01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde

Hoogersmilde - De karakteristieke mast van de televisietoren in Hoogersmilde is vrijdagmiddag na een brand van ongeveer anderhalf uur neergestort. Dat gebeurde in twee stukken. Er zijn geen gewonden gevallen.

15-07-2011 | Aaltenaren op tijd uit tv-mast na brand

AALTEN - Werknemers van Achterhoek Antennebouw Aalten waren vrijdagmiddag aan het werk in de tv-mast in de Drentse plaats Hoogersmilde, voordat een deel ervan instortte.

Het bovenste deel van de zendmast is rond half vier na brand geknakt en ingestort. Het gaat om de circa 200 meter hoge stalen constructie

Toen de brand uitbrak konden ze allemaal op tijd de mast verlaten. Volgens Johan Luiten van AAA zagen de werknemers het instorten van het bovenste deel van de zendmast aankomen.

Over de mogelijke oorzaak kan de antennebouwer niets zeggen. "De oorzaak is niet bekend, er is wel sprake van allerlei speculaties." Wel weet hij dat hun werk de oorzaak niet kan zijn. "We waren wat systemen aan het bijbouwen, kabels aan het trekken, dat is geen werk waarbij zoiets kan gebeuren."

Luiten vindt het wel opmerkelijk dat er ook brand is geweest in de zendmast van Lopik. "Dat zal toeval zijn, maar ik vind het haast te toevallig."

Bron: http://www.gelderlander.nl

 

15-07-2011 | De situatie op vrijdagavond 19:00 uur  (klik hier voor het vervolg van de foto reportage de komende tijd...)


15-07-2011 | Bekijk het filmpje wat ik maakte op het bewuste moment | hoogersmilde_brand.wmv

Ik stond er bij en keek er na, O mijn god wat erg is dit toch...


Persconferentie omtrent instorten tv-toren

Vanwege het instorten van de TV-toren in Hoogersmilde is de website van RTV-Drenthe helaas overbelast en beperkt bereikbaar.
 

UPDATE: Oorzaak brand TV-toren nog onbekend

HOOGERSMILDE - De oorzaak van de brand in de TV-toren in Hoogersmilde is nog niet bekend. Volgens burgemeester Jan Broertjes wordt dit nog onderzocht. Hij meldde dit op een persconferentie aan het einde van vrijdagmiddag.  De brand woedde op een hoogte van 180 meter, op de zesde verdieping van de toren. Volgens Broertjes is in eerste instantie geprobeerd de brand van binnenuit te blussen. Dit bleek niet mogelijk en de toren werd ontruimd. Daarmee werd de mast als verloren beschouwd. Deze brak rond 15.30 uur af.

Ontruiming

Behalve de toren werd ook de omgeving in een straal van 300 meter ontruimd.  Toen de mast van de toren na anderhalf uur brak raakte niemand gewond. Alleen een paard raakte lichtgewond aan zijn been.

Opbouwen

Hoe lang het gaat duren voor de schade is hersteld en de tv- en radio-zenders weer zijn te ontvangen is nog niet bekend. Ook weet burgemeester Broertjes nog niet of de eigenaars de toren weer opbouwen.
 Vrijdagmiddag 16:00 | Ooggetuige brand TV-toren!


Tv-toren Hoogersmilde ingestort....


Vrijdagmiddag 15:15 | Ooggetuige brand TV-toren!


Vrijdagmiddag 15:15 | Ooggetuige brand TV-toren!


Tv-toren Hoogersmilde ingestort


15-07-2011 | AMSTERDAM - Door nog onbekende oorzaak heeft vrijdag brand gewoed in de zendmasten van IJsselstein (Utrecht) en Hoogersmilde (Drenthe).

De enorme hitteontwikkeling in de 200 meter hoge stalen constructie van het zendstation van Hoogersmilde bleek funest.
De mast bezweek en stortte 's middags rond 15.30 uur met donderend geraas in. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor
Novec, eigenaar van de twee zendmasten, besloot na de ontwikkelingen in Hoogersmilde uit voorzorg ook IJsselstein, in de volksmond bekend als 'Lopik', uit de lucht te halen.

Volgens het bedrijf is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op.

Geen radio en televisie

Een groot deel van Nederland kan via de ether geen radio en televisie meer ontvangen. Dat geldt voor commerciŽle en publieke radio- en tv-zenders. Ook de telecommunicatienetwerken hebben problemen.

Novec is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen beide incidenten, maar volgens een zegsman van Broadcast Partners is een verband niet aan de orde.

Ook is het onbekend wanneer de zendmast in IJsselstein weer in gebruik kan worden genomen. Die van Hoogersmilde is hoe dan ook lange tijd uit de lucht.

Drenthe


De tv-toren in Drenthe bestond uit een 80 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen zendmast van ruim 200 meter. In de mast brak vrijdag rond 14.00 uur op een hoogte van 180 meter brand uit.

Aanvankelijk wilde de brandweer proberen het vuur te blussen, maar die zag daarvan af vanwege de enorme hitteontwikkeling. Nauwelijks een uur later stortte de mast naar beneden. Op de site van RTV-Drenthe is dit goed te zien.

''Er was snel het besef dat de zendtoren als verloren moest worden beschouwd'', zei burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe. ''Gelukkig is tijdig besloten om alle brandweerlieden uit de toren zelf en het omliggende gebied terug te trekken.''

In de weilanden rond de tv-toren, die in een dun bevolkt gebied staat, liggen nog de smeulende resten van de stalen constructie. Een gebied in een straal van 300 meter rond de zendmast is ontruimd.


01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland