01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde

 

RTV toren in Hoogersmilde in de nacht van 18 op 19 Juli 2011


De toren staat in de schijnwerpers en er is bewaking...


18-07-2011 | De situatie op maandagmiddag 14:00 uur


Maandagmiddag 14:00 uur


Tuidraden op ruimen


Ruimte maken voor een hele grote kraan
Bordes is diep de grond in geboord..


De top van de mast


De digitale antenne voor Digitenne...
 


18-07-2011 | Ook installatie Radio M Utrecht (93.1 MHz) getroffen door brand in Lopik toren

http://www.youtube.com/rtvutrecht#p/u/5/J4syZ1yfztM  YouTube
 


18-07-2011 | Radio is een onmisbaar medium


Absurd toeval! Zo noemt de eigenaar van de zendmasten van Lopik en Smilde de beide branden die binnen 24 uur de radiozenders in ons land grotendeels lam legden. Zeker anderhalf miljoen mensen in Noord- en Midden Nederland ontvingen vanaf vrijdag geen radio. Inmiddels zijn de meeste problemen weer opgelost. Toch vindt CDA-kamerlid Maarten Haverkamp dat het te lang heeft geduurd voordat de radiozenders weer in de lucht waren. Ook vindt hij het onacceptabel dat mensen tot die tijd niet ge´nformeerd konden worden.

Is deze reactie van het CDA overdreven omdat we onze informatie ook heel goed via internet en televisie kunnen krijgen? Of blijkt nu dat we nog helemaal niet zonder radio kunnen?

Radio 1 Nieuws
 


18-07-2011 | Radiozenders weer in de lucht
Met het instorten van de zendmast in Hoogersmilde en het (deels) uitschakelen van de zendmast in Lopik zijn sinds afgelopen vrijdag diverse radiostations uit de lucht geweest.

Agentschap Telecom heeft samen met de betrokken partijen gekeken naar noodoplossingen en waar mogelijk alternatieve frequenties toegewezen.

Prioriteit aan rampenzender

Omdat Radio 1 en RTV Drenthe de functie van rampenzender vervullen is prioriteit gegeven aan het in de lucht krijgen van deze zenders. Vrijdagmiddag is om die reden frequentie 747AM landelijk ingezet voor Radio 1. RTV Drente was zaterdagochtend op alternatieve opstelplaatsen weer te beluisteren. Op zaterdagmiddag heeft Agentschap Telecom toestemming gegeven om hiervoor in Meppel een frequentie in te zetten uit een van de teruggevallen FM-pakketten.

Alternatieve opstelplaatsen

Afgelopen dagen is hard gewerkt door alle betrokken partijen om de radiozenders van Smilde weer in de lucht te krijgen. Hiervoor zijn alternatieve opstelplaatsen gezocht. Er zijn zenders bijgeplaatst in onder andere Tjerkgaast, Irnsum en Groningen.

Ook voor de zenders die uit zijn gezet in Lopik is gezocht naar tijdelijke alternatieven. Zo is voor Radio 1 Hilversum in gebruik genomen. Vanmiddag zal daar Lelystad bijkomen. Op dit moment zijn een aantal zenders al met laag vermogen in gebruik genomen. In de loop van de week wordt geprobeerd alle zenders daar weer met vol vermogen aan te kunnen zetten.

Verminderde ontvangst radiozenders

Het gebrek aan hoogte van de alternatieve opstelpunten en het lagere vermogen waarmee uitgezonden wordt heeft echter tot gevolg dat de ontvangst nog niet overal even goed is. Agentschap Telecom is samen met de operators bezig een overzicht te maken van de tijdelijke frequenties, locaties en verzorgingsgebieden. Zodra dit beschikbaar is publiceren wij dit op deze site.

Bron: http://www.agentschaptelecom.nl

 


18-07-2011 | NPO wil onafhankelijk onderzoek naar zendmastbranden
 


 

ASSEN - De Nederlandse Publieke Omroep, de NPO, wil een onafhankelijk onderzoek naar de branden in de zendmasten Hoogersmilde en Lopik. Dat liet Jan Westerhof, directeur radio bij de NPO, maandag weten.

De NPO wil weten hoe het incident van vrijdag heeft kunnen gebeuren. Ook wil de NPO dat de overheid onderzoek doet naar de vele partijen die bij de organisatie van de zendmasten betrokken zijn.

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl
 


18-07-2011 | Brandgevaar in zendmast Hoogersmilde door chaos

Foto: Aerophoto Eelde

Hoogersmilde - Eigenaar Alticom van het onderste deel van de zendmast in Hoogersmilde waarschuwde al in 2007 voor risico's op branden en ongelukken door chaotische toestanden op de Nederlandse zendmasten. Oud-medewerkers bevestigen dat het de laatste jaren 'een rommeltje' was op de tv-toren.

In het rapport 'Veilig werken op hoog niveau' zegt Alticom zich zorgen te maken of er wel veilig gewerkt kan worden. Er zou sprake zijn van 'valgevaar' en 'elektrocutie- en verbrandingsgevaar'. De risico's ontstaan doordat er veel verschillende bedrijven binnen de torens werken. Zo is het onderste betonnen deel van Hoogersmilde eigendom van Alticom en het bovenste deel, de nu ingestorte stalen pijp, in handen van Novec, een dochter van netwerkbeheerder TenneT.

Onder verantwoordelijkheid van die twee bedrijven kunnen omroepen, telecombedrijven en databeheerders apparatuur plaatsen in de toren. Zij laten verschillende aannemers het onderhoud verrichten en om het ingewikkeld te maken wordt dat vaak weer uitbesteed aan onderaannemers. Vroeger was de PTT eigenaar van de toren en werd de mast beheerd door een vast team PTT-medewerkers. Tegenwoordig is het niet meer nodig de mast continu te bemannen.

Bron: http://www.dvhn.nl


18-07-2011 | CDA: zender te lang uit de lucht

Het CDA vindt dat het wel erg lang duurt voordat er een noodvoorziening staat bij de zendmast Smilde. Na de brand in de mast, afgelopen vrijdag, zal het waarschijnlijk een week duren voordat RTV Drenthe weer overal te ontvangen is. De CDA-Kamerleden Haverkamp en Koopmans vinden dat het te lang duurt voor de problemen voorbij zijn voor de belangrijkste radiozender. Ze hebben hierover vragen gesteld aan het kabinet.

Beter voorbereid

Ze benadrukken dat RTV Drenthe de calamiteitenzender is. Provincies mogen het volgens hen niet zo lang zonder een calamiteitenzender stellen. De noodmast bij Assen zal pas eind deze week klaar zijn. Het CDA vindt dat de overheid in de toekomst beter moet zijn voorbereid op noodsituaties zoals die zich vrijdag voordeden.

Radio NOS
Maarten Haverkamp (CDA) maakt zich zorgen om zendmastprobleem CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp maakt zich grote zorgen dat de noodmast Assen pas eind van de week weer in gebruik wordt genomen.

NOS.NL


Foto: Hoogersmilde zondagavond 17 Juli
 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland