21 december 2021

Mysterie opgelost: is het de zendmast Lopik of IJsselstein?

Het is een enorm herkenningspunt en we zijn altijd blij als we hem bij thuiskomst weer zien: de zendmast. Maar is deze Gerbrandytoren nu van IJsselstein of Lopik?

Krantenkoppen hebben het vaak over zendmast Lopik. Er gaat dan ook een verhaal rond dat de grond waarop de zendmast staat, vroeger van gemeente Lopik zou zijn, en dat het later grond van gemeente IJsselstein is geworden. Wat is de waarheid? En welke gemeente in de trotse eigenaar van de Grootste Kerstboom in december? Wij lossen dit mysterie voor eens en altijd op! Lees het hele artikel hier… !

Voor RTV Utrecht maakte Maarten van Rossem eens een reportage over de zendmasten van Lopik en IJsselstein. Leuk als je meer over de geschiedenis van de masten wilt weten!

11 december 2021

‘Grootste kerstboom’ in Nieuwegein weer verlicht

IJSSELSTEIN – De lampjes van de ‘grootste kerstboom ter wereld’ op de Gerbrandytoren van IJsselstein zijn weer ontstoken. Het is de 23ste keer dat de lampen op de 367 meter hoge zendmast van IJsselstein branden.

live stream: www.vimeo.com

Op 23 november werd al begonnen met het ophangen van de verlichting. In een paar dagen tijd werden vervolgens de 120 lampen aan kabels honderden meters de lucht in gehesen.

De eerste keer dat de ‘kerstboom’ ging branden was in 1992. In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand.

Vorig jaar waren er vanwege corona geen festiviteiten. Ook dit jaar is de viering sober. Via een livestream (YouTube) is vanavond voor iedereen te volgen. Tijdens de online uitzending kwamen onder ander burgemeester Patrick van Domburg van de gemeente IJsselstein en Mieke Kromwijk, voorzitter van de stichting De Grootste Kerstboom, aan het woord.

live stream: www.vimeo.com
foto: Merlijn van Schaik

De Grootste Kerstboom Live

LIVE 24/7

11 december 2021 tot 6 januari 2022

Stichting Scoop Hobbyfonds (kortweg Hobbyscoop) helpt de Stichting Kerstboom met een live videostream waardoor “onze boom” voor iedereen te bekijken is. Stichting kerstboom is belast met de bouw, onderhoud en het branden van ’s werelds grootste Kerstboom. De samenwerking is niet zo vreemd want beide stichtingen hebben ‘iets’ met de Gerbrandytoren in IJsselstein. In 2017 werd geholpen met de realisatie van de alternatieve kerstboom na blikseminslag en in 2018 werkten beide organisaties nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren.

We leven in een vreemde tijd waarin veel mensen erg geïsoleerd zijn. Stichting Kerstboom neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet alles op alles om de grootste kerstboom dit jaar ook te laten branden. Dat gaat ook dit jaar weer lukken! PI6ATV

Amateur TV repeater IJsselstein: PI6ATV

10 december 2021

Dit is de nieuwe tijdelijke kanaalindeling van de lokale DAB+-netten

Negen van de 22 bestaande lokale DAB+-netwerken in Nederland wisselen komende zomer van kanaal. Dit blijkt uit de internetconsulatie voor het wijzigen van het Nationaal Frequentieplan. De wissel is noodzakelijk omdat de regionale omroepen dan overgaan op de nieuwe netwerkindeling op DAB+.

Tussenfase
Omdat drie lokale netwerken (Heiloo, Flevoland en de Achterhoek) gebruik maken van kanalen die ingezet gaan worden voor de nieuwe regionale netwerken, maar zelf verhuizen naar de kanalen die nu nog gebruikt worden door de bovenregionale netwerken, komt er om de omschakeling soepel laten te verlopen een tussenoplossing. Tussen 1 juni en 1 september krijgt Heiloo en Flevoland tijdelijk kanaal 8C toegewezen, terwijl de Achterhoek gedurende deze periode gebruik kan maken van kanaal 6C.

Verlenging
Door de kanaalwisselingen kunnen de bestaande lokale DAB+-netten tot tenminste 2024 in de lucht blijven. Eerder werd al besloten dat deze tijdelijke vergunningen, die oorspronkelijk volgend jaar af zouden lopen, met twee jaar verlengd worden. Reden hiervoor is dat de internationale coördinatie van frequenties nog niet afgerond is om definitieve vergunningen uit te geven. Lees het hele verhaal bij radiowereld.nl

19 november 2021

Voorbereidingen 23e ontsteking Grootste Kerstboom van start

Het bestuur van de organiserende stichting De Grootste Kerstboom is weer gestart met de voorbereiding van de 23e ontsteking van de boom sinds de première in 1992. Met de intrede van de herfst begint zoals gebruikelijk de fondsenwerving. Het is de bedoeling dat de tot kerstboom omgetoverde Gerbrandytoren in IJsselstein tussen 11 december en 6 januari 2022 brandt.

Voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting De Grootste Kerstboom kijkt met tevredenheid terug op de vorige editie. “We hebben meer dan ooit gemerkt hoeveel mensen de boom een warm hart toedragen. Te midden van alle Coronaperikelen vond men het een lichtpuntje, letterlijk en figuurlijk. Daarbij hadden we ook het geluk dat het helder weer was, zodat extra veel mensen konden meegenieten. We kregen zelfs meldingen uit Rotterdam van mensen die de lampjes konden zien. Dat succes smaakt naar meer, vandaar dat we ons met volle kracht inzetten om ook dit jaar de boom te laten branden.”

Ontstekingsevenement

Evenals vorig jaar is het ontstekingsfeest op het Podiumterrein in IJsselstein vanwege Corona geschrapt. Voorzitter Mieke Kromwijk van het bestuur van de stichting De Grootste Kerstboom: “We zijn natuurlijk heel blij dat de boom ook dit jaar brandt. Daar hadden we graag weer eens een feestje voor de regio van gemaakt, als bedankje voor ieders bijdrage. In de afgelopen maanden hebben we de mogelijkheden voor een veilig en verantwoord ontstekingsfeest serieus onderzocht en daarbij veel medewerking gekregen van de gemeente IJsselstein en evenementenbureaus. Even leek het te gaan lukken maar inmiddels is de Corona-situatie zodanig dat wij het als bestuur niet verantwoord vinden om het evenement door te laten gaan.”

De ontsteking zal online te zien zijn in een korte live verbinding op www.degrootstekerstboom.nl en www.facebook.com/degrootstekerstboom.

25 oktober 2021

VK: Geen afschakeling van FM voor 2030

Holme Moss: 528 km QTH Drachten

Analoge radio-uitzendingen via FM moeten tot tenminste 2030 doorgaan in het Verenigd Koninkrijk. Dit schrijft het Ministerie voor Digitaal, Cultuur, Media in Sport in de ‘Digital Radio and Audio Review’. Ondanks de digitale opmars blijft FM de komende jaren belangrijk genoeg om in de lucht te houden.

VK: Geen afschakeling van FM voor 2030. Eerder werd nog gesteld dat er een afschakeldatum kon worden vastgesteld, zodra digitaal radioluisteren de grens van 50% zou doorbreken. Die grens werd echter enkele jaren geleden al doorbroken, want volgens de laatste cijfers van begin 2020, is digitale radio goed voor 58% van al het radioluisteren.

Gewaardeerd
Uit een nieuwe beoordeling blijkt dat analoge tegen 2030 nog goed zal zijn voor slechts 12 tot 14% van het radioluisteren, maar dat FM nog erg gewaardeerd wordt, met name bij oudere luisteraars of mensen met een oudere auto. Als FM al in de komende jaren uitgezet zou worden, dan is de impact nog te groot voor een flinke groep luisteraars.

Grote radiogroepen als de BBC, Global Radio, Bauer en Wireless zijn blij met de conclusie van de overheid. Dat zij FM aan willen laten is niet zo verwonderlijk aangezien in het Verenigd Koninkrijk FM in de meeste gevallen nog altijd beter klinkt dat DAB(+). Maar die situatie hebben de radiogroepen zelf veroorzaakt door zoveel mogelijk stations op een netwerk te proppen. Mono-uitzendingen in de oude DAB-standaard of muziekstations op DAB+ met een bandbreedte van slechts 32 kbps zijn eerder regel dan uitzondering in het Verenigd Koninkrijk. Lees het hele verhaal bij www.RadioWereld.NL

18 oktober 2021

Duitse publieke radio zet vier FM-zenders uit in Baden-Württemberg

De twee landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur gaan door met hun strategie om FM langzaamaan uit te zetten. Eind deze maand worden vier zwakke FM-zenders in Baden-Württemberg uitgezet. Luisteraars worden  geadviseerd om te schakelen naar DAB+.

Op zondag 31 oktober gaan drie steunzenders van Deutschlandfunk ten oosten van Stuttgart uit. Ook zusterstation Deutschlandfunk Kultur zet in deze regio een steunzender uit. Ontvangst in de regio’s wordt op FM daarom een stuk lastiger, maar blijft nog wel enigszins mogelijk via andere zenders van buiten de regio.
 
De vier steunzenders gaan uit omdat ze een klein bereik hebben en daardoor relatief duur zijn om in de lucht te houden. Daarnaast werken de Duitse publieke omroepen naar een gehele afschakeling van FM. Vanaf 2029 stopt de subsidie aan de omroepen voor het in de lucht houden van FM. Of beter gezegd: vanaf dan mogen radio-uitzendingen via de ether niet meer kosten dan voor DAB+ noodzakelijk is.

6 oktober 2021

Bilsdale zender: Door brand beschadigde tv-mast gesloopt

De enorme tv- en radiomast die onherstelbaar beschadigd is door brand, is tijdens een gecontroleerde springlading neergehaald.

De zender van Bilsdale vloog op 10 augustus in brand en liet meer dan 600.000 huizen in Teesside, County Durham en North Yorkshire zonder signaal achter. De eigenaar Arqiva, van de 314 meter hoge mast in North York Moors, zei dat “snel handelen is” om dat de weersomstandigheden het nu toestaan. Volgende week wordt een tijdelijke vervangingstoren in gebruik genomen.

Arqiva zegt dat de nieuwe zender, die 80 meter hoog zal worden, de tv-diensten zal herstellen voor meer dan 90% van de getroffen huishoudens. Delen van de gesloopte constructie zijn bewaard gebleven en zullen worden onderzocht terwijl het onderzoek naar de oorzaak van de brand voortgaat. 

Arqiva Mast Dismantling

26 september 2021

Televisietoren Roermond vanaf nu op speciale dagen verlicht

De televisietoren in Roermond zal vanaf woensdag op speciale gelegenheden verlicht zijn. Op dagen als koningsdag, carnaval en Bevrijdingsdag wordt de toren met passende kleuren in het licht gezet.

Het initiatief is van het internetbedrijf Toren 7, dat in de toren een datacenter heeft.

Speciale dagen
De radio- en televisietoren in Roermond is al een landmark zoals dat wordt gezegd. Maar vanaf nu is hij ook regelmatig ’s avonds te bewonderen. De toren wordt namelijk op speciale dagen in het licht gezet. “Sinds de uitbraak van corona ligt het sociale leven vrijwel helemaal plat. Nu begint alles weer een beetje en daar hoort wat ons betreft ook licht bij. Vandaar dat we nu hebben besloten om de toren te verlichten”, zegt Harold Schaepkens van het bedrijf Toren 7.

Tienduizenden euro’s
Verdeeld over verschillende etages zijn er de afgelopen week 32 lampen geplaatst. Schaepkens wil het precieze kostenbedrag niet noemen, maar heeft het over enkele tienduizenden euro’s. “We hopen dat veel Roermondenaren dit initiatief mooi vinden en zich eraan verbinden, en wie weet wat het ons dan oplevert”, zo zegt hij.

Rust creëren
De verlichting zal mondjesmaat en op gepaste momenten gebeuren. En dan ook met kleuren die bij die speciale dag passen. “Met carnaval kan de toren in carnavalskleuren, en met kerst in kerstkleuren.” Er was geen gemeentelijke vergunning nodig voor het plan. Directe omwonenden zijn ingelicht en volgens Schaepkens enthousiast. “De toren staat in een woonwijk en we willen natuurlijk rekening houden met de omgeving, dus je moet ook wel rust creëren.”

22 september 2021

Bilsdale transmitter: Helicopters fly in material to build temporary mast

Een helikopter is begonnen met het overvliegen van materiaal, om een tijdelijke zendmast van 80 meter te bouwen, die tot doel heeft tv- en radiosignalen te herstellen na een brand die op 10 augustus heeft plaatsgevonden.

Bilsdale transmitter: Arqiva provide UPDATE on construction of new mast

Latest update on incident at Bilsdale mast

photo: www.arqiva.com

20 augustus 2021

Goes, werken met z’n uitzicht is geen straf!

Broadcast Partners, Facebook, Video.

10 augustus 2021

Bilsdale-zendmast zwaar beschadigd door brand

In het noorden van Engeland raakte een voor de regio belangrijke radio- en tv-mast dinsdag zwaar beschadigd door een mastbrand. De 315 meter hoge mast van Bilsdale is wellicht voor lange tijd buiten gebruik. Er is geen sprake van kwaad opzet.

De brandweer kreeg dinsdag om 13.19 uur Britse tijd een telefoontje van een een ingenieur die werkte op het zenderpark in de buurt van Helmsley. Dat zou er op kunnen wijzen dat de brand ontstond tijdens werkzaamheden. Er zijn, op enkele wandelaars na, weinig getuigen, en dus ook weinig beelden, omdat de site heel afgelegen ligt.

Wel is duidelijk dat de brand zich helemaal tot de top verspreidde. De brandweer van North Yorkshire stelde een veiligheidsperimeter van 300 meter in rond de site. Die geldt “totdat de exploitant kan bevestigen dat de toren structureel veilig is”.

De mast biedt dekking voor 500.000 huizen in Noord-Engeland, van Tadcaster tot Seaham, goed voor ongeveer een miljoen inwoners. Via de Bilsdale-mast werden heel wat radio- en tv-stations uitgezonden, waaronder een tiental FM-zenders, een vijftal DAB-muxen (waaronder de BBC-mux, Digital One en Sound Digital) en een reeks televisiemultiplexen, waaronder ook Freeview dat in de getroffen regio ongeveer 200.000 gebruikers telt.

Zenderoperator Arqiva, eigenaar van de mast, kon de getroffen radio- en tv-diensten, woensdag in de loop van de vooravond, na een onderbreking van ruim 24 uur, herstellen via tijdelijke structuren en bestaande infrastructuur elders in de regio.

Een woordvoerder van Arqiva zegt dat nu eerst moet afgewacht worden of de locatie veilig is, alvorens het onderzoek naar de oorzaak van de brand kan beginnen. “Op dit moment wijst niets op criminele activiteiten, maar dit kan niet worden bevestigd totdat er nader onderzoek is gedaan.”

De 315 meter hoge toren werd gebouwd in 1969.

The Transmission Gallery – Bilsdale

All services from Bilsdale are off air until further notice due to a major fire at the mast.

Viewers should either wait for services to be restored or redirect their aerials to adjacent transmitters at Pontop Pike, Emley Moor, Belmont or Eston Nab. Retuning of equipment may be necessary. For full report click Bilsdale Fire!

photo: www.gazettelive.co.uk

9 juli 2021

Lokale DAB+-vergunningen met 2 jaar verlengd

De tijdelijke lokale DAB+-vergunningen worden met twee jaar verlengd. Dit schrijft Staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. De definitieve uitgifte van lokale DAB+-vergunningen (laag 6) staat nu gepland voor 1 september 2024.

Vorige maand meldde Radio.NL al dat Keijzer plannen had om de lokale DAB+ vergunningen, die 31 augustus 2022 aflopen, te verlengen, omdat de internationale coördinatie nog niet is afgerond. Nu heeft ze de verlenging bevestigd.

7 mei 2021

Het seizoen van E-Skip is geopend.

Vandaag Tunesië via E Skip. Het was allemaal wat aan de zwakke kant, helaas ook geen RDS identificatie. Nu maar afwachten wat het nieuwe seizoen mij gaat brengen.

28 april 2021

Beierse radiozenders bezuinigen op FM-distributie

De publieke omroep voor Beieren en twee commerciële radiostations in deze deelstaat zetten de eerste voorzichtige stap in de afschakeling van FM. Eind juni worden daarom de eerste zwakke steunzenders uitgeschakeld.

Beierse radiozenders bezuinigen op FM-distributieHet gaat om de steunzenders van de publieke zenders Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, BR Klassik en B5 Aktuell, alsmede van Antenne Bayern en Radio Oberland in Mittenwald, een gemeente met een slordige 8000 inwoners 100 kilometer ten zuiden van München.

De FM-zenders gaan uit, omdat ze maar een gering bereik hebben en te duur zijn om in de lucht te houden.

In oktober 2018
Staakten de landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur hun FM-uitzendingen al vanaf deze locatie.

Dat de radiostations hun FM-zenders in Mittenwald uitzetten, betekend overigens niet dat de inwoners verstoken blijven van radio via de ether. FM-ontvangst van de Beierse radiostations blijft mogelijk via sterkere FM-frequenties vanaf zendlocaties in de buurt. Alleen zal de ontvangst, met name in huis, van mindere kwaliteit zijn.

Daarnaast zijn de radiostations in Mittenwald ook via DAB+ te ontvangen. Via digitale etherradio is het aanbod zelfs flink groter dan nu op FM het geval is.