10 december 2022

De Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 24e keer aan

De afgelopen tijd was de Gerbrandytoren helaas soms in nevelen gehuld. Sinds vanavond 18:45 uur branden de lichtjes weer aan de tuidraden van de Gerbrandytoren. Helaas vanavond was het weer mistig en dus is de ontsteking niet goed te zien.

Klik hier voor meer informatie van de ontsteking, door de jaren heen
Grootste kerstboom in IJsselstein

Live stream 24/7 
van 10 december 2022 tot 6 januari 2023

Stichting Scoop Hobbyfonds (kortweg Hobbyscoop) helpt de Stichting Kerstboom met een live videostream waardoor “onze boom” voor iedereen te bekijken is. Stichting kerstboom is belast met de bouw, onderhoud en het branden van ’s werelds grootste Kerstboom. De samenwerking is niet zo vreemd want beide stichtingen hebben ‘iets’ met de Gerbrandytoren in IJsselstein. In 2017 werd geholpen met de realisatie van de alternatieve kerstboom na blikseminslag en in 2018 werkten beide organisaties nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren.

De Grootste Kerstboom bestaat dit jaar precies 30 jaar. In 1992 onderging de Gerbrandytoren voor het eerst een Kerst-metamorfose. De boom brandt continu van zaterdag 10 december 2022 tot en met Driekoningen, donderdag 6 januari 2022.

Evenals in 2021, en na veel positieve reacties, heeft de organisatie van Stichting Kerstboom het team van Hobbyscoop verzocht om de kerstboom dit jaar opnieuw in beeld te brengen via een live videostream. Hobbyscoop beschikt reeds over een tweetal camera’s die vanaf de Gerbrandytoren prachtige beelden geven van de mast en de wijde omgeving vanaf 220 meter hoogte. Hieraan hebben we weer een camera toegevoegd die nu aan de zuidzijde van de Gerbrandytoren bij de Ijsseltap Boerderij van de familie Kuijt is geplaatst en met een straalverbinding gekoppeld is met de rest van het systeem. Zo kan iedereen, ook op afstand, meegenieten van de Grootste Kerstboom!  Bron YouTube: ATV P16ATV

Bron YouTube: ATV P16ATV

24 november 2022

Zendvermogen commerciële FM-radio mag tijdelijk omlaag

In verband met de huidige hoge energieprijzen, mogen commerciële FM-zenders hun zendvermogen tijdelijk met maximaal 3 dB verlagen. De regeling is ingegaan op 15 november en de verlaging geldt voor een periode van maximaal 1 jaar. Omroepen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen contact opnemen met Agentschap Telecom.

De vergunningen FM-radio schrijven voor wat het minimale en maximale vermogen van een radiozender moet zijn. Een hoger zendvermogen zorgt voor een groter bereik en meer potentiële luisteraars. Tegelijkertijd leidt een hoger zendvermogen tot een hoger energieverbruik.

Bereik
Of veel commerciële radiozenders (geen publieke zenders) interesse hebben om het vermogen te verlagen is nog maar de vraag. Voor commerciële radio is bereik essentieel. Meer bereik betekent immers meer kans op luisteraars, wat interessant is voor adverteerders.

Een verlaging van 3dB betekent in de praktijk een halvering van het zendvermogen, wat een flinke reductie van het zendbereik betekent. [RadioWereld.NL]

22 november 2022

Alle lokale publieke omroepen eind 2024 op DAB+

Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ontvangen zijn via DAB+, de digitale opvolger van FM. Het kabinet stelt hiervoor de komende tijd extra geld beschikbaar. Hierdoor kunnen lokale omroepen ook in de toekomst hun publiek goed blijven bereiken en bedienen.

In tegenstelling tot de landelijke en regionale publieke en commerciële omroepen beschikken nog niet lokale publieke omroepen nog niet over de benodigde digitale frequentieruimte en infrastructuur om via DAB+ uit te zenden. Daarmee dreigen zij hun volledige luisterpubliek kwijt te raken, aangezien de FM-radio mogelijk rond 2030 zal worden afgeschakeld.

Sinds enkele jaren zijn in delen van Nederland lokale DAB+-multiplexen in de lucht, maar in het grootste deel van het land zijn lokale omroepen nog niet beschikbaar via digitale etherradio. Dit komt mede doordat hiervoor nog frequenties gecoördineerd moeten worden. Lees het hele verhaal bij RadioWereld.NL

10 november 2022

Heb je een euro voor de kleurige tv-toren? (iets meer mag ook)

De schemerlamp van Goes wil makkelijker van kleur veranderen. Daarom zamelt stichting StichtLicht geld in, om de oude tl-balken te vervangen door led-lichten die ze met één druk op de knop een andere kleur kunnen geven. Ongeveer 30.000 euro is nodig. De helft is binnen. StichtLicht zet de eindspurt in.

Voorop gesteld: elk bedrag is welkom bij StichtLicht. Maar de vernieuwde actie moet ook bedrijven trekken die de portemonnee laten spreken. Jeroen van Broekhoven van StichtLicht: “We hebben al geld toegezegd gekregen van onder meer de gemeente, en eerder dit jaar hebben donateurs zich gemeld. De actie kwam op een lager pitje te staan door de situatie in de wereld. De vluchtelingen uit Oekraïne vroegen terecht even de aandacht. Nu pakken we de inzameling weer op.”

Techniek van toen
Wie op donderdag-, vrijdag-, of zaterdagavond in en om Goes is weet dat de tv-toren als een verlichte spijker in het landschap staat. Er is een soort basiskleur, en bij bijzondere gelegenheden past StichtLicht de kleuren aan. Dat is nu nog bewerkelijk en tijdrovend, omdat tl-balken met de hand vervangen moeten worden. “In Nederland waren we de eerste die een tv-toren uitlichtte, en dat doen we nog steeds met de technieken van toen. Met het led-systeem kan dat veel makkelijker.”

Jouw kleur
StichtLicht kan elk bedrag gebruiken. Voor voor de gulle gevers heeft StichtLicht een extra cadeautje: je mag dan de kleur van de toren bepalen! Da’s een slimme zet van StichtLicht, want wie wil dat nou niet: zeggen dat de toren jouw kleur heeft.

Info en donaties: website StichtLicht

4 november 2022

Hoogersmilde, De stand van zaken (update)

In de nacht van 4 november is de DAB+ antenne in zendmast van Hoogersmilde aangesloten. T
ijdens deze werkzaamheden waren verschillende FM en de DAB+ zenders uitgeschakeld. Deze werden in de vroege ochtend weer ingeschakeld, inclusief de nieuwe DAB+ zender voor Groningen en Drenthe 7C

29 oktober 2022

Uitrol nieuwe bovenregionale DAB+-netwerken: De stand van zaken

Groningen/Drenthe
Het enige netwerk dat nog echt achter blijft qua dekking is Groningen / Drenthe. Hier staan vooralsnog maar twee zenders aan: Hoogezand, Emmen en (Stadskanaal) Nu binnenkort ook Hoogersmilde.

Nieuw DAB+ antenne – 7C
Deze nacht zullen de mannen van Broadcast Partners een nieuw DAB+ antennesysteem gaan monteren in de mast. Vannacht zijn om 00:15 uur diverse FM en alle DAB+ zenders uitgeschakeld i.v.m. elektromagnetische straling. Deze zenders blijven uit zolang de werkzaamheden duren. 

Hoogersmilde 30 oktober 2022
De nieuwe antenne is naar alle waarschijnlijkheid eerst neergelegd op betonnen toren en vanaf daar in de nacht van 29 oktober via de mast omhoog gehesen. Vandaag zien we dat de antenne is gemonteerd maar nog niet aangesloten, omdat er nog kabels los hangen. Er zal nogmaals geklommen (in een nacht) moeten worden naar ca 250 meter! om alles nog aan te sluiten. tot die tijd nog geen uitzending via kanaal 7C. Vast staat wel dat dit uiterlijk 1 januari is, maar eerder is mogelijk. 

Hoogersmilde 19 oktober 2022
Vandaag het tweede deel..

Hoogersmilde 18 oktober 2022
De nieuwe DAB+ antenne ligt klaar om gemonteerd te worden in de mast. De antenne wordt in 2 delen naar boven gebracht. Vandaag het eerste deel en morgen volgt deel 2.

9 september 2022

update 

 

Sponsoractie bij televisietoren als eerbetoon voor overleden Thomas

TV toren bezoekersdagen
Het evenement was nagenoeg uitverkocht, bijna duizend bezoekers! Samen met de merchandise is hiermee zo’n 10.500 euro voor de 2023 editie van Alp d’HuZes opgehaald!

Bekijk hier de foto’s, die gemaakt zijn tijdens deze dagen..

3 september 2022

Sponsoractie bij televisietoren als eerbetoon voor overleden Thomas

Een bijzondere inzamelingsactie, op een bijzondere plek. 950 mensen kochten een kaartje om dit weekend de televisietoren in Hoogersmilde te bezoeken. De sponsoractie voor Alpe d’HuZes is een eerbetoon aan Thomas Hegen uit Smilde. Thomas overleed afgelopen juni op 16-jarige leeftijd aan botkanker.

Dubbel gevoel

De lift in de televisietoren staat vandaag niet stil. In groepjes van vijf personen worden de bezoekers naar boven gebracht. Veertien verdiepingen hoger wacht ze een uitzicht dat met het heldere weer zelfs reikt tot aan Groningen. “Gelukkig heeft Thomas het ook kunnen zien,” vertelt Marnix Hegen, de vader van Thomas. Twee jaar geleden bracht hij met zijn zoon een bezoek aan de televisietoren. “Toen zouden we deze actie al houden, maar door corona is het uitgesteld tot vandaag. Thomas kan er niet meer bij zijn, maar hij gaf aan dat hij graag wilde dat de actie door zou gaan.” Lees meer op RTV Drenthe

26 juli 2022

Stoelendans op regionale DAB+-kavels van start

In Friesland is de eerste stap gezet voor de herindeling van de regionale DAB+-frequenties. De komende maanden zal er een grote herindeling van de DAB+-frequenties voor regionale radiozenders plaatsvinden.

In Friesland is de DAB+ frequentie van Jirnsum verhuist naar 5A was 9D.

9D Noord-West NL
Ensemble naam: 9D Noord-West NL
Ensemble ID: 8019

26 juli 2022 - Jirnsum TII 9/1

25 juli 2022

Stoelendans op regionale DAB+-kavels van start

Van de Redactie Radionieuws

In Friesland wordt morgen de eerste stap gezet voor de herindeling van de regionale DAB+-frequenties. De komende maanden zal er een grote herindeling van de DAB+-frequenties voor regionale radiozenders plaatsvinden.

Herindeling
In de komende maanden worden de digitale etherindeling voor publieke en commerciële radiozenders opnieuw ingedeeld. Regionale publieke en regionale commerciële radiozenders krijgen de komende maanden een uitzendgebied op DAB+ dat beter past bij hun regio. Daarnaast zijn er nieuwe internationale afspraken gemaakt waardoor bepaalde frequenties niet meer beschikbaar zijn voor Nederland. Tevens komt er extra digitale capaciteit vrij in de Randstad. De nieuwe indeling per kavel vind je hier.

Nieuwe kanalen
Om de nieuwe indeling mogelijk te maken zullen de regionale netwerken van frequentie veranderen. Morgen wordt in Friesland de eerste stap gezet. Daar verhuizen de regionale zenders van kanaal 9D naar 5A. Hiervoor vinden komende nacht werkzaamheden plaats aan de zendmast in Irnsum.

Vanaf 1 september mag Nederland overigens geen gebruik meer maken van dit kanaal aangezien er afspraken zijn gemaakt met buurland Duitsland over dit kanaal. Vanaf 1 september gaat in de grensregio Noordrijn-Westfalen het regionale netwerk aldaar met meer vermogen uitzenden.

In de periode tot 1 september zal het regionale netwerk in de digitale ether verder worden aangepast. De nieuwe indeling vind je hier.

27 mei 2022

De tv-toren van Goes staat nu in Kruiningen, en dat komt door Martin

Geplaatst door Remco.v.S

Het valt op in Kruiningen. Voor het raam van dat ene huis staat het symbool van Goes: de tv-toren. Binnen in de woonkamer zie je er nog één, en nog één. Boven puft de 3D-printer om weer een exemplaar te maken. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, grinnikt Martin Molendijk. 

Het is gelijk duidelijk: modelbouwen is voor Martin een serieuze bezigheid. Een kamer op de eerste verdieping is ingericht als werkplaats. Langs een muur staat een kast met allemaal bakjes waar onderdelen in zitten. Lampjes, ledjes, knopjes, condensatoren en dat soort dingen. “Ik ben altijd met verlichting en electronica bezig. Ook houd ik van dingen die de hoogte in gaan, zoals zendmasten en vuurtorens. Dat vormt nu een mooie combinatie”.
 

Met een druk op de knop veranderen de kleuren. Foto’s: Martin Molendijk.

Net als bij de grote broer
De grootste nagemaakte tv-toren is 1,40 meter en de kleinste 20 centimeter. Net als bij de echte kunnen sommige van Martins torentjes ook ‘aan’. Oranje, rood-groen, of wit… een aantal torentransen is dan verlicht. “Alle kleuren die StichtLicht (de organisatie die de verlichting van de tv-toren in Goes verzorgt) ooit heeft gebruikt, zitten ook in mijn torentjes. Kijk maar”, en met een druk op de knop straalt Martins toren opeens roze. Dat is vast voor volgend jaar, als StichtLicht de echte toren ook roze wil uitlichten, vanwege de Roze Zaterdag die dan wordt gehouden in Goes.

De modelbouwer in Kruiningen wil dat zijn modellen kloppen. “Eerst kijk ik naar heel veel foto’s van het gebouw dat ik wil namaken. Dan zoek ik mensen die technische tekeningen hebben. Je wilt namelijk wel de juiste afmetingen hebben en de details goed verwerken”. Daarna tekent hij een ‘platte’ 2D-tekening in de computer, om er vervolgens een 3D-versie van te maken, met hoogte, breedte en diepte.

Daarna gaat de 3D-printer aan het werk. Uit de spuitkop komt steeds een beetje gesmolten plastic waarmee het voorwerp laagje voor laagje wordt opgebouwd. Om precies te zijn: 0,1 millimeter per keer dat de printkop langskomt. Een grote toren printen kost vier dagen non-stop. Lees het hele verhaal op EtceteraPlus

Foto: Remco van Schellen.

21 mei 2022

Het E-Skip seizoen is van start gegaan

Na lang wachten, nu eindelijk de eerste E-Skip op deze locatie. Het was kort, maar toch Griekenland kunnen loggen.  

15 mei 2022

Alle regionale omroepen gaan van DAB+ kanaal wisselen

Op 29 juli 2011 heeft Agentschap Telecom de FM vergunningen verlengd voor niet-landelijke commerciële radio. Voorwaarde voor de verlenging was dat de vergunninghouder tevens vergunning aanvroeg voor digitale radio. De afspraak was dat de vergunninghouder uiterlijk 1 september 2015 digitale radio aan zouden bieden.

Per 14-3-2015 was het eerste regionale netwerk in de lucht en dat was Zuidwest op kanaal 9D; de overige netten kwamen vrij snel erna in de lucht.

hieronder op de linker landkaart de huidige regionale kavels zoals het nu wordt uitgezonden.

Tussen 1 juni 2022 en 1 september 2022 zal de regio indeling veranderen zoals op de landkaart rechts te zien is.

30 april 2022

Nieuw landelijk commercieel DAB+-net al in de lucht

Het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk op kanaal 9C gaat zondag (1 mei) officieel van start.

Het nieuwe netwerk gaat uitzenden via 29 zenders verspreid over het land. Echter zal het netwerk zondag nog niet volledig operationeel zijn. “Door het wereldwijde tekort aan chips is nog niet alle apparatuur geleverd.”

Een deel van de zenders zal zondag al op volle kracht draaien, terwijl een ander deel met gereduceerd vermogen of later in de lucht gebracht wordt.

DAB spectrumlaag 7
Landelijk Commerciële omroepen
kanaal 9C
206.352

TII: 29-17 = Hoogersmilde
TII: 19-19 = Irnsum
TII: 19-23 = Wieringerwerf
TII: 19-8   = Lelystad