01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde


16-07-2011 | Politie nog niet bij afgebroken zendmast

Het politieonderzoek in en om de afgebroken zendmast in Hoogersmilde kan nog steeds niet beginnen, omdat het gebied rond de toren nog niet is vrijgegeven.

Er zijn zo veel instanties instanties bij het beheer van de toren betrokken, dat het onduidelijk is wie vergunning moet geven voor de toegang. De recherche hoort nu wel werknemers om vast te stellen of zich strafbare feiten hebben voorgedaan.

Zenders die waren uitgevallen, worden langzamerhand weer in de lucht gebracht. De ontvangst van radio via de kabel is niet getroffen.

ē Alternatieven voor uitgevallen radiozenders


In delen van Noord en Midden-Nederland zijn Radio 1 en andere zenders als de regionale omroep in Drenthe, weer via de ether te horen te horen. Wel hebben alle commerciŽle zenders, zoals Sky Radio en Veronica, nog last.

Voorzorg
Doordat lagere zendmasten worden gebruikt, zullen er stukken blijven waar zenders niet zijn te ontvangen. De ontvangst van andere zenders kan nog steeds gestoord zijn in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Huishoudens in deze provincies met Digitenne hebben geen tv. Ook zijn mobiele diensten van KPN gestoord.

De Vereniging van CommerciŽle Radio (VCR) denkt niet aan een schadeclaim. Pas als zou blijken dat er fouten zijn gemaakt, wordt dat overwogen.

De zenders in Lopik zijn nog steeds buiten gebruik. Toen de mast in Smilde uitviel, werden de zenders in Lopik uit voorzorg uitgeschakeld. In de loop van de dag hoopt TenneT, de eigenaar van de zendmasten, meer te kunnen zeggen hoe het verder gaat in Lopik.

Zendmast Hilversum heeft Radio 1 overgenomen van Lopik, maar geeft geen ontvangst in Zuidoost-Brabant en de regio Nijmegen. De zendmast bij Tjerkgaast heeft Radio 1, 2, 3FM en 4 overgenomen van Smilde, maar geeft geen ontvangst in Midden- en Oost-Groningen en Midden- en Oost-Drenthe.

Opzet
In Smilde wordt zo snel mogelijk een tijdelijke mast van 100 meter geplaatst. "Die is niet zo hoog als de toren zoals we die kennen en het bereik zal dan ook niet zo groot zijn", zegt Stefan Wesselink van TenneT. "Maar voor een flink deel zal de mast de problemen in Noord-Nederland tijdelijk kunnen oplossen."

Het kan nog wel enkele dagen duren voordat de noodmast staat, want het kost tijd om een goede plaats te vinden en vergunningen aan te vragen.

Volgens Wesselink is er nooit eerder brand geweest in een zendmast, maar nu twee op ťťn dag. Of de branden iets met elkaar te maken te hebben, kan TenneT nog niet zeggen. TenneT heeft "geen enkele aanleiding" om opzet te veronderstellen.

NOS.NL


16-07-2011 | Tijdelijke zendmast op defensieterrein Assen


De eigenaar van de deels ingestorte zendmast in Hoogersmilde, Novec, gaat de komende dagen een noodmast plaatsen op een terrein van Defensie in Assen. Dat liet een woordvoerder zaterdag weten tegenover het persbureau ANP.

De mast van ongeveer 100 meter hoog kan een Ąfors deel" van de functies van de ingestorte mast overnemen. ĄWe gaan nog bekijken welke functies allemaal door de nieuwe mast worden opgevangen."

De herstelwerkzaamheden in de zendmast Lopik in IJsselstein, waar vrijdag ook brand woedde, zijn naar verwachting in de loop van het weekend afgerond. Dan is de mast ook weer volledig operationeel.

Bron: http://www.mediamagazine.nl


16-07-2011 | Problemen radiozenders deels verholpen (update 14.30 uur)


Radio 1 is zaterdag in delen van midden-Nederland weer te ontvangen op de normale FM-frequentie (98,9 MHz), nadat er een noodzender is geplaatst in de uitzendmast in Hilversum.

Dat liet een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep weten. ĄRadio 1 heeft als nieuws- en sportzender in dit soort gevallen de hoogste prioriteit. De zender is ook nog steeds op 747 AM te ontvangen", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep.

Lopik
De zender in Lopik is momenteel nog grotendeels uit de lucht. Alleen Radio Veronica en Radio M zenden uit vanaf deze zendmast. De grote steunzenders van Radio 1, Radio 2, Radio 3 FM, Radio 4 en Q Music zijn off air. Het is de verwachting dat de herstelwerkzaamheden in Lopik dit weekeinde kunnen worden afgerond. Novec hoopt dat de zendmast zondag weer de lucht in kan. Radio 1 kan in midden Nederland ontvangen worden via de 98,9 MHz middels een noodzender in Hilversum en via de Middengolffrequentie 747 kHz.

Noodzender in Tjerkgaast
In delen in het noorden van Nederland zijn Radio 1, 2, 3FM en 4 weer via de FM te ontvangen. Ook daar is een noodzender geplaatst op de zendmast van Tjerkgaast in de provincie Friesland. Inmiddels zendt ook Q Music weer uit vanuit een noodzender in Tjerkgaast op 100,4 MHz. BNR Nieuwsradio bericht dat het signaal op de 89,6 MHz ook is herstelt via een noodzender in Noord-Nederland.

Noodzender in Irnsum
Voor Sky Radio en Veronica is er een noodzender geactiveerd vanuit de zendmast in Jirnsum (ook Friesland). Sky Radio is te ontvangen in Noord-Nederland op 101.0 MHz en Radio Veronica op 103.2 MHz.

Ook Arrow Classic Rock Noord is weer in de lucht op 98,7 MHz. Voor Slam!FM, 100 % NL en RadioNL zijn nog geen noodzenders geactiveerd.

BNR Nieuwsradio vanuit Gilze
BNR Nieuwsradio heeft ook een extra zender in gebruik genomen vanuit het Noord-Brabantse Gilze op 95,4 MHz om de dekking in het zuidelijke deel van de Randstad te verbeteren. Deze zender was al gecoordineerd voor BNR Nieuwsradio maar tot op heden niet operationeel. In de regio Rotterdam/Den Haag is BNR Nieuwsradio te ontvangen via de normale frequentie 91,3 MHz.

Bron: http://www.mediamagazine.nl


16-07-2011 | Rapport: chaos op zendmasten


Maino Remmer beklimt de mast

De eigenaar van de gisteren ingestorte zendmast in Hoogersmilde, Alticom (.pdf), heeft in 2007 gewaarschuwd dat de situatie op de masten onveilig was. Er waren "reŽle veiligheidsrisico's" doordat er veel partijen op de toren werkten en zendantennes moeilijk van mastconstructie waren te onderscheiden.

Met de ruim 30 communicatietorens in ons land is het net zo als met de trein: Prorail beheert de stations en het spoor, NS, Veolia, Synthus en alle andere vervoerders rijden er met de treinen overheen.

Zo is het ook met torens zoals in Hoogersmilde. Het dikke betonnen gedeelte, het deel dat nog overeind staat, is van Alticom en staat op een terrein van KPN, de vroegere eigenaar van de toren. De grote stalen spriet die na de brand is geknakt, is van NOVEC, een bedrijf onder de vleugels valt van moederbedrijf TenneT dat ook de hoogspanningsmasten in ons land beheert.

Huren
Tal van bedrijven kunnen ruimte huren in de toren en de stalen antennemast. Zo worden de publieke zenders Radio 1 tot en met 4 en flink wat commerciŽle omroepen zoals Sky radio, Slam FM, Q Music en vele andere stations.

Op zo'n toren zitten nog veel meer klanten. Denk aan mobiele telecomaanbieders, dataverkeer, semafoonnetwerken en de regionale omroepen.

Onderscheiden
Al in 2007 maakt Alticom zich zorgen over de veiligheid op de torens. In het document 'Veilig werken op Hoog niveau', waar de NOS de hand op wist te leggen, staat "dat nog altijd niet kan worden vastgesteld of werkzaamheden veilig plaatsvinden".

De samensteller schrijft over de hoeveelheid verschillende bedrijven die vanwege onderhoud toegang moeten hebben tot de zendmasten. Het rapport spreekt over "valgevaar" en "electrocutie".

Ook zouden er veiligheidsrisico's zijn, omdat zendantennes soms niet te onderscheiden zijn van mastconstructies en er sprake is van zendapparatuur met hoge vermogens, wat tot "electrocutie- en verbrandingsggevaar" leidt.

Stalen deuren
Alticom zegt toezicht te houden wie er wanneer op de toren moet zijn voor onderhoud of het plaatsen van installaties. Maar uit het stuk blijkt ook hoe ingewikkeld dit is. Want klanten en opdrachtgevers werken weer met aannemers en onderaannemers, waarvan de monteurs regelmatig hoog boven het maaiveld moeten sleutelen.

"Nog te vaak wordt Alticom verrast door onaangemelde werkzaamheden die soms gelijktijdig plaatsvinden op dezelfde locaties", staat in het rapport.

Neem de situatie van de publieke zenders. Het zenderpark wordt beheerd door Broadcast Partners, een bedrijf dat ook vele commerciŽle stations als klant heeft. De fysieke zenders staan op diverse etages in het betonnen deel van toren. Dikke antennekabels lopen door de metalen spriet naar de verschillende antenneposities in de mast. Om daar te komen zit in de metalen spriet een personeelslift waar je net met z'n tweeŽn in kunt staan. Ook in Hoogersmilde zat zo'n lift om monteurs en apparatuur omhoog te brengen.

De torens zijn in principe onbemand en worden op afstand bediend, onder meer vanuit het Omroep Bewakings Centrum in Hilversum.

Warm
De vraag is hoe het komt dat uitgerekend op dezelfde dag in de twee belangrijkste torens van ons land brand kan ontstaan. Immers, zowel de toren van Hoogersmilde als de Gerbrandytoren in IJsselstein ('Lopik' in de volksmond) staan al meer dan 60 jaar vrijwel probleemloos in weer en wind, donder en bliksem trotserend.

Raadplegen van de toegangsadministratie zal mogelijk uitwijzen of in de torens onlangs nog apparatuur is bijgeplaatst of aanpassingen hebben plaatsgevonden. Vanwege de hoge vermogens worden zenders warm en kan er ook in de stalen mast warmte ontstaan.

Het is nog niet duidelijk wat precies de oorzaak was van de twee branden.

Geen reactie
Het is onduidelijk wat voor maatregelen Alticom heeft genomen na het rapport. Alticom wil vandaag niet reageren op het rapport en verwijst door naar TenneT. Dat bedrijf is niet beschikbaar voor een reactie.

De schrijver van het rapport zegt dat "het noodzakelijk is hiervoor tegenmaatregelen te treffen", maar meent ook dat "de primaire afweging van risico's en tegenmaatregelen bij de partij ligt die de werkzaamheden uitvoert".

NOS.NL / Door verslaggever Maino Remmers


16-07-2011 | Radio verslag Radio Drenthe NU | AUDIO | (klik op RTV Drenthe altijd in de buurt logo)

16-07-2011 | Radio verslag Radio Drenthe NU16-07-2011 | Radio Drenthe weer in de ether en op de kabel

ASSEN - Radio Drenthe is gedeeltelijk weer in de ether te ontvangen, op de bekende frequentie 90.8, en op de kabel.

Vrijdagavond is een noodzender in Groningen geplaatst, na het uitvallen van de zendmast in Hoogersmilde vrijdagmiddag. Zuid-Drenthe ondervindt nog wel hinder. Radio Drenthe is in deze omgeving op de frequentie 99.3 wel te ontvangen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Eigenaar Novec gaat zo snel mogelijk een nieuwe tijdelijke mast van 100 meter in Hoogersmilde plaatsen.

Brand
De brand brak vrijdagmiddag rond 13.50 uur uit op zo'n 180 meter hoogte van de mast. De brandweer kon het vuur niet blussen en moest zich uit veiligheidsoverweging terugtrekken. Even na 15.30 uur stortte het stalen gedeelte van de toren naar beneden. De omgeving was toen al ontruimd. Er raakten geen personen gewond. Een paard raakte licht gewond aan een been.


Uitzending

Door de brand vielen de uitzendingen van RTV Drenthe en landelijke zenders via de ether uit. Tegelijkertijd viel ook de zendmast in Lopik uit, door een kortsluiting in die mast eerder op de dag.

Daardoor waren grote delen van het land de publieke radiostations Radio 1, 2, 3FM en 4 niet via de FM te ontvangen. Ook viel de digitale etherontvangst Digitenne van de publieke netten in het Noorden weg. Kijkers en luisteraars via de kabel en satelliet hadden geen problemen. Ook waren er problemen met het bereik van commerciŽle stations.


Novec

Volgens Novec, eigenaar van de twee zendmasten, is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op. Novec maakte vrijdagavond bekend een noodzendmast naar Smilde te vervoeren om zo snel mogelijk weer uitzendingen te kunnen verspreiden. Het gaat om een mast van circa 100 meter hoog. Die wordt de komende dagen geplaatst.

Website

De website van RTV Drenthe was vrijdag lange tijd overbelast en daardoor niet bereikbaar. Er werd een noodsite opgezet waarop de laatste updates zichtbaar waren. Inmiddels werkt alles weer normaal en kunt u het nieuws ook volgen op www.rtvdrenthe.nl

 


16-07-2011 | "Zenderbranden Lopik en Smilde hebben wel verband"

De brand waardoor een groot deel van de 294 meter hoge zendmast in het Drentse Hoogersmilde instortte, heeft mogelijk te maken met het uitzetten van de zendmast vrijdagochtend in Lopik, waar ook een brandje was uitgebroken. Dit zegt in antennedeskundige in De Telegraaf vandaag.

ĄHoogersmilde moest tijdelijk het vermogen opvangen van Lopik, waardoor overbelasting is ontstaan en uiteindelijk brand", aldus een antennedeskundige. De burgemeester van Midden-Drenthe, de politie en de brandweer willen voorlopig niets kwijt over de oorzaak. ĄDat zal onderzoek moeten uitwijzen'', aldus burgemeester Jan Broertjes.

ĄBehalve in Hoogersmilde, hadden we eerder op de dag ook in Lopik te maken met problemen en is de zendapparatuur van deze toren vrijdagmiddag ook uitgezet. Dat betekent dat ook daar geen FM-ontvangst mogelijk is. We doen er alles aan om alles zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen'', aldus woordvoerder Hamelink van zenderexploitant Broadcast Partners.

Bron:
http://www.mediamagazine.nl


16-07-2011 | Problemen radiozenders deels verholpen

Radio 1 is zaterdag in delen van midden-Nederland weer te ontvangen op de normale FM-frequentie (98,9 MHz), nadat er een noodzender is geplaatst in de uitzendmast in Hilversum.

Dat liet een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep weten.

In delen in het noorden van Nederland zijn Radio 1, 2, 3FM en 4 weer via de FM te ontvangen. Ook daar is een noodzender geplaatst op de zendmast van Tjerkgaast in de provincie Friesland. Er wordt nog gezocht naar andere plekken om noodzenders te plaatsen.

Bron:
http://www.mediamagazine.nl


16-07-2001 | Noodzenders opgericht voor radio | De FM-zenders die op de zendmast in Smilde zaten zijn weer in de lucht.

   


16-07-2011 | Drenthe verliest boegbeeld - Drenthe - Dagblad van het Noorden

   
TV-toren Hoogersmilde bovenste 30 meter ingezakt

Hoogersmilde - Het stalen gedeelte van de zendmast in Hoogersmilde is naar beneden gestort. In de toren woedde vanmiddag een brand, waardoor ruim twee honderd meter staal zo heet werd dat het rond half vier afbrak.

Alleen het betonnen gedeelte van de televisietoren staat nog overeind. De stalen mast ligt in twee stukken in de weilanden om de toren. Een gedeelte van zo'n dertig meter boorde in de grond en staat schuin omhoog. Staalkabels hangen uit de mast waardoor het op een neergestorte raket lijkt. Het enige slachtoffer was een paard met lichte verwondingen aan zijn been.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. "Kabels op de zesde verdieping vlogen in brand", vertelt Jan Broertjes, burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. Waarom dit gebeurde weet de burgemeester niet. Alles bij elkaar heeft de toren slechts anderhalf uur in brand gestaan toen. "De snelheid waarmee de toren instortte verbaasde de brandweer", zegt Broertjes.

De brandweer van Smilde rukte om twee uur uit en trof een brand op honderd meter hoogte aan. De brandweermannen gingen nog wel in de toren kijken, maar al snel werd duidelijk dat de brand niet te blussen was. Om risico's te vermijden trok de brandweer zich terug en werd de omgeving in een cirkel van driehonderd meter ontruimd.

"De brandweermannen in Smilde oefenen regelmatig in de zendmast", zegt Fred Heerink, operationeel leider van de blusoperatie. Hierdoor wisten de brandweermannen goed wat ze moesten doen. De aanvalstactiek was al aanwezig, aldus Heerink. De mast kwam volgens verwachting naar beneden. Heerink: "Staal verweekt, waardoor het knikt. We wisten dat de toren niet volledig zou omvallen."

De dichtstbijzijnde huizen liggen op vijfhonderd meter van de mast. Deze zijn volgens Heerink nooit in gevaar geweest.

Bij inspectie van de brandweer bleek dat ťťn stuk staal een gasleiding naar een boerderij heeft geraakt. De schade was gering.

http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article6745372.ece/Drenthe-verliest-boegbeeld


Na een brand op 180 meter hoogte knikte de mast en stortte in. De toren met een hoogte van ruim 300 meter was het op een  na
hoogste bouwwerk in Nederland.Foto: Dennis Groen 112nederland.nl
 


15-07-2011 | Radiostilte door falende zendmasten


Het bereik van de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde NOS | Update: vrijdag 15 jul 2011, 23:00
 

Door de problemen bij de zendmasten van Hoogersmilde en Lopik kan een groot deel van Nederland geen radio en televisiezenders via de ether ontvangen. Het is nog niet duidelijk wanneer de problemen zijn opgelost.

Nadat er brand was uitgebroken in de zendmast van Hoogersmilde, werd de stroom van de toren gehaald. Daardoor kunnen mensen in delen van Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Flevoland geen Digitenne meer ontvangen. Ook de publieke radiozenders liggen eruit.

Voorzorg

Door de problemen bij Hoogersmilde werd besloten de zendmast van Lopik uit voorzorg uit te zetten. Daardoor kon ook in een groot deel van de rest van het land geen radio meer via de fm ontvangen. Naar schatting 80 tot 90 procent van Nederland is nu door de storing getroffen. Vanwege de problemen wordt Radio 1 nu doorgegeven via de middengolfzender op de frequentie AM 747.

Luisteraars van de FM zenders Radio 1 tot en met 4, Sky Radio, Q Music en enkele andere zenders zijn in een groot deel van Nederland niet of moeilijk te ontvangen.

Noodzender

Mensen die via de kabel radio luisteren of tv kijken hebben in verreweg de meeste gevallen nergens last van. Ook via satelliet en internet zijn radio en tv gewoon te ontvangen. Autoradio's met RDS lukt het vaak om over te schakelen naar een andere frequentie.

De NPO hoopt morgen of overmorgen in ieder geval een deel van de radiostations via andere zenders weer in de lucht te krijgen. Bij Hoogersmilde wordt er een tijdelijke een noodzender opgebouwd, maar dat duurt iets langer.

De volgende zenders kunnen in grote delen van het land niet worden ontvangen door de problemen bij Lopik en Hoogersmilde:
Radio 1
Radio 2
3FM
Radio 4
Radio M
Radio 538
Radio Veronica
BNR Nieuwsradio
Q Music
SkyRadio

In Noord-Nederland komen daar Arrow Classic Rock Noord, Radio Drenthe, Radio NL, Slam FM en 100% NL nog bij.

(NOS)

AUDIO:
Politie: instorten was ťťn van de scenario's Verslaggever Rienk Kamer over het instorten van de zendmast in Hoogersmilde.

Radio 1 NOS Radio 1 NOS.


15-07-2011 | Deel van de zenders in Hoogersmilde en Lopik mogelijk morgen weer on air

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil morgen of overmogen een deel van de FM-zenders die op de zendmast in Smilde zaten, weer in de lucht hebben. Er wordt inmiddels gekeken naar een oplossing op de zendmast in Jirnsum.

Een andere mogelijkheid is dat er bij Smilde een tijdelijke noodzendmast opgebouwd wordt, maar dat duurt langer. Zendmasteigenaar NOVEC is ondertussen bezig een noodmast vanuit Amsterdam naar Drenthe te brengen. Die mast is ongeveer 100 meter hoog,

maar er moet nog wel een vergunning komen. RTV Drenthe is inmiddels weer via een noodzender in Groningen in de lucht, maar wel veel zwakker dan normaal.

De brandweer kende de toren goed. Er zijn regelmatig oefeningen geweest en veel brandweerlieden hadden al een keer op de toren gestaan. De manier waarop de mast is ingestort verliep volgens het verwachte scenario en leverde dus geen gevaar op voor de omgeving.

IJsselstein
In IJsselstein zijn intussen metingen verricht en er zijn geen giftige stoffen aangetroffen. De brandweer kan nu naar binnen. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade aan de zendapparatuur is. Mogelijk wordt morgen een deel van de zenders weer in gebruik genomen, maar het is onwaarschijnlijk dat alle zenders weer aan kunnen.

Door nog onbekende oorzaak brak er vandaag brand uit in de zendmast in Hoogersmilde en die in IJsselstein. In Smilde viel zelfs het bovenste gedeelte van de zendmast om. NOVEC, het staatsbedrijf dat eigenaar is van de torens, zegt er alles aan te doen om de zenders zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen.

Bron: http://www.radiofreak.nl

 


15-07-2011 | Novec stuurt zo snel mogelijk een noodzendmast richting Hoogersmilde
 

HOOGERSMILDE - Novec stuurt zo snel mogelijk een noodzendmast richting Hoogersmilde, waar eerder op vrijdag de zendmast instortte na een brand.

Een woordvoerder van TenneT zei dat daarmee binnen een aantal dagen tot een week een deel van de problemen verholpen moet zijn. TenneT is overigens aandeelhouder van Novec, eigenaar van beide zendmasten.
 

Door de brand kunnen kijkers en luisteraars in delen van het land minder zenders ontvangen. Ook de zendmast in Lopik is op last van de brandweer uitgeschakeld, na een korte brand. De noodzendmast komt over uit Amsterdam, waar ze tijdelijk werd ingezet tijdens reparatiewerkzaamheden. Het gaat om een mast van circa 100 meter hoogte. Waar deze precies wordt geplaatst, is nog niet duidelijk. Novec voert daarover overleg met de autoriteiten.

Bekijk de lezersfoto's op de special van NUfoto


15-07-2011 | Antennebouwers AAA op tijd uit zendmast Smilde

Werknemers van Achterhoek Antennebouw Aalten waren vrijdagmiddag aan het werk in de tv-mast in de Drentse plaats Hoogersmilde, voordat een deel ervan instortte.

Toen de brand uitbrak konden ze allemaal op tijd de mast verlaten. Volgens Johan Luiten van AAA zagen de werknemers het instorten van het bovenste deel van de zendmast aankomen. Over de mogelijke oorzaak kan de antennebouwer niets zeggen. "De oorzaak is niet bekend, er is wel sprake van allerlei speculaties." Wel weet hij dat hun werk de oorzaak niet kan zijn. "We waren wat systemen aan het bijbouwen, kabels aan het trekken, dat is geen werk waarbij zoiets kan gebeuren."

Luiten vindt het wel opmerkelijk dat er ook brand is geweest in de zendmast van Lopik. "Dat zal toeval zijn, maar ik vind het haast te toevallig." (via de Gelderlander)


15-07-2011 | Koortsachtig onderzoek naar zendmasten

Novec, de eigenaar van de twee zendmasten die vrijdag vlam vatten, is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. Dit bericht NU.nl op haar website. Het bedrijf kan nog niet aangeven wanneer 'Lopik' weer in gebruik kan worden genomen. Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zei een woordvoerder van Novec.

BP: Branden staan niet in verband met elkaar

Beheerder Broadcast Partners wil de radiozenders via IJsselstein graag zo snel mogelijk doorgeven en wacht hiervoor op groen licht van Novec, die eerder op de dag uit voorzorg opdracht gaf de zenders uit te zetten. De suggestie dat de twee branden met elkaar in verband staan, noemt Broadcast Partners onzin. Theoretisch is het niet mogelijk dat de mast in het noorden de capaciteit deels kan overnemen van een brandende mast in het midden van het land en daardoor zelf in brand vliegt. ''Het zijn twee individuele masten in totaal andere gebieden. Het is door de bolling van de aarde onmogelijk dat ze elkaar kunnen vervangen'', zegt de woordvoerder van Broadcast Partners.

De vrijdagmiddag omgevallen Novec-mast op de betonnen toren van Smilde wordt gebruikt voor diverse zendapparatuur en antennes. Die zijn door het ongeval buiten bedrijf geraakt. Novec doet er alles aan om de zenders zo spoedig mogelijk weer in de lucht te krijgen, meldt het bedrijf in een verklaring. Behalve radiozenders betreft het ook telecommunicatienetwerken in de regio. Over de vrijdagochtend uitgebroken brand in de zendmast van IJsselstein meldt het bedrijf dat ook hier de oorzaak nog niet bekend is. Een groot aantal radiozenders is hierom uit voorzorg uitgeschakeld. ''Uiteraard is men ook hier met man en macht bezig om de oorzaak te achterhalen en dit zo snel mogelijk te herstellen'', zegt een woordvoerder van Novec. Volgens Novec is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op. ''We gaan het allemaal onderzoeken.''

Publieke omroep: zoeken naar alternatieve zendlocaties
De publieke omroep geeft middels een persbericht aan dat nog niet duidelijk is hoe lang de ontvangstproblemen zullen aanhouden. "De distributiepartners van de Publieke Omroep kijken op dit moment naar alternatieve uitzendlocaties. Mogelijk kunnen daarmee al dit weekend delen van het ontvangstgebied worden overgenomen", aldus dhr Kroeze van de NPO.
 


15-07-2011 | Brand zendmast Hoogersmilde duurt voort

De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurt vermoedelijk nog wel een tijdje voort. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer vanavond tegenover NRC Handelsblad.

In de los gekomen buis zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn. Daarom is besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden. Volgens de woordvoerder worden de draden gebruikt voor het telefoonverkeer in de omgeving. Wat er nu moet gebeuren met het telefoonverkeer, wordt nog uitgezocht.

Het vuur ontstond vanmiddag rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak in de voorheen 294 meter hoge zendmast. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo'n honderd meter hoogte woedde. Aanvankelijk probeerden brandweermannen door de smalle toren naar boven te komen om op die manier het vuur te blussen. Al vrij snel bleek dat blussen echter niet haalbaar was, meldt de gemeente Midden-Drenthe. Toen het bovenste deel afbrak, waren de brandweermannen inmiddels op veilige afstand. Niemand is gewond geraakt. Wel heeft een paard lichte verwondingen aan een been.

Het bovenste deel brak volgens de woordvoerder van de brandweer af door de hitte. "De brand zat in een buis van staal. Die raakte door de warmte ontzet, waarna het stalen deel naar beneden viel." Hoe lang het laten uitbranden van de buis nog duurt, is moeilijk te zeggen, aldus de woordvoerder. Tot in ieder geval 24.00 uur blijven brandweermannen in het gebied aanwezig. "Dat geeft wel aan dat het nog een tijdje kan duren." (NRC Handelsblad)
 


15-07-2011 | Instorten zendmast Smilde: RTV Drenthe via zendmast RTV Noord

RTV Drenthe gaat tijdelijk uitzenden via de zendmast van RTVNoord in Groningen. Het opstarten ervan zal vrijdagavond plaatsvinden tussen 20:00 en 21:00. Daardoor kan er mogelijk een korte storing in het signaal optreden. Dit bericht RTV Noord op haar website

De Drentse zender, die wegens het instorten van de zendmast in Hoogersmilde vrijdagmiddag, niet meer via de ether kan uitzenden blijft de uitzending via de gebruikelijke frequentie 90.8 Mhz doen.

 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland