6 januari 2024

De lichten zijn weer uit

19 december 2023

Who Has The World’s Biggest Christmas Tree?

9 december 2023

De Grootste Kerstboom brandt weer

Kerstboom online te bewonderen dankzij livestream vanaf nieuwe locatie. 
De Grootste Kerstboom is ook dit jaar gedurende de hele brandperiode online te bekijken dankzij een livestream, mogelijk gemaakt door de Stichting Hobbyscoop. In 2017, toen de bliksem ik de lampen sloeg, hielpen de vrijwilligers van deze stichting, die doorgaans bekend staat als Hobbyscoop, ons al met de realisatie van de alternatieve kerstboom. Vervolgens werkten we in 2018 nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren.

De Livestream is sindsdien jaarlijks te bekijken. Eén van de camera’s bevindt zich op een hoogte van 220 meter aan de Gerbrandyoren. Het hele plaatje van de boom wordt verzorgd door een camera die dit jaar op een nieuwe locatie is geplaatst: het pand van JB Keramiek aan de Edisonweg. Van hieruit is het zicht prachtig, zoals iedereen vanuit de huiskamer kan bekijken. 
www.degrootstekerstboom.nl

LIVE 24/7 van 9 december 2023 t/m 6 januari 2024

19 september 2023

Vliegende start op weg naar de 25ste ontsteking

Het is de bedoeling dat de tot kerstboom omgetoverde Gerbrandytoren in IJsselstein tussen zaterdag 9 december 2023 en zaterdag 6 januari 2024 voor de 25e keer straalt.

Is het pas de 25 ste keer?

De Grootste Kerstboom brandde 31 jaar geleden, in december 1992, voor de eerste keer. Toch kijken we nu uit naar ‘pas’ de 25 ste ontsteking. De reden is simpel: in de afgelopen jaren is de boom vanwege technische of financiële reden een aantal keren helaas niet aan gegaan. Het is de bedoeling dat de tot kerstboom omgetoverde Gerbrandytoren tussen zaterdag 9 december  2023 en zaterdag 6 januari 2024 straalt. 

Op de volgende sites worden geregeld nieuwe informatie gegeven over de totstandkoming van de Grootste Kerstboom en de ontsteking.

06 januari 2023

Grootste kerstboom Gerbrandytoren dooft de lampen

De Gerbrandytoren (kerstboom) brandt al sinds 10 december 2022 18.45 uur in IJsselstein. Maar vrijdagavond (6 januari, Driekoningen) zijn de lichten van de grootste kerstboom ter wereld om 23.00 uur weer gedoofd. De kerstverlichting in de 366.80 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein brandde dit kerstseizoen voor de 24e keer.

YouTube: ATV P16ATV

Het toplicht op circa 350 meter brandt al door NPO 3FM sinds sinds 6 december. De 120 lampen van de zendmast in IJsselstein, ook wel bekend als de zendmast Lopik, waren tot op tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar.

De lampen bevinden zich op speciale tuien met een totale lengte van vier kilometer. Deze zijn op de toren aangebracht op respectievelijk ca. 125, 200, 265 en 325 meter hoogte.

Op de grond zijn de lichtsnoeren bevestigd aan de bestaande tuiblokken. De Grootste Kerstboom is bij helder weer tot in de verre omgeving te zien, tot wel 40-50 kilometer ver en zelfs vanaf de Van Brienenoordbrug in Rotterdam.

Het lichtspektakel vindt al sinds 1992 plaats, nu 31 jaar geleden. Maar het lukte de organisatie niet elk jaar om de financiering rond te krijgen. Ook waren er in sommige jaren andere, bijvoorbeeld technische, problemen waardoor de lampen niet konden worden aangebracht of ontstoken konden worden.

10 december 2022

De Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 24e keer aan

De afgelopen tijd was de Gerbrandytoren helaas soms in nevelen gehuld. Sinds vanavond 18:45 uur branden de lichtjes weer aan de tuidraden van de Gerbrandytoren. Helaas vanavond was het weer mistig en dus is de ontsteking niet goed te zien.

Stichting Scoop Hobbyfonds (kortweg Hobbyscoop) helpt de Stichting Kerstboom met een live videostream waardoor “onze boom” voor iedereen te bekijken is. Stichting kerstboom is belast met de bouw, onderhoud en het branden van ’s werelds grootste Kerstboom. De samenwerking is niet zo vreemd want beide stichtingen hebben ‘iets’ met de Gerbrandytoren in IJsselstein. In 2017 werd geholpen met de realisatie van de alternatieve kerstboom na blikseminslag en in 2018 werkten beide organisaties nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren.

De Grootste Kerstboom bestaat dit jaar precies 30 jaar. In 1992 onderging de Gerbrandytoren voor het eerst een Kerst-metamorfose. De boom brandt continu van zaterdag 10 december 2022 tot en met Driekoningen, donderdag 6 januari 2022.

Evenals in 2021, en na veel positieve reacties, heeft de organisatie van Stichting Kerstboom het team van Hobbyscoop verzocht om de kerstboom dit jaar opnieuw in beeld te brengen via een live videostream. Hobbyscoop beschikt reeds over een tweetal camera’s die vanaf de Gerbrandytoren prachtige beelden geven van de mast en de wijde omgeving vanaf 220 meter hoogte. Hieraan hebben we weer een camera toegevoegd die nu aan de zuidzijde van de Gerbrandytoren bij de Ijsseltap Boerderij van de familie Kuijt is geplaatst en met een straalverbinding gekoppeld is met de rest van het systeem. Zo kan iedereen, ook op afstand, meegenieten van de Grootste Kerstboom! Bron YouTube: ATV P16ATV

Live stream 24/7 
van 10 december 2022 tot 6 januari 2023

YouTube: ATV P16ATV
YouTube: ATV P16ATV
YouTube: ATV P16ATV

11 december 2021

‘Grootste kerstboom’ in Nieuwegein weer verlicht

IJSSELSTEIN – De lampjes van de ‘grootste kerstboom ter wereld’ op de Gerbrandytoren van IJsselstein zijn weer ontstoken. Het is de 23ste keer dat de lampen op de 367 meter hoge zendmast van IJsselstein branden.

live stream: www.vimeo.com

Op 23 november werd al begonnen met het ophangen van de verlichting. In een paar dagen tijd werden vervolgens de 120 lampen aan kabels honderden meters de lucht in gehesen.

De eerste keer dat de ‘kerstboom’ ging branden was in 1992. In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand.

Vorig jaar waren er vanwege corona geen festiviteiten. Ook dit jaar is de viering sober. Via een livestream (YouTube) is vanavond voor iedereen te volgen. Tijdens de online uitzending kwamen onder ander burgemeester Patrick van Domburg van de gemeente IJsselstein en Mieke Kromwijk, voorzitter van de stichting De Grootste Kerstboom, aan het woord.

live stream: www.vimeo.com
foto: Merlijn van Schaik

LIVE 24/7

11 december 2021 tot 6 januari 2022

Stichting Scoop Hobbyfonds (kortweg Hobbyscoop) helpt de Stichting Kerstboom met een live videostream waardoor “onze boom” voor iedereen te bekijken is. Stichting kerstboom is belast met de bouw, onderhoud en het branden van ’s werelds grootste Kerstboom. De samenwerking is niet zo vreemd want beide stichtingen hebben ‘iets’ met de Gerbrandytoren in IJsselstein. In 2017 werd geholpen met de realisatie van de alternatieve kerstboom na blikseminslag en in 2018 werkten beide organisaties nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren.

We leven in een vreemde tijd waarin veel mensen erg geïsoleerd zijn. Stichting Kerstboom neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet alles op alles om de grootste kerstboom dit jaar ook te laten branden. Dat gaat ook dit jaar weer lukken! PI6ATV

Amateur TV repeater IJsselstein: PI6ATV

En nu: verder kijken naar een stralende boom, vanuit je luie stoel..

12 december 2020

Het aftellen naar de ontsteking van de Grootste Kerstboom zit er op. De live uitzending van RTV Utrecht liet zien wat de boom voor velen betekent. Inmiddels straalt ie als vanouds. Voor diegenen die in de komende weken niet in de gelegenheid zijn om de boom te aanschouwen – of er geen genoeg van kunnen krijgen – hebben we goed nieuws. Dit jaar zal de Grootste Kerstboom tijdens de brandperiode (dus tot aan 6 januari) ook live te zien zijn, via een heuse live stream. In samenwerking met Stichting Scoop Hobbyfonds zijn vier camera’s geactiveerd die één voor één beelden uitzenden van de kerstboom én vanaf de Gerbrandytoren zelf!

Livestream van de Grootste Kerstboom. 

In dit Corona jaar, waarin een aantal financiers moest afhaken, heeft de Stichting Kerstboom alles op alles gezet om de boom toch te laten branden. Een openingsfeest kon helaas niet plaatsvinden en daarom was er de geslaagde uitzending van RTV Utrecht.

Stichting Scoop Hobbyfonds kwam vervolgens op het lumineuze idee om de Grootste Kerstboom ook na de ontsteking in beeld te brengen via een live videostream. Zij beschikten al over twee camera’s die vanaf de Gerbrandytoren prachtige beelden geven van de mast en de wijde omgeving vanaf 220 meter hoogte. Hieraan zijn nu twee camera’s toegevoegd die de kerstboom van een afstandje in volle glorie laten zien. Zo kan iedereen, vanuit zijn of haar luie stoel, meegenieten van de Grootste Kerstboom.

Dit initiatief is een vervolg op een eerdere samenwerking tussen de Stichting Grootste Kerstboom en de Stichting Scoop Hobbyfonds. Scoop Hobbyfonds heeft in 2017 al geholpen met de realisatie van de alternatieve kerstboom na blikseminslag en in 2018 werkten beide organisaties nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren. Deze verlichting is nu dus dag en nacht live te bewonderen.

Grootste kerstboom schittert weer in IJsselstein: “Een gevoel van thuiskomen”

Het was een gezellig moment van saamhorigheid in barre tijden: voor de 22e keer gingen vandaag de lichtjes aan van de grootste kerstboom van Nederland (en misschien wel van de wereld). Vanwege corona waren er dit jaar geen festiviteiten, maar RTV Utrecht zond het feestelijke moment vanmiddag live uit tijdens de speciale uitzending: Schijn een lichtje op mij.

Op de foto ziet u dat de lampen de eerste test hebben doorstaan.

Jaarlijks geven we tussen de 40 en 50 duizend euro hieraan uit. De grote hoogte waarop gewerkt wordt, het onvoorspelbare winterweer, de kilometerslange hightech lichtsnoeren en de bevestiging van die kabels maken het een uniek karwei.

De stroomkosten van de jaarlijkse brandperiode kosten ons overigens niet de kop. De circa 750 branduren van de ultrazuinige ledlampen plus toplicht leveren een jaarlijkse rekening op van circa 275 euro.

Meer informatie vindt u op onze website: 
www.degrootstekerstboom.nl

De Grootste Kerstboom gaat op 7 december 2019 voor de 21e keer aan

7 december 2019

Zaterdag 7 december 2019, rond acht uur ’s avonds, dan gaat De Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 21ste keer aan. Dit dankzij de steun van duizenden donateurs, tientallen ‘Vrienden’ en een aantal trouwe sponsoren. Hoofdact tijdens het ontstekingsevenement is Lee Towers. Hij mag een Kerstboom-routinier worden genoemd: ook in 1993 en 2003 zong Lee Towers bij het ontsteken van de verlichting.

De voorbereidingen voor de ontsteking verlopen voorspoedig. Vorig jaar zijn nieuwe lampen in gebruik genomen. Dat was nodig na de blikseminslag in 2017. De reacties waren uitermate positief. De Grootste Kerstboom was als vanouds bij goed weer op vele tientallen kilometers afstand te zien. De 120 Osram HQL Ledlampen van zijn inmiddels uit hun zomerslaap gehaald en gecontroleerd. Ze zullen in de loop van november in de Gerbrandytoren worden gehesen. Professionals van Volker Wessels Telecom en Ampco Flashlight Rental zullen deze klus klaren, geholpen door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting De Grootste Kerstboom: “Dit jaar plukken we bij de voorbereidingen de vruchten van het vele werk dat we vorig jaar hebben verzet. De nieuwe verlichting heeft zich bewezen en ligt klaar voor gebruik. De begroting is nagenoeg rond en de artiesten zijn geboekt. Het aftellen naar de ontsteking is begonnen, nog een paar weken en de boom is weer een stralend middelpunt van de regio.”

In 1992 onderging de Gerbrandytoren voor het eerst een Kerst-metamorfose. De Grootste Kerstboom brandt continu van zaterdag 7 december 2019 tot en met zondag 6 januari 2020.

Ontstekingsprogramma met Lee Towers
Het ontstekingsevenement vindt zoals ieder jaar plaats op het Podiumterrein in IJsselstein. Het programma begint om kwart over zeven met gezellige muziek van DJ Silvan Stoet, al jaren de vaste gastheer van het ontstekingsevenement. Aansluitend vindt een optreden plaats van de lokale band Since21. De officiële druk-op-de-knop is rond acht uur. Terwijl De Grootste Kerstboom voor de 21ste straalt zingt Lee Towers. De komst van de sympathieke zanger is mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van de Plus supermarkten in IJsselstein. www.rtvutrecht.nl

Burgemeester IJsselstein behangt grootste kerstboom met nieuwe lampjes

22 november 2018

De laatste meters verlichting worden in de Gerbrandytoren gehesen. De 372 meter hoge zendmast Lopik wordt opgetuigd tot de grootste kerstboom ter wereld. Burgemeester Patrick van Domburg (2e van links) helpt mee. © ANP

Glennis Grace hoofdact bij ontsteking van de grootste kerstboom

Het programma van 8 december 2018

Sinds zaterdag 8 december staat voor de 20ste  keer de Grootste Kerstboom in IJsselstein weer aan. En niemand minder dan Glennis Grace was dit jaar de hoofdact van  het  ontstekingsevenement.

Er is veel gebeurd sinds vorig jaar toen één dag voor de ontsteking een blikseminslag onherstelbare schade aanrichtte. Dit voorjaar kon de organiserende stichting Grootste Kerstboom starten met de ontwikkeling van nieuwe verlichting. Inmiddels liggen er 120 nieuwe lampen klaar om te stralen. “Bij deze lamp is meer rekening gehouden met dingen als blikseminslag. In de lamp zitten voorzieningen die ervoor zorgen dat hoge spanningen veilig worden afgevoerd”, “Zo moet hij niet onmiddellijk stuk gaan”, doelt hij op vorig  jaar. Dankzij de steun van lokale ondernemers en instanties, sponsoren en duizenden donateurs zijn de jaarlijkse kosten voor het inhijsen en de ontsteking van de verlichting gedekt.

De eerste keer dat de ‘kerstboom’ ging branden was in 1992. In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand. Rond de ontsteking was een muzikaal programma met onder anderen Glennis Grace. De Grootste Kerstboom brandt continu van zaterdag 8 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019.

RTV Utrecht – Nu kerst weer langzaam om de hoek komt kijken, breekt ook een belangrijke tijd aan voor de zendmast van IJsselstein. Vanaf begin december wordt de 372 meter hoge Gerbrandytoren namelijk traditiegetrouw omgetoverd tot de ‘grootste kerstboom ter wereld’, die tot in de wijde omtrek te zien zal zijn. Althans, dat is de bedoeling. Want zo’n metamorfose is natuurlijk geen kinderspel. Zo ging het vorig jaar nog mis. Vlak voor de ontsteking van de lichtjes sloeg er opeens bliksem in, wat ervoor zorgde dat de lampen kapot gingen en de boom niet aan kon. Om de teleurstelling van vorig jaar weg te spoelen en het evenement dit jaar wel door te kunnen laten gaan, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen.

Ontstekingsprogramma
Het ontstekingsevenement begint dit keer wat later dan tot nu toe gebruikelijk. Zo heeft het publiek meer tijd om vooraf van de IJsselsteinse Kerstmarkt te genieten. Het programma begint om kwart voor acht met gezellige muziek van DJ Silvan, gevolgd door een optreden van de IJsselsteinse zanger Dennis Baars. De Dansgroep Jos Dolstra danst in de aanloop naar de ontsteking. De officiële druk-op-de-knop is om tien over half negen. Zodra de Grootste Kerstboom weer volledig straalt, rond kwart voor negen, betreedt Glennis Grace het podium. De komst van de ‘America’s Got Talent’ finaliste is mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van de Plus supermarkten in IJsselstein

Museum IJsselstein ‘Kijk MIJ stralen’
25 jaar grootste kerstboom ter wereld

vrijdag 9 december 2017

Tentoonstelling in Museum 

Van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 is de tentoonstelling ‘Kijk MIJ stralen. 25 jaar grootste kerstboom ter wereld’ te zien bij Museum IJsselstein (MIJ). In de donkere wintermaanden is van heinde en verre de markante 372 meter hoge kerstboom te zien. Maar liefst honderdtwintig lampen geven IJsselstein en omstreken een sprookjesachtige en feestelijke sfeer. Het ontsteken van de lampen in de Gerbrandytoren, de zendmast van IJsselstein, luidt volgens moderne traditie het begin van de kerstperiode in. Dit jaar viert de kerstboom zijn vijfentwintigste verjaardag en dat is een feestelijke reden voor een terugblik.

Echte IJsselsteinse traditie
In het begin van de jaren negentig zijn er nog kantoren in de Gerbrandytoren. Rond Kerstmis laten de medewerkers voor de sfeer hun verlichting branden. Dit valt broers Ton en Martin Westland op en ze bedenken dat het pas een echte kerstboom is als de verstevigingskabels van de zendmast met lampen verlicht zijn. Het idee voor de grootste kerstboom ter wereld is geboren. Het is geen makkelijke klus, maar vijfentwintig jaar later is de kerstboom nog steeds in de wijde omtrek van IJsselstein te zien en vormt het ontsteken van de lampen een echte IJsselsteinse traditie.

Bijzondere schenking
Naast het vijfentwintigjarige bestaan van de kerstboom is een bijzondere schenking van de eerste en tweede generatie lampen aanleiding voor deze tentoonstelling. De schenking is samen met aanvulling van derde generatie lampen, documentatie, drukwerk en foto’s te zien in de tentoonstelling. Zo vormt ‘Kijk MIJ stralen’ een overzicht over het ontstaan, het heden en de toekomst van de zendmast als grootste kerstboom ter wereld.

Opmaat naar ‘Verlicht MIJ’
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Ton Westland en Stichting Kerstboom. Vanaf 2 december start ook de tentoonstelling ‘Verlicht MIJ 2017. Zicht op licht in de kunst van nu.’ Hierin staat het gebruik van licht in de moderne en eigentijdse kunst en vormgeving centraal.

“Grootste Kerstboom’ in bijzijn van honderden mensen in licht gezet”

IJsselstein – Vrijdag 9 december 2017
Bliksem vernielt elektra in ‘grootste kerstboom ter wereld’

De verlichting in de ‘grootste kerstboom ter wereld’ in IJsselstein blijft dit jaar uit. Vanochtend sloeg de bliksem in in de Gerbrandytoren, waardoor de 120 ledlampen niet aan kunnen.

Na de inslag in de zendmast ging een deel van de lampen spontaan aan. Uit onderzoek blijkt dat de elektronica zozeer is beschadigd dat de meeste lampen kapot zijn. Technici verwachten de problemen niet voor Driekoningen te kunnen verhelpen. Dat is op 6 januari. Op die datum worden traditiegetrouw de lampen op de toren juist weer uitgeschakeld.

25 jaar
Volgens RTV Utrecht baalt de organisatie flink. “Zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding”, aldus voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting Grootste Kerstboom. “Het is in de historie van de Kerstboom wel vaker voorgekomen dat het weer, en zelfs ook bliksem, spelbreker was, maar dit komt op een wel heel vervelend moment. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de grootste kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan.”

Schijnwerpers
Het ontstekingsevenement met de band OG3NE gaat morgen in aangepaste vorm door. De organisatie wil de mast dan uitlichten met computergestuurde schijnwerpers. Kromwijk: “Het is hoe dan ook 25 jaar geleden dat de boom voor het eerst werd ontstoken. Reden genoeg voor een jubileumfeestje.”

Vianen:
IJsselstein vrijdag 9 december en zaterdag 10 december!

Ontstekingsprogramma 10-12-2017

Om zeven ’s avonds uur start DJ Silvan Stoet het voorprogramma. Om half acht zal onze IJsselsteinse zangheld Dennis Baars een optreden geven. Kort na acht uur ontsteken 4 belangrijke personen voor de stichting Kerstboom in de afgelopen 25 jaar onze prachtige Grootste Kerstboom. Direct nadat de 120 ledlampen in de mast en de nieuwe verlichting van de betonnen voet van de toren een fraaie show hebben gegeven, treedt het songfestival trio O’G3NE op. DJ Silvan sluit de avond af.

Grootste Kerstboom luidt op zaterdag 10 december de kerstperiode in

6 december 2016

De ontsteking van de Grootste Kerstboom, op zaterdag 10 december, kent een primeur: de boom geeft even na acht uur ’s avonds een spectaculaire lichtshow weg op een kersthit die gelijktijdig op Sky Radio te horen is. Daarmee kan niet alleen het publiek op evenemententerrein ‘Het Podium’ in IJsselstein meegenieten, maar ook iedereen met uitzicht op de 366 meter hoge Gerbrandytoren.

Het programma voor de 19e ontsteking ademt meer dan ooit een kerstsfeer. Om zeven uur start DJ Silvan Stoet het voorprogramma op het evenemententerrein. Om half acht mag het publiek zelf in actie komen bij een Kerst sing-a-long onder leiding van zangeres Kirsten Michel, met koor.

Kort na acht uur ontsteekt de burgemeester van IJsselstein, mr Patrick van Domburg, samen met Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Willibrord van Beek, de wijd en zijd bekende Grootste Kerstboom. Wie afstemt op Sky Radio, etherfrequentie 101.2 FM en uitzicht op de Kerstboom heeft kan ook getuige zijn, ook de webcam op de site van Sky (skyradio.nl) is in de lucht.

Direct nadat de 120 ledlampen in de mast en de nieuwe verlichting van de betonnen voet van de toren een fraaie show hebben gegeven, treedt het duo New Timeless op met een mix van Kerstrepertoire en muziek uit jaren 70 en 80. DJ Silvan sluit de avond af. Cateraar Cateruijs zorgt ook dit jaar voor drankjes, zoals koffie, thee, chocomelk, bier, wijn, fris en glühwein.

De IJsselsteinse ondernemersvereniging De Baronie organiseert zoals ieder jaar een kerstmarkt en dit jaar met schaatsbaan, deze is na afloop van de ontsteking nog open tot negen uur ’s avonds.

De Grootste Kerstboom is dit jaar te zien tussen 10 december en 6 januari 2017. Dit is mogelijk dankzij de sponsoren Ampco Flashlight Rental, Alticom, InventDesign, Sky Radio, VolkerWessels Telecom BBIB , Bunnik Projekten/Bouw, CityTec BV, Hotel Vianen BV, Lekkerkerker Groep , Lisman, Vorkheftrucks, Ondern. Ver. De Baronie, Rabobank Utrechtse Waarden, RS Vision Expo BV, Terberg Groep BV, Van den Pol Groep, Van Wijk Nieuwegein BV , Vermaat Groep BV en ‘Ontmoet elkaar in IJsselstein’, de Vrienden van de Grootste Kerstboom en bijna drieduizend donateurs.

VolkerWessels Telecom bouwt jaarlijks zendmast om tot kerstboom

De ‘Grootste Kerstboom ter Wereld’ wordt al sinds 1997 opgetuigd. Hiervoor gaan jaarlijks ruim 120 lampen de zendmast van IJsselstein in. VolkerWessels Telecom klaart deze bijzondere klus.

Hoe werkt het ‘optuigen’ van de kerstboom?
In totaal spant VolkerWessels Telecom 12 tuidraden op vier verschillende niveaus met ruim 120 lampen. Op ieder niveau wordt een lier geplaatst, waarmee wij de tuien omhoog hijsen. Vervolgens trekken we kunststof draden met lampen middels een kleine lier omhoog en zetten deze aan de toren vast. Dan spannen we deze draden af op een verzwaarde container onderaan de zendmast. Het toplicht van de boom wordt pas ’s nachts geplaatst op 372 meter hoogte. Dan zijn de antennes uitgeschakeld en kunnen wij veilig en stralingsvrij werken. Bij helder weer zien wij dan de Amsterdam Arena en de Van Brienenoordbrug in Rotterdam liggen.

Bijzondere klus
Het ombouwen van de zendmast tot kerstboom is voor VolkerWessels Telecom een bijzondere klus door de speciale functie die de mast in de maand december heeft. Door onze jarenlange ervaring met werken op hoogte en het (her)bouwen van zendmasten, is het werk aan de zendmast in IJsselstein tegelijkertijd bekend terrein. Gemiddeld hebben wij zo’n drie weken nodig voor de opbouw, maar dit is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden. Na Driekoningen is het ook aan ons om de lampen te demonteren..

Grootste kerstboom ter wereld weer aan..

12 december 2015

De zendmast van Lopik in IJsselstein is vandaag voor de 18e keer ongevormd tot kerstboom. De verlichting staat in het Guinness Book of Records als ‘de grootste kerstboom ter wereld’. De kerstboom heeft dit jaar nieuwe duurzame led-verlichting en een nieuw ophangsysteem. Volgens Herbert van Zijl, van het bestuur van de grootste kerstboom, waren de oude systemen dringend aan vervanging toe. “Er waren te veel reparaties nodig en het was niet helemaal veilig meer.” Door het nieuwe ophangsysteem hoopt het bestuur ook kosten te besparen. Het is nu eenvoudiger om de lampjes in de boom te hangen.

De 120 nieuwe lampen zijn al eerder getest. Vorige week vrijdagavond gingen ze al even aan en ook weer uit. “We willen natuurlijk wel zeker weten, dat de lichtjes aan gaan”, aldus Van Zijl. Burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein ontstak de kerstboom vanavond. Zanger Frans Duijts is ook present om een feestelijk tintje te geven. Tot 6 januari blijft de verlichting aan.

Grootste
Het predicaat ‘grootste kerstboom ter wereld’ dankt de mast aan een vermelding in het Guinness Book of Records. Het hoogste punt van de toren is 366,8 meter. Of IJsselstein echt de grootste ter wereld heeft is de vraag: het Italiaanse dorpje Gubbio heeft een boom van 650 meter hoog en 350 meter breed tegen een berg op gebouwd.

Tijdens het verwijderen van de verlichting van de Gerbrandytoren in IJsselstein , afgelopen januari, bleek dat zowel de kabels van het ophangsysteem als de lampen zelf definitief aan het einde van hun leven waren gekomen. Uit veiligheidsoverweging kon niet langer toestemming worden gegeven dit systeem te gebruiken. Lapmiddelen, zoals vervanging van enkele lampen of reparaties, bleken niet meer mogelijk.

Een groepje experts heeft zich de afgelopen maanden bezighouden met een duurzame oplossing op maat. Die is gevonden in 120 nieuwe ledlampen met een levensduur van 10 tot 15 jaar

Ook het ophangsysteem is gewijzigd. Kerstboomlamp tuidraad.2 Er zijn 4 permanente stalen ringconstructies rondom de toren aangebracht op een hoogte van op ca. 125, 200, 265 en 325 meter. Op de zogenoemde tuiblokken op de grond zijn eveneens nieuwe permanente bevestigingsconstructies gemaakt. Hierop wordt in totaal 4 kilometer bevestigingskabel aangesloten en eveneens 4 kilometer voedingskabel voor de lampen.

Het gevolg: een veel simpeler montage terwijl de verlichting, dankzij een lichtopbrengst van circa 3000 lumen, net als vroeger tot in de verre omgeving van de Grootste Kerstboom te zien is.

Lichtjes grootste kerstboom weer aan

Lichtjes grootste kerstboom weer aan

12 december 2013

IJSSELSTEIN – De lichtjes van de grootste kerstboom ter wereld in de zendmast in IJsselstein zijn zaterdagavond ontstoken. Zanger Wolter Kroes verrichtte de openingshandeling samen met de 10-jarige Max, burgemeester Patrick van den Brink en commissaris van de Koning Willibrord van Beek.Max mocht helpen omdat hij de winnaar is van een wedstrijd cakejes bakken. De lekkernijen worden verkocht en de opbrengst gaat naar de slachtoffers van de orkaan op de Filipijnen.

Rond 20.20 uur gingen de lampjes van de Gerbrandytoren in IJsselstein aan. Daarna was er een optreden van Wolter Kroes. De ontsteking van de grootste kerstboom trok veel publiek uit IJsselstein en omstreken.

Of de ceremonie door kon gaan was nog even de vraag, want donderdag raakte de toren beschadigd door de storm en sloeg de bliksem in. Volgens de organisatie is de verlichting nu weer helemaal in topconditie.

Zoals altijd was het ook dit jaar spannend of er genoeg geld zou zijn voor de grootste kerstboom. Om de lampjes in de kerstboom mogelijk te maken, is 65.000 euro opgehaald. De lichtjes zullen tot en met 6 januari (Driekoningen) te zien zijn.

De titel ‘grootste kerstboom ter wereld’ dankt de mast aan een vermelding in het Guinness Book of Records. De Gerbrandytoren wordt in de volksmond ook wel de zendmast van Lopik genoemd. Het hoogste punt is 366,8 meter.

Programma 2013
Als bestuur hebben we dit jaar de handen ineen geslagen met de Baronie. In voorgaande jaren was de ontsteking altijd op de eerste vrijdag na Sinterklaas maar we willen dit jaar de jaarlijkse kerstmarkt in de binnenstad een extra feestelijk tintje geven. Om die reden zal de ontsteking plaatsvinden op zaterdag 7 december vanaf de Overtoom (uiteraard onder voorbehoud dat we de financiering ook dit jaar weer rond krijgen).

Het programma voor de avond was:
19:00 uur: Dj Patjoo begint met draaien, 20:00 uur: Start officiële programma met toespraken, 20.20 uur: Ontsteking kerstboom, 20:25 uur: Optreden Wolter Kroes, 20:50 uur: Dj Patjoo draait laatste 3 platen, 21:00 uur: Einde evenement.

12 december 2013

Kerstboom weerstaat storm en bliksem

5 december 2013

Het was een spannend dagje gisteren. Niet alleen teisterde een zware storm heel Nederland en dus ook de zendmast, maar vervolgens sloeg ook nog eens de bliksem in in de mast. Alle reden dus voor een grondige inspectie vanmorgen. Lokale ondernemers steunen Kerstboom 24 november 2013. Niet alleen de bevolking maar ook de lokale ondernemers dragen de Kerstboom een zeer warm hart toe. Zo krijgen we actieve en financiële steun van de Baronie en daarnaast groeit het lijstje sponsors en vrienden van de Kerstboom nog elke dag. Dit zijn de 30 bedrijven die op dit moment al “vriend van de Kerstboom” zijn.

De schade blijkt gelukkig mee te vallen. Ondanks de blikseminslag functioneert het toplicht (de piek) nog gewoon. Wel waren 2 van de 3 containers met betonblokken (waaraan de tuidraden bevestigd zitten) omgewaaid (!). Deze zijn met een kraan weer op hun plaats gezet. Daarnaast was een van de tuien verstrengeld geraakt in de gewone kabels en dat moe(s)t wel worden hersteld. Het lijkt erop dat dit allemaal is gelukt en dat we morgen de Kerstboom gewoon in volle glorie kunnen bewonderen. Maar eerlijk is eerlijk, het blijft wel spannend en ook wij zijn pas echt gerustgesteld als we morgen alle lampjes aan zien gaan. 

De Grootste Kerstboom ter Wereld!

19 november 2013

De Grootste Kerstboom ter Wereld zal ook dit jaar weer gaan branden. Het bestuur van de Stichting Kerstboom heeft hiervoor definitief het licht op groen gezet. Net als voorgaande jaren zullen de hijswerkzaamheden worden uitgevoerd door Volker Wessels Telecom.

Op dit moment is 85% van de begroting gedekt. De sponsor- en donateurswerving zijn echter nog in volle gang en we vertrouwen erop dat daarmee in de komende weken het restant nog wordt binnengehaald. Het is prachtig om te zien dat de Kerstboom op brede steun bij bevolking en bedrijfsleven kan rekenen. Ondanks de economische crisis is het aantal sponsors groter dan vorig jaar. We hebben daarom de knoop doorgehakt en onze vaste partner Volker Wessels Telecom opdracht gegeven de voorbereidingen te starten.

Dit jaar heeft de Stichting Kerstboom actief de samenwerking met ondernemersvereniging de Baronie gezocht. Om die reden zal de ontsteking dit jaar plaatsvinden op zaterdag 7 december tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in de binnenstad van IJsselstein. De festiviteiten zullen plaatsvinden op de Overtoom en de ontsteking zal worden opgeluisterd door een optreden van Wolter Kroes.

De voorbereidingen voor om de ’grootste kerstboom ter wereld’ te versieren al in volle gang zijn want er lagen in de hal wat lampen op een karretje

Toplicht

Als de weersomstandigheden gunstig zijn, ronden wij de werkzaamheden in twee weken af. Na Driekoningen is het dan ook aan de medewerkers van VolkerWessels Telecom om de lampen te demonteren. In totaal zijn 12 tuidraden gespannen met ruim 120 lampen. Op ieder niveau is een lier geplaatst waarmee de tuien omhoog zijn gehesen. Daarna zijn de kunststof draden met lampen met behulp van een kleine lier omhoog getrokken en aan de toren bevestigd. Vervolgens zijn deze draden afgespannen op een verzwaarde container onderaan de zendmast. Het toplicht van de boom wordt pas vannacht geplaatst op 372 meter hoogte. Dan zijn de antennes uitgeschakeld en kunnen wij veilig en stralingsvrij werken.

VolkerWessels Telecom
bouwt jaarlijks zendmast om tot kerstboom
Gerbrandytoren, IJsselstein

De ‘Grootste Kerstboom ter Wereld’ wordt al sinds 1997 opgetuigd. Hiervoor gaan jaarlijks ruim 120 lampen de zendmast van IJsselstein in. VolkerWessels Telecom klaart deze bijzondere klus.

Hoe werkt het ‘optuigen’ van de kerstboom?

In totaal spant VolkerWessels Telecom 12 tuidraden op vier verschillende niveaus met ruim 120 lampen. Op ieder niveau wordt een lier geplaatst, waarmee wij de tuien omhoog hijsen. Vervolgens trekken we kunststof draden met lampen middels een kleine lier omhoog en zetten deze aan de toren vast. Dan spannen we deze draden af op een verzwaarde container onderaan de zendmast. Het toplicht van de boom wordt pas ’s nachts geplaatst op 372 meter hoogte. Dan zijn de antennes uitgeschakeld en kunnen wij veilig en stralingsvrij werken. Bij helder weer zien wij dan de Amsterdam Arena en de Van Brienenoordbrug in Rotterdam liggen.

Bijzondere klus

Het ombouwen van de zendmast tot kerstboom is voor VolkerWessels Telecom een bijzondere klus door de speciale functie die de mast in de maand december heeft. Door onze jarenlange ervaring met werken op hoogte en het (her)bouwen van zendmasten, is het werk aan de zendmast in IJsselstein tegelijkertijd bekend terrein. Gemiddeld hebben wij zo’n drie weken nodig voor de opbouw, maar dit is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden. Na Driekoningen is het ook aan ons om de lampen te demonteren

VolkerWessels Telecom heeft jarenlange ervaring met werken op hoogte en het (her)bouwen van zendmasten. Daarom is het werk aan de Gebrandytoren in IJsselstein geen onbekend terrein. Toch is het ombouwen van deze zendmast tot kerstboom voor ons elke keer een bijzondere klus. Dit komt door de speciale functie die de mast in de maand december heeft. De lampen van de boom zijn tijdens de donkere decemberdagen vanaf heinde en ver te zien.