01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde

29-07-2011 |
Radiozenders nog steeds niet op sterkte

Twee weken na de branden in de zendmasten bij Hoogersmilde en Lopik is de ontvangst van diverse radiozenders nog steeds slecht. Aan de telefoon Robert-Jan van der Hoeven, directeur bij Broadcast Partners.

Radio 1.NL | NOS.NL


29-07-2011 | Op zoek naar goede radio-ontvangst

Op zoek naar goede radio-ontvangst De Publieke Omroep vreest nog wekenlang problemen met de zendmasten. Als gevolg van branden in de masten van Smilde en Lopik zijn de publieke radiozenders slecht of zelfs niet te ontvangen. Verslaggever Matthijs Holtrop stapte in de auto om te horen waar de grootste problemen zijn.

Radio 1.NL | NOS.NL


29-07-2011 | 'Noodzendmast Assen geen gevaar voor gezondheid'


 

ASSEN - De noodzendmast die deze week in gebruik is genomen in Assen, levert geen gevaar op voor de gezondheid. Dat concludeert het Agentschap Telecom op basis van eigen onderzoek.

Het stralingsniveau is ver beneden de norm, zegt een woordvoerder. De mast zorgt in de directe omgeving wel voor wat storing bij de ontvangst van televisie en radio via de kabel. Bron: http://www.rtvdrenthe.nl

 


29-07-2011 | Radiozenders nog steeds niet op sterkte

Door Robert Baltus en Hugo van der Parre


Twee weken na het instorten van de zendmast van Hoogersmilde is de ontvangst van een aantal radiozenders door de ether in delen van Nederland nog steeds matig tot slecht.


Foto: Luisteren naar de radio Ian Hayhurst / Flickr - Creative Commons by-nc-nd

Vijf vragen over de oorzaken

W
aarom zijn de radiozenders nog altijd niet goed te ontvangen?

We moeten verschil maken tussen het noorden van Nederland en de rest. De zendmast van Hoogersmilde bediende grote delen van Noord- en Oost-Nederland. Het is logisch dat die gebieden een tijdje verstoken zijn gebleven van radio-ontvangst. Er moest immers een vervangende mast worden geïnstalleerd. Dat is inmiddels gebeurd op een kazerneterrein in Assen en sinds donderdagavond wordt daarvandaan weer uitgezonden.

Ook de zenders van onder meer Hoogezand, Irnsum en Tjerkgaast nemen een deel van Noord-Nederland voor hun rekening. Toch zullen gebieden in het westen van Friesland en het oosten van Groningen voorlopig slechte ontvangst houden. Luisteraars daar zijn aangewezen op internet of de middengolf.

En Midden en Zuid-Nederland dan?

Uit een onderzoekje van de NOS via twitter komt het beeld naar voren dat de ontvangst van in ieder geval Radio 1, 2 en 3FM op tal van plaatsen ondermaats is. Ook Q-Music en BNR Nieuwsradio zijn moeilijker te ontvangen. De omgeving van Den Bosch wordt veel genoemd, zowel in huis als in de auto, net als de regio Tilburg/Breda, waar Radio 1 alleen via de middengolf te ontvangen is.

Maar er zijn ook veel meldingen uit Zuid-Holland, onder meer uit de regio's Den Haag/Rijswijk/Leidschendam, Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam, Vlaardingen, Gouda en Alphen aan den Rijn. Slechte ontvangst van 3FM wordt vooral gemeld vanuit de regio Amsterdam-Zaanstreek.

Radio 1 is voorts matig tot slecht in de omgeving van Ede en Arnhem. De respondenten melden dat ze last hebben van ruis, maar ook van hinderlijke hikjes in de uitzending.

http://nos.nl/artikel/260234-radiozenders-nog-steeds-niet-op-sterkte.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuwsbinnenland+%28NOS+Nieuws+-+Binnenland%29

Een schematische weergave van het zendbereik van Radio 1 in midden- en zuid-Nederland. Het donkerblauwe gebied geeft aan waar geen FM-dekking is. Maar ook in de lichtblauwe gebieden worden storingen (rode pin) gemeld. Zeeland, Limburg en Noord-Nederland worden geheel gedekt, behalve oostelijk Groningen en westelijk Friesland.

Waarom is het zo slecht in die gebieden?

Dat is allemaal een gevolg van de brand in de zendmast van Lopik/IJsselstein op 15 juli. Omdat men eerst wil weten wat de oorzaak van de brand is, wordt voor de zekerheid het zendvermogen van Lopik op een laag pitje gehouden.

Radio 1 is zelfs verhuisd naar de zendmast van Hilversum. De uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de brand laten nog wel enkele weken op zich wachten. Novec, de eigenaar van de mast, heeft bovendien aanvullende eisen gesteld aan de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de zendapparatuur.

Novec wil dat er extra voorzorgsmaatregelen genomen worden aan de zendinstallaties, waaronder het aanbrengen van thermometers en aardingen.

Hoe zit dat met die hikjes?

De zender van Radio 1 is verhuisd van Lopik naar de mast in Hilversum. Ook in het noorden zijn een aantal zenders naar andere locaties gezet. Normaal gesproken worden de radio-uitzendingen via een geavanceerd glasfiber-netwerk naar satelliet, kabelbedrijven, Digitenne en de FM-zendtorens gebracht. De toren in Hilversum en sommige torens in het noorden beschikken niet over zo'n vaste verbinding met daarop het Radio 1-signaal in de vorm die nodig is voor een FM-zender. Tot voor kort stond de zender van Radio 1 hier immers niet. Daar is een (tijdelijke) oplossing voor bedacht: men gebruikt het Radio 1-signaal van een satelliet.

Het signaal via de satelliet doet er enige tijd over om naar boven en beneden te komen. De satelliet hangt immers op 36.000 kilometer hoogte. Het signaal doet daar al snel een seconde over. Dat betekent dus dat het geluid op Radio 1 vanuit bijvoorbeeld Hilversum iets later te horen is, dan op de meeste andere zenders die Radio 1 verspreid door Nederland uitzenden.

Wanneer u in de auto naar Radio 1 via de zenders Hilversum luistert en uw radio schakelt met behulp van RDS over naar een andere sterkere zender of weer terug naar Radio1 vanuit Hilversum, dan kunnen die verschillen in tijd duidelijk worden. Daardoor hoort u als luisteraar delen van zinnen niet of juist dubbel.

Wanneer is het weer in orde?

Novec verwacht dat het nog wel een paar weken gaat duren voor het onderzoek rond Lopik is afgerond en de voorzorgsmaatregelen zijn genomen. "Het is voor radioluisteraars buitengewoon vervelend dat ze gedupeerd worden door onze opgelegde beperkingen. We hebben alle begrip voor onvrede, maar veiligheid staat nu echter voorop. De toren in IJsselstein is bijna identiek aan die in Hoogersmilde en we willen nu geen enkel risico lopen op herhaling van de gebeurtenissen op 15 juli", aldus Novec

Broadcast Partners is één van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de zendapparatuur. Directeur Robert-Jan van der Hoeven zegt dat Novec onmogelijke eisen stelt. "Novec wil systemen die nog niet zijn uitgevonden, maar we willen er zo snel mogelijk met ze uitkomen". Er ligt een nieuw voorstel van Novec. Broadcast Partners wil zo snel mogelijk de haalbaarheid bekijken.

NOS.NL


29-07-2011 Situatie van vrijdagmorgen 10:00 - 12:00 uur Kabels worden verwijderd

   


Kabels worden door gezaagd

   

   


29-07-2011 | Constructie zendmast Lopik niet beschadigd

De constructie van de zendmast in IJsselstein (Lopik) heeft geen schade ondervonden van de brand die de toren op 15 juli trof. Dat blijkt uit donderdag openbaar gemaakt onderzoek van de MME Group in opdracht van Novec, de eigenaar van de zendmast, waarover De Telegraaf bericht.

Het bouwwerk van de zendmast bestaat uit een ongeveer 100 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen buismast van circa 260 meter. Nu blijkt dat de stalen buismast, waar de brand woedde, niet zo erg is beschadigd dat de constructie van de zendmast is verzwakt, aldus een zegsman. Novec maakte daags na de brand al bekend dat een oververhitte kabel het vuur in de zendmast had veroorzaakt. Uitgebreide onderzoeken naar de oorzaak van de branden die de zendmasten bij Lopik en Hoogersmilde op dezelfde dag troffen zijn nog bezig. Het kan volgens de zegsman nog maanden duren voor de uitslagen daarvan bekend zijn.

Een van de grootste brokstukken van de door brand geknikte zendmast bij Hoogersmilde wordt maandag afgebroken. Het betreft de verankering van de mast. De zogenoemde mastvoet staat op de betonnen constructie van de toren. Met behulp van twee kranen wordt het 10 ton wegende gevaarte van 4 bij 5 meter naar beneden getakeld.

Bron: http://www.mediamagazine.nl


29-07-2011 | Zendmast Smilde 50 jaar geleden gebouwd

HOOGERSMILDE - De zendmast in Smilde werd 10 mei 1960 officieel in gebruik genomen, nu dus 50 jaar geleden. Maar al op 19 december 1959 werd de mast voor het eerst gebruikt voor transmissie van televisie- en radiosignalen. Appelscha. RTV Drenthe heeft een unieke film over de bouw van de mast in handen gekregen.

De oorspronkelijke locatie voor het gevaarte was Makkinga en later Appelscha. Burgemeester G.A. Bontekoek van Ooststellingwerf, de oud-burgemeester van Sleen, wilde een mast van 200 meter hoog met restaurant op de hoek van de kruising Bosweg - autoweg Emmen-Drachten, daar waar nu een heideveld is.
Tot teleurstelling van de gemeente Ooststellingwerf maakte de Rijksluchtvaartdienst op het laatste moment bezwaar. De toren zou in Appelscha een obstakel vormen in de aanvliegroute naar de vliegvelden Eelde en Hamburg. Hij moest daarom zes kilometer verderop staan. De keuze viel op het voelbalveld van Hoogersmilde, in het bezit van gebroeders Van Veen. Het dorp kreeg een nieuw veld aan de westkant van de Drentse Hoofdvaart.

Start bouw

Op 28 mei 1958 kon de bouw beginnen. Op 5 meter diepte vond aannemer Van Eesteren uit Rotterdam een keiharde oerlaag waarop een betonnen fundament werd gestort van drie meter dik en met een diameter van 14 meter. Vermoedelijk werd zo'n 2000 M2 beton in de mast verwerkt. Dat werd allemaal ter plaatse gemaakt en in ongeveer 25.000 kruiwagens omhoog gehesen en geleegd in de bekisting. In 17 dagen was het gevaarte op de gewenste hoogte van 79,52 meter. Daarop kwam een stalen toren. Aan het hoogste deel van deze stalen mast zaten de radio en televisie zendantennes. De toren werd met een negen stalen tuikabels verankerd.

Straaljager

Op 14 augustus 1968 werd in dichte mist een tuikabel geraakt door de vleugeltip van een gevechtsvliegtuig, type F-100 Super Sabre, van de Amerikaanse Luchtmacht, afkomstig van de Engelse luchtmachtbasis Lakenheath. Een loodzware tuikabel brak en het bovenste deel van de zendmast, dat bestaat uit een statenpijp, hing scheef. Het vliegtuig van kapitein D.A. Smith landde veilig in een soort vangnet op de basis Soesterberg, zij het met enige schade. Be Linker maakte dat als onderhoudstechnicus mee. 'Ik zat op dat moment op een hoogte van 60 meter in de meetkamer voor het raam en zag dat het vliegtuig lager vloog dan de hoogte waar ik zat.' Hij betreurt nog steeds dat kapitein Smith niets van zich liet horen.

RTV Drenthe

RTV Drenthe maakt sinds 1989 gebruik van de Drentse mast. Aanvankelijk alleen voor de radio-uitzendingen via FM 90.8. De eerste jaren zond TV-Drenthe namelijk alleen via de kabel uit, maar in augustus 1997 kreeg TV Drenthe een eigen plek op de zendmast in Smilde. Ook de kijkers in het buitengebied, op de camping en de boot konden voortaan naar de regionale televisie kijken en daarom werd op 23 augustus 1997 een groot 'mastfeest' georganiseerd, waar duizenden mensen op af kwamen. De omroep lanceerde daar het motto: "RTV Drenthe, altijd in de buurt!"

Digitale tijdperk

IHet analoge televisiesignaal ging op 11 december 2006 na 55 jaar de ether uit om plaats te maken voor digitale ethertelevisie. Slechts één procent van de Nederlandse huishoudens gebruikte voor de ontvangst nog de 'harkantenne' op het dak of de 'sprietantenne' op het televisietoestel zelf. Deze analoge manier van televisie verspreiden voor een relatief kleine groep huishoudens werd de overheid te duur.

De rood wit gestreepte kunststof koker op de top van de mast, met daarin de UHF zendantennes voor Nederland 2 en 3, werden in september 2007 verwijderd en vervangen door nieuwe antennes voor het uitzenden van digitale televisie. De totale hoogte van dit hoogste bouwwerk van Drenthe is na vervanging van de antennes 294 meter. Ter vergelijking: De evenoude Euromast in Rotterdam is 185 meter hoog. Bron: http://www.youtube.com

  Filmpje zonder geluid


29-07-2011 | Foto's Radio TV toren. Gemaakt door de brandweer Smilde ter plaatse op 15 juli

De brandweer Smilde ter plaatse
 

 

De brandweer Smilde ter plaatse
 

 
De brandweer Smilde ter plaatse  


 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland