12 december 2020

Schijn een lichtje op mij.

IJSSELSTEIN – Voor de 22e keer gaat de grootste kerstboom van Nederland (en misschien wel van de hele wereld) weer aan. Vanwege corona waren er dit jaar geen festiviteiten, maar RTV Utrecht zond het feestelijke moment vanmiddag live uit tijdens de speciale live-uitzending: Schijn een lichtje op mij. Terugkijken kan al op Facebook.

Maar liefst 120 lampen hangen er in de Gerbrandytoren, de bekende televisiezendmast in IJsselstein. Sinds 1992 probeert Stichting Grootste Kerstboom de lampjes elk jaar weer aan te steken. Dat lukt niet altijd en dat maakt het hele project extra spannend.

22 december 2020

24 november 2020

1 december 2020

3,5 Miljoen Fransen zonder radio en tv door brand in zendmast
Ruim 3,5 miljoen Fransen in de regio Marseille zijn sinds dinsdagochtend verstoken van radio en tv via de ether. Ook netwerken van mobiele telefonie zijn verstoord. Oorzaak is brandstichting in de zendmast op de top van de Grande Etoile.

Het zenderpark van exploitant TDF op de Grande Etoile is de op één na grootste zendlocatie in Frankrijk. Tientallen radio- en tv-stations maken gebruik van deze locatie om hun FM-, DAB+- en digitale ethertelevisiesignalen in het zuidoosten van Frankrijk te verspreiden.

Daarnaast is de zendlocatie een belangrijke verbinding voor mobiele telefoonnetwerken in de regio. In de nacht van maandag op dinsdag brak brand uit in de technische ruimte van de zendlocatie. Daarbij is veel schade aangericht. Enkele radiozenders hebben hun  uitzendingen inmiddels weer provisorisch hervat vanaf deze locatie, maar het herstel van de tv-netwerken gaat nog enkele dagen duren. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het gaat om brandstichting. Zo is er een gat geknipt in het hekwerk rondom de locatie. Daarnaast is op beveiligingsbeelden te zien hoe meerdere personen brand stichten.

Het motief voor de brandstichting is nog onduidelijk, evenals of er een verband is met de complottheorieën rondom 5G.

3 september 2020

FM-Signaal in Zwitserland vanaf januari 2023 verleden tijd.

In Zwitserland is het vanaf januari 2023 stil op de FM. Etherradio zal in Zwitserland vanaf dat moment alleen digitaal beluisterd kunnen worden. Eerder was het de bedoeling om eind 2024 te stoppen met uitzendingen via de FM in Zwitserland.

Einde FM in januari 2023
Zwitserland is, na Noorwegen, het tweede land dat overgaat tot het compleet uitschakelen van haar FM-signaal. In Noorwegen werd eind 2017 de laatste FM-zender uitgezet. In Zwitserland gaat dit, als alles volgens planning verloopt, in januari 2023 gebeuren.

Vanaf augustus 2022 begint afschakeling
De publieke radiozenders in Zwitserland zetten in augustus 2022 hun FM-zenders uit en de commerciële radiozenders volgen in januari 2023. Inmiddels luistert 71 procent via een digitale manier naar de radio aldus luisteronderzoek. Van dit percentage luistert bijna 40 procent via digitale radio via de ether (DAB+) en 32 procent via Internet en/of digitale kabelradio. FM blijft momenteel steken op een kleine dertig procent luisteraandeel.

Meer informatie over afschakelplannen in Zwitserland

9 augustus 2020

RTL Dongle – DVB-T USB STICK VOOR SDR ONTVANGST 25- 1700 MHz

Met gebruik van Qirx software is DAB+ met zender herkenning mogelijk.

2 juni 2020

ELAD FDM-S2 SDR Receiver

De Nieuwe manier van FM DX!

Voor de ontvangst van het segment 9 kHz tot 52 MHz maakt de Elad FDM-S2 SDR ontvanger gebruik van een enkelvoudige 122.88 MHz 16bitADC converter. Doormiddel van ondersampling is ook ontvangst van de VHF banden 74 tot 108 MHz en 135 tot 160 MHz mogelijk. De ontvanger heeft een aparte antenne ingang voor HF en VHF. Met 4 binnen het DDC window vrij afstembare virtuele ontvangers kunt u simultaan 4 stations ontvangen. Iedere virtuele ontvanger heeft eigen instellingen voor mode, bandbreedte, volume, squelch en audio uitgang routing. Eventuele storingen kunne worden onderdrukt met de Noise Blanker, Adaptive Noise Reduction, Auto Notch en 2 handmatige instelbare filters.

Frequenties kunnen direct worden ingetoetst. Je kunt op een frequentie klikken in de spectrum- en watervalvensters (als de middenfrequentie niet is vergrendeld) U kunt het scrollwiel van uw muis als een afstemwiel gebruiken om omhoog of omlaag te scannen. U kunt de pijltoetsen op uw toetsenbord gebruiken (links / rechts zijn de standaardinstellingen met omhoog / omlaag om de afstemstappen te regelen) Met uw muisaanwijzer kunt u op een van de drie horizontale afstemmingsbalken onderaan het venster klikken en slepen.

Functies zijn altijd leuk om mee te spelen, en de FDM-S2 zit er boordevol mee, maar het belangrijkste is het vermogen van je ontvanger om zwakke signalen te detecteren, aangrenzende signalen te blokkeren en om te gaan met onvoorspelbare omstandigheden.

18 mei 2020

Sporadische E seizoen van start gegaan in Nederland!

Vandaag de eerste radiozenders via E-Skip uit Frankrijk, Spanje en Algerije ontvangen. Nu maar afwachten wat het nieuwe seizoen mij gaat brengen.

11 februari 2020

Agentschap Telecom haalt omroep per ongeluk uit de lucht 

Lokale omroep Favoriet FM is maandagmiddag met veel spektakel uit de lucht gehaald door Agentschap Telecom (AT). Naast de zender van de lokale omroep in de kerktoren van Doesburg stond namelijk ook een zender van het illegale radiostation ‘De Mosterdboer.’

Agentschap Telecom haalt omroep per ongeluk uit de luchtBij de actie door AT is per ongeluk ook Favoriet FM uit de lucht gehaald. De lokale omroep voor de gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar is hierdoor op dit moment tijdelijk niet te horen via de steunzender 104.9FM vanuit Doesburg. Favoriet FM zendt nog wel uit via de hoofdzender op 94.0FM vanuit Zevenaar.

De illegale zender bevond zich in de toren van de Martinikerk in Doesburg, Maar toen was nog niet bekend dat het AT ook de lokale omroep Favoriet FM door een grove fout uit de lucht had gehaald.

Bij de actie waren naast 3 medewerkers van het AT ook diverse agenten betrokken. Volgens het AT is een grote politiemacht tegenwoordig geen uitzondering. ‘Er is vaak sprake van dreiging bij dit soort acties. Die kan ook fysiek worden.’ Hoe de piraten daar binnen zijn gekomen is nog een raadsel. Ook daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Henk Rouwen, sinds een half jaar voorzitter van de Stichting RTV Favoriet, vindt het allemaal heel vreemd: “Wij zijn op geen enkele wijze geïnformeerd nog voor, nog na deze actie, dit terwijl het toch bij het Agentschap bekend is dat wij daar een zender hebben staan waarvoor door hetzelfde Agentschap een vergunning is afgegeven.”