verloop van de branden is veel gezegd en gepubliceerd en nog altijd worden er dagelijks vragen gesteld. Deze pagina beoogt antwoorden op de meest gestelde vragen te geven. De vragen zelf zijn in velerlei vormen gesteld en worden hier weggelaten. De antwoorden zijn voor zover mogelijk feitelijk en daar waar dat niet mogelijk is, weerspiegelt het antwoord de zienswijze van Broadcast Partners.

Wat gebeurde er in Lopik (IJsselstein) en wat heeft Broadcast Partners daar gedaan?
In Lopik constateerde Broadcast Partners technische onregelmatigheden in de nacht van 14 op 15 juli. Technici hebben de bovenste antennehelft vervolgens afgeschakeld en de uitzendingen met lager vermogen voortgezet via de onderste antennehelft. Bij nader onderzoek bleek er een brandje in de toren gewoed te hebben, hetgeen vooral de bekabeling van de bovenste antennehelft van Broadcast Partners en de bekabeling van een antennesysteem van KPN aangetast had.

Nadat de zendtoren in Smilde als gevolg van de mast was ingestort, werd Broadcast Partners door de masteigenaar gevraagd om de zenders in Lopik ook uit te zetten, naar diens zeggen op last van de burgemeester of brandweer van IJsselstein. Om circa 17.00 u werden de zenders uitgeschakeld. Zodra de gelegenheid zich voordeed is de onderste antennehelft geïnspecteerd en waar nodig hersteld. Dit gaat om een tijdelijke voorziening. Uiteindelijk zal het hele antennesysteem van nieuwe bekabeling en verdelers moeten worden voorzien. Dit is een grote en kostbare operatie.

Wat gebeurde er in Smilde en wat heeft Broadcast Partners gedaan na de melding van die brand?
Op diezelfde dag tussen een en twee uur ’s middags kreeg Broadcast Partners bericht, dat ook in de zendmast te Smilde een brand woedde, volgens de berichten een ernstige. Hoewel daar in de systemen van Broadcast Partners nog niets van bleek, heeft Broadcast Partners haar zenders na die melding meteen uitgezet en de bij de zendmast en zenders belanghebbenden, zoals de collega operator en radiostations geïnformeerd en voor zover van toepassing gevraagd om zelf ook maatregelen te treffen.

Naar verluidt, werd de brand in Smilde ontdekt door werknemers van een antennebouwbedrijf, dat een brandlucht opmerkte en vervolgens op ongeveer 175 meter hoogte een brand zag, die al zo hevig was dat zij snel naar beneden gegaan zijn en gewaarschuwd hebben. De brandweer heeft de brand bekeken, enkele brandblussers leeggespoten en vervolgens besloten om de toren – voor zover mogelijk – gecontroleerd uit te laten branden.

Waarom was er lange tijd een slecht bereik in het midden van het land?
De eigenaar van de zendmast in Lopik wilde de zenders niet op hoog vermogen terug in de lucht brengen. Over de eventuele veiligheid of onveiligheid van de resterende, onderste antennehelft bestond een verschil van mening tussen de masteigenaar en Broadcast Partners. Maar de argumenten daarvoor werden niet goed duidelijk. Die werden op een zeker moment gevonden in een rapport, geschreven door een door KPN ingehuurde expert. De masteigenaar stelde eisen en breidde die allengs uit. Toen de impasse te lang duurde, hebben Broadcast Partners en andere belanghebbenden minister Verhagen verzocht om te bemiddelen en deze heeft daar gehoor aan gegeven. De vervolgens in het kader van de bemiddeling aangestelde technische experts stelden op 9 september vast, dat het antennesysteem niet onveilig was. Het vermogen werd daarna naar 50% verhoogd. Onder enkele randvoorwaarden kon het op 27 september jongstleden vervolgens verder worden opgevoerd. Het bereik in het midden van het land is daarmee goeddeels hersteld.

Waarom staan de zenders Wieringermeer op lager vermogen?
De masteigenaar stelt vragen bij de veiligheid van het antennesysteem. Om die reden werd het zendvermogen beperkt. De technische experts zullen in het kader van de bemiddeling in Wieringermeer moeten bepalen of er sprake is van onveiligheid en hoe het vermogen kan worden hersteld. Dit wordt in oktober verwacht. Inmiddels is ook in Wieringermeer vastgesteld dat er met de installaties van BP niets mis is en is ook in Wieringermeer het vermogen inmiddels weer volledig terug naar het oude niveau.

Wanneer is Lopik weer helemaal hersteld?
Kort na de brand heeft Broadcast Partners vervangend materiaal besteld. Eerst dient de bovenste antennehelft te worden hersteld. Naar verwachting is dit in november gereed. Zodra het zover is, kan daar naar worden overgeschakeld en vervolgens wordt de onderste antennehelft vernieuwd. Pas als dat gereed is, wordt weer met 12 antennelagen van elk 4 paneelantennes uitgezonden. De voorlopige prognose is, dat dit in januari gereed zal zijn.

Wanneer is Smilde weer helemaal hersteld?
Eerst dient er een nieuwe mast op de zendtoren geplaatst te worden. Dat vraagt de meeste tijd. De antennes kunnen snel daarna geplaatst worden. De verwachtingen lopen uiteen van een doorlooptijd van circa een jaar tot wel tweeënhalf jaar.

Wat was de brandoorzaak en is er kans op herhaling?
Na de branden heeft Novec het bureau Efectis ingeschakeld dat een onderzoek naar de brand in Lopik ingesteld heeft. In een rapport, een eerste en een tweede versie, heeft Efectis vermoedens uitgesproken, die er op neerkomen dat de brand in het antennesysteem van Broadcast Partners zou kunnen zijn ontstaan. Andere experts stellen vraagtekens bij deze rapporten, die naar hun mening meer vragen oproepen, dan dat zij antwoorden leveren en bovendien zegt Efectis zelf eigenlijk onvoldoende verstand van antennesystemen te hebben. Toch vermoedt Efectis dat vocht in het antennesysteem de aanleiding voor de brand geweest moet zijn.

In Smilde heeft de technische recherche de zendoren en omgevallen buismast, alsmede het terrein waar die op staat resp. lag, afgesloten voor een eigen onderzoek naar eventuele strafbare feiten, waaronder ook grove nalatigheid en dergelijke kunnen vallen. Daarbij is onder meer nagegaan, of het gerucht juist was, dat er na de brand in Lopik en met het wegvallen van een deel van het bereik van die zenders, zoveel vermogen in Smilde zou zijn bijgedraaid, dat de boel daardoor in de brand gevlogen zou zijn. Dat bleek (natuurlijk) een broodje aap verhaal. Na enkele weken sloot de recherche het dossier, omdat er geen aanwijzingen voor strafbare feiten gevonden waren.

Daarna blijkt een Britse onderzoeker, de heer Collins, onderzoek gedaan te hebben. Hij werkte in opdracht van KPN en trok al spoedig de voorlopige conclusie dat de brandoorzaak gelegen zou zijn in de verdelers en kwaliteit van de antennesystemen van Broadcast Partners. Inmiddels werkt Collins zowel voor Novec als KPN. Verder zegt Collins dat de brandoorzaak in Lopik (vermoedelijk) dezelfde is als die in Smilde.

Eind augustus kwam het brandonderzoek van alle betrokken verzekeringsmaatschappijen op gang. Hierbij zijn ook contra-experts van andere partijen betrokken. In Smilde werden meer dan tien verdelers gevonden met dezelfde soort brandsporen, als die Collins had aangewezen als brandoorzaak. Meer dan tien min of meer tegelijk ontbrandende verdelers werd door de verzamelde experts echter als niet erg aannemelijk beschouwd. Bovendien ging het om verdelers uit verschillende antennesystemen en van de beide operators.

Tevens ontdekten de verzamelde onderzoekers die dag in de brandresten van de omgevallen zendmast een stuk 6 1/8” coaxkabel met een brandgat in de koperen mantel, dat deed denken aan het gevolg van kortsluiting. Toen het kabeldeel was uitgezaagd bleek er een groot stuk gesmolten (en weer gestold) aluminium tussen mantel en kern te liggen. Dit lijkt in aanmerking te komen als een niet onwaarschijnlijke brandoorzaak. 6 1/8” coaxkabels worden niet door Broadcast Parters gebruikt.

In de buismasten bleek geen werkende branddetectie aanwezig. De branden zijn dan ook op andere wijze ontdekt. Met adequate branddetectie zou dat wellicht eerder het geval geweest zijn. In Lopik heeft Novec inmiddels een branddetector aangebracht. Naar verluidt, zou deze afdoende moeten zijn.

Het brandonderzoek van de verzekeringsmaatschappijen dient afgewacht te worden. Tot nu toe zijn er tal van aanwijzingen, maar die zijn weer tegenstrijdig met elkaar. Het nu alvast duiden van de oorzaak of oorzaken, dan wel van de omstandigheden waardoor de branden om zich heen konden slaan, is prematuur. Broadcast Partners staat op het standpunt, dat zolang deze zaken niet onomstotelijk vastgesteld zijn geen uitspraken over schuld of onschuld gedaan kunnen worden. Hetgeen dienaangaande in de pers verschijnt, laat zij voor rekening van degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn, soms een van de betrokken partijen, soms de media zelf, die zich voor de kar laten spannen of kennelijk gewoon een spannende uitleg willen geven.

Het is natuurlijk zeer opmerkelijk, dat de twee branden nagenoeg gelijktijdig plaatsvinden. Als je aan kansberekening doet, dan ligt sabotage nog het meest voor de hand, maar daar is tot nu toe geen enkele aanwijzing voor gevonden. Eenzelfde technische oorzaak voor beide, vrijwel gelijktijdige branden is nog veel minder waarschijnlijk, als je de kans berekent. We weten het dus gewoon (nog) niet.

Intussen is door diverse partijen scherp gekeken naar de zendtorens. Er bestaan verschillende meningen over de brandveiligheid. Broadcast partners is met de haar ter beschikking staande informatie van mening, dat er zaken verbeterd moeten worden, maar moet ook vaststellen, dat er geen reden is om aan te nemen, dat er een vergroot risico op nieuwe branden bestaat.

Bovenstaande stand van zaken is opgemaakt op 14 oktober 2011. Voor veranderingen in de stand van zaken, die nadien blijken, zal deze pagina aangepast worden. Bron: 
http://www.broadcastpartners.nl


29-10-2011 | Zendmast Hoogersmilde in oude staat hersteld

De zendmast in Hoogersmilde die in juli door brand is ingestort, wordt hersteld en teruggebracht in oude staat. Maandag begint de reparatie van de betonnen toren, zo maakte eigenaar Alticom vrijdag bekend. Het is de bedoeling dat de stalen zendmast in de loop van 2012 wordt teruggeplaatst. De ruim 80 meter hoge betonnen toren is aan de bovenzijde zwaar beschadigd. De werkzaamheden zullen tot februari of maart duren. De kosten van de reparatie kunnen oplopen tot een miljoen euro, omdat de schade nog niet helemaal in kaart is gebracht, aldus Alticom. Novec, eigenaar en exploitant van de zendmast, bekijkt momenteel hoe de mast teruggeplaatst kan worden. ''Die moet apart worden gemaakt, zo'n mast ligt niet op de plank.'' Volgens de woordvoerder van Alticom kan het daarom nog tot eind 2012 duren voordat de mast weer operationeel is. Na het instorten is een noodmast geplaatst op de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Die heeft echter niet zo'n goed bereik als de oude mast in Hoogersmilde. Bron


27-10-2011 | Binnen drie weken duidelijkheid over nieuwe noodmast

Binnen drie weken moet duidelijk zijn of er een nieuwe hogere noodmast in Hoogersmilde wordt gebouwd. Dat is de uitkomst van een overleg tussen betrokken partijen. De komende weken wordt onderhandeld over wat er mogelijk is en hoe dat gefinancierd moet worden. Donderdagmiddag sprak de Tweede Kamer ook nog over een noodmast, omdat de tijdelijke mast die nu in Assen staat niet voor genoeg dekking zorgt. Minister Verhagen gaf aan dat hij niets voor de radio luisteraars en digitenne kijkers kan betekenen, en dat het aan de partijen zelf is of een hogere noodmast er komt. Die intentie is er nu. http://www.rtvdrenthe.nl


13-10-2011 | Novec wil herbouw totale zendmast Hoogersmilde

HOOGERSMILDE - Het bedrijf Novec wil dat de totale zendmast in Hoogersmilde wordt herbouwd. Wel wordt met gebruikers nog gesproken over hun wensen, voordat daartoe opdracht wordt gegeven.

Dat overleg moet ook duidelijkheid geven over de hoogte van de nieuwe metalen mast. Het betonnen deel van de mast wordt de komende drie maanden door bouwbedrijf BAM uit Emmen hersteld, in opdracht van eigenaar Alticom in Meppel.


Ook Alticom verwacht dat de hele mast wordt herbouwd. Novec voorspelt dat - na de reparaties door BAM - het nog een jaar duurt om bovenop het betonnen deel weer een nieuwe zendmast te kunnen zetten. Omdat er nog steeds ontvangstklachten zijn, wordt met klanten besproken of ze geld over hebben voor nog een tweede tijdelijke mast. | http://www.rtvdrenthe.nl

Lees ook:

- Dossier: Zendmast Hoogersmilde

 

 Novec wil herbouw totale zendmast Hoogersmilde
 
 
 

 
 

 

 

13-10-2011 | BAM herstelt schade telecommunicatietoren Hoogersmilde

Alticom (exploitant van hoge telecommunicatietorens en masten en leverancier van infrastructuur- en datacenterdiensten) heeft BAM

Bunnik, 12 oktober 2011 – Alticom (exploitant van hoge telecommunicatietorens en masten en leverancier van infrastructuur- en datacenterdiensten) heeft BAM Gebouwservices opdracht verleend voor het herstel van de schade, die 15 juli 2011 is ontstaan door brand in de – oorspronkelijk – 294 meter hoge toren in het Drentse Hoogersmilde.

De opdracht omvat het herstellen van de betonnen bordessen van de 15de tot en met de 23ste verdieping. De 23ste verdieping is gesitueerd op 85 meter hoogte. BAM zal tevens de gevelkozijnen tussen de bordessen vervangen, alsook de balustradehekken. BAM zal hiervoor de 15de tot en met de 20ste verdieping in de steigers zetten en voorzien van steigerdoek. Met de herstelopdracht is een bedrag gemoeid van circa € 0,5 miljoen.

BAM Gebouwservices – een dochteronderneming van BAM Utiliteitsbouw bv – start de werkzaamheden in november. BAM verwacht het herstel medio januari 2012 te kunnen afronden.

Nadere informatie: drs. A.C. Pronk, Koninklijke BAM Groep nv, (030) 659 86 21.

Bedrijf:  BAM Gebouwservices

 
<< 01 >>

Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland