01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde

 


17-07-2011 |  Toren Hoogersmilde wordt onderzocht, Lopik bijna in gebruik

HOOGERSMILDE

De recherche kan naar verwachting woensdag beginnen met het onderzoek in de deels ingestorte zendmast van Hoogersmilde.   Dat heeft de gemeente Midden-Drenthe zondag laten weten. De toren wordt in de komende drie tot vier weken ontmanteld. Eigenaar Novec en exploitant Alticom beginnen maandag met de voorbereidingen, waarbij onder meer de toegangsweg wordt verstevigd en zeecontainers worden geplaatst om een tunnel te vormen naar de toren. Woensdag is dat voorbereidende werk klaar en kan de recherche via de tunnel de toren in. Donderdag begint het hijsen en vervoeren van de diverse afgebroken stukken van de mast. Deze delen gaan of naar een sloper of naar de politie voor nader onderzoek.

Blij

Burgemeester Jan Broertjes van Midden-Drenthe heeft de bewoners van een nog ontruimde boerderij in de buurt gesproken over de laatste stand van zaken.  Wanneer ze terug mogen, is nog niet duidelijk. Broertjes is blij dat de werkzaamheden op zo'n korte termijn kunnen beginnen.


KPN

KPN stopt met het opschroeven van de capaciteit van omliggende masten van de door brand getroffen toren in Hoogersmilde om de ontvangstproblemen van Digitenneklanten te verhelpen. Dat heeft KPN zondag bekendgemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat slechts een kleine groep gebaat zou zijn bij de oplossing. Bovendien zou het opkrikken van het vermogen tot meer verstoringen kunnen leiden. KPN compenseert getroffen klanten voor de periode dat Digitenne op zwart staat. KPN heeft materiaal klaarliggen op het kazerneterrein in Assen. Daar verrijst de komende dagen een zendmast die de ontvangst tijdelijk overneemt. In het gebied is weer een goede dekking voor mobiel bellen en mobiel internet.


Ongerust

De CDA'ers in de Kamer Maarten Haverkamp en Ger Koopmans zijn ongerust over het feit dat het waarschijnlijk meer dan 160 uur duurt voordat er via de ether weer volledige dekking is van RTV Drenthe.''Terwijl deze zender in geval van een calamiteit de functie van calamiteitenzender heeft.'' Dat blijkt uit Kamervragen die het tweetal zondagavond aan de regering stelde. Een noodmast die op een terrein van Defensie in Assen moet verrijzen, is vermoedelijk aan het einde van de week pas echt operationeel. Hij moet functies van de ingestorte mast in Hoogersmilde overnemen.

Lopik

De zendmast bij Lopik wordt zondag kort voor middernacht weer in gebruik genomen. De radio-ontvangst in het midden van Nederland is dan weer als vanouds. Dat verwacht mastbeheerder Novec. De mast in het Utrechtse IJsselstein werd vrijdag uit voorzorg buiten gebruik gesteld na een brandje als gevolg van een oververhitte kabel. "Er was schade ontstaan aan een aantal kabels, die in het weekend zijn vervangen", zegt een woordvoerder van Novec."Monteurs hebben afschuwelijk hard gewerkt, op grote hoogte en in een nauwe omgeving. Ze leggen er nu de laatste hand aan en schakelen dan de boel weer in." In Hilversum was een noodmast geplaatst, waardoor al veel mensen weer naar de FM konden luisteren. Als 'Lopik' weer functioneert, kan die noodvoorziening worden uitgeschakeld.

Bron: http://www.nu.nl/


17-07-2011 | Ontmanteling zendmast Smilde van start

In Hoogersmilde wordt morgenochtend begonnen met het ontmantelen van de zendmast die vrijdag voor een deel instortte. Eerst wordt de toegangsweg naar de mast verstevigd om zwaar transport mogelijk te maken. Daarna moet een hijskraan de brokstukken van de toren wegtakelen.


Dinsdag wordt met zeecontainers een tunnel naar de zendmast aangelegd. De recherche kan waarschijnlijk een dag later via die tunnel de toren in voor onderzoek. De hele ontmanteling van de zendmast in Hoogersmilde duurt daarna nog zeker drie weken. Wat er vrijdag precies in Smilde is gebeurd, is nog steeds niet bekend. De recherche kan nog niet beginnen met onderzoek in de mast omdat het te onveilig is. De komende dagen wordt een noodmast geplaatst op het terrein van de Johan Friso-kazerne in Assen.


Lopik
Vanavond laat zal de zendmast bij Lopik waarschijnlijk weer normaal funtioneren. Onderhoudsmedewerkers trekken nieuwe kabels in de mast, waar vrijdag een brandje woedde door een oververhitte kabel.  De reparatie aan de zendmast in Lopik is vannacht enige tijd stilgelegd in verband met het slechte weer. Rond acht uur vanavond wordt er getest. Daarna wordt het vermogen opgevoerd. Verwacht wordt dat de zendmast tegen middernacht weer normaal werkt. Door de brand vrijdag zijn er sinds die tijd ontvangstproblemen met radiozenders in Midden-Nederland. In die regio is Radio 1 weer te horen via een andere zendmast. Radio 1 blijft voorlopig ook nog uitzenden via de middengolffrequentie 747 AM.

Noodzender
Van de commerciŽle zenders wisselt de ontvangst sterk. Voor BNR-nieuwsradio is er in Gilze een noodzender opgebouwd. Het vermogen van de verschillende andere zenders is wat opgevoerd. Q-music, Sky Radio en Radio Veronica zijn in een groot deel van Noord-Nederland weer te ontvangen. In het midden van het land verschilt het per station of deze te ontvangen is.

Controles
Volgens NOVEC is er geen verband tussen de brand in Lopik en die in Smilde. Het bedrijf noemt het een absurde samenloop van omstandigheden.
Het bedrijf heeft gisteren alle andere masten extra gecontroleerd. Daarbij zijn geen onregelmatigheden gevonden.

NOS.NL


Hoogersmilde op zondagavond 17 juli 21:20


Hoogersmilde op zondag 17 juli 21:20 | Het afgedekte deel is het breek punt geweest toen de mast naar beneden kwam


Hoogersmilde op zondag 17 juli 21:20 | Het terein wordt gebewaakt - hondenbrigade


17-07-2011 | Radio NL nu vanuit Assen op de 97.1 FM

Door het instorten van de zendmast van Smilde is het ethersignaal van RADIONL in Drenthe via een noodzender in de omgeving Assen te ontvangen via de 97.1 FM (RadioNL)

   

17-07-2011 Voorbereidingen plaatsing zendmast in volle gang

ASSEN - Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het plaatsen van een zendmast in Assen. Zaterdagnacht is de mast van honderd meter hoog in twee diepladers naar het kazerneterrein gebracht.


Eerst is via een bodemonderzoek gekeken of de bodem stevig genoeg is voor de drie poten van de mast. Vervolgens zijn zondag drie gaten van vijf meter diep gegraven en gevuld met cementzand. Daarop zijn met twee reusachtige kranen betonplaten gelegd. En daarop komt de buizenconstructie van de mast te staan, die zaterdagnacht in twee diepladers in delen is aangevoerd.

 De mast moet de uitgevallen zendmast van Hoogersmilde tijdelijk vervangen. Defensie helpt de komende dagen bij de opbouw van de mast, die ook het signaal van Radio Drenthe gaat verspreiden. Dinsdag gaat de mast omhoog.

   

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl


17-07-2011 | "Zendmast Lopik vandaag hersteld"


17-07-2011 | Radio 1 en BNR zetten noodzenders aan

Radio 1 is weer in grote delen van het land te ontvangen. Gisteren werd er een noodzender geplaatst op de zendmast in Hilversum om midden-Nederland te bereiken, maar die viel gisteravond uit door problemen met de zendapparatuur. Inmiddels is de zender weer in de lucht. Radio 1 blijft ook via 747 AM uitzenden.

BNR heeft een zender in Gilze aangezet. De 95.4 FM zat al in het zenderpakket van de commerciŽle nieuwszender, maar deed het tot nu toe nog niet. De frequentie werd eind vorig jaar aan het frequentiekavel van BNR toegevoegd.

Vrijdagochtend ontstond er brand in de zendmast in IJsselstein. Nadat de zendmast in Hoogersmilde door brand was ingestort, zijn vrijwel alle zenders uitgeschakeld. Het was de bedoeling de zendmast in IJsselstein afgelopen nacht weer operationeel te krijgen, maar vooralsnog zijn radiostations als Radio 2, 3FM en Q-music nog steeds niet te ontvangen op hun frequentie.

Bron: http://www.radiofreak.nl


17-07-2011 | 'Zendmast Lopik vandaag hersteld'


De zendmast van Lopik Wikimedia Commons

De zendmast bij Lopik wordt waarschijnlijk vandaag weer in gebruik genomen. Dat verwacht eigenaar NOVEC. Onderhoudsmedewerkers trekken nieuwe kabels in de mast, waar vrijdag een brandje woedde door een oververhitte kabel.

In Midden-Nederland zijn er nog altijd ontvangstproblemen met radiozenders. In die regio is Radio 1 weer via een andere zendmast te horen. Radio 1 blijft voorlopig ook uitzenden via de middengolffrequentie 747 AM.

Noodmast

Na het wegvallen van de zendmast in Smilde wordt ook daar aan een oplossing gewerkt. De komende dagen wordt een noodmast geplaatst op het terrein van de Johan Friso-kazerne in Assen. Volgens NOVEC is er geen verband tussen de brand in Lopik en die in Smilde. Het bedrijf noemt het een absurde samenloop van omstandigheden.

NOS.NL


16-07-2011 | Novec plaatst mast op terrein Defensie in Assen

ASSEN - Novec, eigenaar van de deels ingestorte zendmast in Hoogersmilde, is zondag begonnen met de voorbereidingen voor het plaatsen van een zendmast op het kazerneterrein in Assen. Het wordt mast, voor o.a. RTV Drenthe en digitenne van KPN. De mast van honderd meter hoog is zaterdagavond in delen gearriveerd vanuit Zeewolde en gaat dinsdag omhoog.

De mast stond eerder van 2005 tot 2009 bij de RAI in Amsterdam. Door de bouw van kantoren aan de Zuidas, zoals het hoofdkantoor van ABN Amro, was de bestaande KPN-toren te laag geworden en moest worden verhoogd. De mast neemt binnenkort in Assen een deel van de functies van de ingestorte toren in Hoogersmilde over. RTV Drenthe is momenteel via de ether te ontvangen via een noodmast in Groningen. Deze mast heeft echter niet in de hele provincie dekking. De komst van de mast in Assen moet dit probleem oplossen.

Verder worden tijdelijke maatregelen genomen. Zo is het vermogen van de RTV Drenthe-zender in Klazienaveen maximaal opgeschroefd en is zaterdag een steunzender geplaatst in Meppel, die hoorbaar is op de frequentie FM 90.5. Momenteel is Radio Drenthe in heel Drenthe weer te beluisteren; Noord en Centraal Drenthe op FM 90.8, via de noodmast in Groningen. Zuid-Oost Drenthe op FM 99.3 En door het plaatsen van een steunzender in Meppel, kan Zuid-West Drenthe via FM 90.5 naar de regionale omroep luisteren.

In Assen aan de Balkerweg werd zaterdagmiddag ook druk gewerkt om extra antennes in een bestaande mast te plaatsen voor internet en telefonie. Achter een tankstation in Hoogersmilde is een noodmast geplaatst om de telefoonontvangst te verbeteren..


Bron: http://www.rtvdrenthe.nl


16-07-2011 | Radio 1 bijna in heel Nederland weer op FM


Kabels van de ingestorte zendmast in Smilde NOS

Radio 1 is bijna in heel Nederland weer te ontvangen via de FM. Alleen in het gebied rond Nijmegen en in Zuidoost-Brabant nog niet. De nieuwszender blijft daarom ook uitzenden via 747 AM, waarop normaal Radio 5 te horen is.

De andere publieke radiostations zijn in Friesland en het westen van Groningen en Drente weer te ontvangen. De zendmast in Tjerkgaast heeft de uitzendingen hier overgenomen. In de rest van Nederland wisselt de ontvangst van de publieke omroepen sterk. De regionale omroep Radio Drenthe is inmiddels te ontvangen via een noodzender in Groningen.

Van de commerciŽle zenders wisselt de ontvangst sterk. Q-music, Sky Radio en Radio Veronica zijn in een groot deel van Noord-Nederland weer te ontvangen. In het midden van het land verschilt het per station of je deze kunt ontvangen.

Proefuitzending en noodmast

De problemen met de uitzendingen van radiostations ontstonden gisteren door branden in de zendmasten bij IJsselstein en Smilde. De zendmast in Smilde stortte daarbij deels in. Die branden lijken niets met elkaar te maken te hebben.

Als alles goed goed gaat worden vannacht proefuitzendingen vanuit IJsselstein gestart, daarvoor worden op dit moment de kabels getrokken. Hierdoor zouden de problemen in het midden het land met alle zenders, behalve Radio 4, verholpen worden.

De komende dagen wordt in Assen een tijdelijke zendmast geplaatst op het terrein van de Johan Willem Friso Kazerne, die moet voor een groot deel de uitzendingen van de zendmast in Smilde overnemen.

NOS.NL


16-07-2011 | 'Geen verband tussen branden in zendmasten'

HOOGERSMILDE - Volgens Jan Willem Tom, directeur van Novec, was het een "absurde samenloop van omstandigheden" dat er vrijdag in de twee zendmasten in IJsselstein en Hoogersmilde brand uitbrak. Dat verklaarde hij zaterdagmiddag tegenover de NOS.

Novec is eigenaar van beide zendmasten. Tom erkent dat het heel vreemd is dat er nu ineens een brand ontstaat in beide torens, maar volgens hem is tot nu toe geen verband gevonden. In beide masten werden werkzaamheden verricht. Maar die waren anders van aard, volgens Tom. In Smilde zijn kabels vervangen, in IJsselstein was er regulier onderhoud.

De directeur gaat ervan uit dat de brand in IJsselstein is veroorzaakt door oververhitte kabels. Er zijn een aantal kabels gedeeltelijk weggebrand, die oververhit waren geraakt, volgens Tom. Experts moeten dat nog vaststellen. De toren in Hoogersmilde heeft Novec nog niet kunnen onderzoeken, omdat de politie daar nog onderzoek moet doen.

De mensen die in de torens aan het werk waren, zullen tijdens het onderzoek worden gehoord.

Bron: http://www.rtvnoord.nl


16-07-2011 | Noodmasten in Assen en Hoogersmilde

De eigenaar van de grotendeels ingestorte tv-toren in Hoogersmilde, Novec, plaatst de komende dagen een tijdelijke zendmast op het terrein van de kazerne in Assen. KPN heeft zaterdagmiddag al een tijdelijke mast voor mobiel telefoonverkeer bij de rotonde in Hoogersmilde geplaatst.

De honderd meter hoge mast in Assen moet het radioverkeer en het signaal van KPN's Digitenne weer gaan doorgeven. De zevenentwintig meter hoge mast in Hoogersmilde, achter benzinepomp Tigelaar, is een tijdelijke mast van het type dat ook voor evenementen wordt gebruikt. "Het is nog een hele klus maar we doen dit vaker en gelukkig konden we snel terecht hier bij Tigelaar", zegt Henk Coolegem van KPN.

Het plaatsen van de noodmast in Assen is een grotere klus. Eerst moest overlegd worden met de gemeente en met Defensie, dat personeel levert om op hoogte te werken. Het plaatsen gaat zondag of maandag beginnen op een afgeschermd terrein op de Jo0han Willem Frisokazerne.

Bron: http://www.dvhn.nl


 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland