9 december 2023
De Grootste Kerstboom brandt weer 

Kerstboom online te bewonderen dankzij livestream vanaf nieuwe locatie. De Grootste Kerstboom is ook dit jaar gedurende de hele brandperiode online te bekijken dankzij een livestream, mogelijk gemaakt door de Stichting Hobbyscoop. In 2017, toen de bliksem ik de lampen sloeg, hielpen de vrijwilligers van deze stichting, die doorgaans bekend staat als Hobbyscoop, ons al met de realisatie van de alternatieve kerstboom. Vervolgens werkten we in 2018 nauw samen om een geheel nieuwe verlichting te realiseren.
 
De Livestream is sindsdien jaarlijks te bekijken. Eén van de camera’s bevindt zich op een hoogte van 220 meter aan de Gerbrandyoren. Het hele plaatje van de boom wordt verzorgd door een camera die dit jaar op een nieuwe locatie is geplaatst: het pand van JB Keramiek aan de Edisonweg. Van hieruit is het zicht prachtig, zoals iedereen vanuit de huiskamer kan bekijken. www.degrootstekerstboom.nl

LIVE 24/7 van 9 december 2023 t/m 6 januari 2024

8 december 2023
Lokale digitale radio

Lokale publieke omroepen kunnen voor lokale digitale radio (DAB+) een vergunning aanvragen. Aanvragen kan vanaf 12 december 2023 tot en met 6 februari 2024

Nederland is verdeeld in 57 geografische gebieden waaraan frequentieruimte is gekoppeld. Dit noemen we allotments. Per allotment zijn 18 vergunningen beschikbaar. U kunt de frequentieruimte vanaf 1 september 2024 in gebruik nemen. Een vergunning is geldig tot en met 31 augustus 2030.

Definitieve indeling
Per september 2024 komt er een definitieve indeling van de digitale capaciteit voor lokale zenders (de zogenaamde laag 6). In deze indeling hebben publieke lokale omroepen voorrang om een vergunning aan te vragen. De resterende capaciteit wordt verdeeld onder commerciële vergunninghouders.

Onderstaand kaartje laat zien welk kanaal voor welk gebied gebruikt gaat worden. Alle technische details zijn te vinden op de website van (RDI) Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

19 september 2032
Vliegende start op weg naar de 25ste ontsteking

Het is de bedoeling dat de tot kerstboom omgetoverde Gerbrandytoren in IJsselstein tussen zaterdag 9 december 2023 en zaterdag 6 januari 2024 voor de 25e keer straalt.

Is het pas de 25 ste keer?

De Grootste Kerstboom brandde 31 jaar geleden, in december 1992, voor de eerste keer. Toch kijken we nu uit naar ‘pas’ de 25 ste ontsteking. De reden is simpel: in de afgelopen jaren is de boom vanwege technische of financiële reden een aantal keren helaas niet aan gegaan. Het is de bedoeling dat de tot kerstboom omgetoverde Gerbrandytoren tussen zaterdag 9 december  2023 en zaterdag 6 januari 2024 straalt. 

Op de volgende sites worden geregeld nieuwe informatie gegeven over de totstandkoming van de Grootste Kerstboom en de ontsteking.

30 oktober 2023
FM-frequentie Radio4All in de lucht

Radio4All is nu ook op FM te ontvangen. Vrijdagmiddag 27 oktober is de zender in Hoogersmilde op 90.5 FM aangezet, waarmee de ‘tweede‘ FM-zender van het station in de lucht is.

Hoogersmilde 90.5 MHz

Voordat de FM antennes gemonteerd konden worden heeft RNN eerst het KPN DAB+ 12C systeem weg moeten halen om vervolgens de nieuw antennes te monteren. Dit alles is gerealiseerd in de week van 27 oktober 2023.

www.radio4all.nl

Bekend is dat Radio4All in zee gaat met Radio Netwerk Nederland voor het beheer van het FM-zendernetwerk. Die moet nu binnen zes weken het complete netwerk, bestaande uit 16 opstelpunten, gaan bouwen. Uiterlijk 1 december 2023 moeten alle frequenties volgens de vergunning aan staan.

Radio4All mag sinds 1 september uitzenden op het landelijke FM-kavel A08, wat voorheen door Sublime werd gebruikt. Omdat er toen nog geen overeenkomst was met een zenderexploitant, werden alle FM-zenders uitgezet. Momenteel zendt Radio4All als test ‘lofi hip-hop’, een soort liftmuziek, uit. [RadioWereld.NL]

Lees ook op RadioWereld.NL

Radio Netwerk Nederland B.V., een vooraanstaand bedrijf gespecialiseerd in de radiotechniek en gevestigd in Sneek, bouwt een nieuw landelijk groen FM netwerk. Radio4All, een nieuwkomer in de radioscene in Nederland, heeft onlangs de uitzendvergunning verkregen en heeft gekozen om samen te werken met Radio Netwerk Nederland vanwege het gebruik van zeer energiezuinige zenders, bewezen expertise en kwaliteit.

Giel Beelen, creatief directeur van Radio4All, is opgetogen over deze samenwerking en prijst de professionele aanpak van Radio Netwerk Nederland. Hij benadrukt de inzet van groene zenders die worden geplaatst door Radio Netwerk Nederland en is ervan overtuigd dat deze samenwerking de luisterervaring naar nieuwe hoogten zal brengen.

Hoewel Radio4All momenteel al beschikbaar is via DAB+, zal de uitbreiding naar FM met de bouw van 16 verschillende antenne opstelpunten in heel Nederland de beschikbaarheid aanzienlijk vergroten. Luisteraars kunnen binnenkort genieten van een kraakhelder, sterk en storingsvrij FM signaal

5 september 2023
Hoogersmilde heeft nu twee televisietorens: een grote en een kleine

“Wij hebben nu twee televisietorens. Een grote en een kleine.” Mindert van der Velde van Dorpsbelangen Hoogersmilde is maar wat trots op de tweede, kleine televisietoren die in Hoogersmilde is gekomen.

Alhoewel. Klein? De toren is 10,5 meter hoog. “Het is niet zo dat je even met de handen bij de top kan komen. Hij is echt wel een uit de klauwen gewassen voor een mini.

” Het is een miniatuur van de oude televisietoren, die gebouwd is in 1958 en afbrandde in 2011. De ‘kleine toren’ is afkomstig van het miniatuurpark in Appelscha, dat in 2007 de deuren sloot. Een inwoner van Hoogersmilde wist de onderkant van de toren te bemachtigen. Hij wilde hem in het dorp plaatsen, maar dat kreeg hij niet voor elkaar. Vervolgens kon Dorpsbelangen de toren gratis overnemen.

In Hoogersmilde staat een miniatuurtoren van 10,5 meter hoog © RTV Drenthe / Stefan Klomp

“Wij hebben hier een man met gouden handen, Bram Koenrades. Die heeft met de onderdelen die we hem gaven er dit moois van gemaakt. Hij heeft er wel een poos over gedaan. Dat was ook logisch. Het stond ook niet onder druk.” En daarbij komen ook de nodige vergunningen om de hoek kijken.

Verschillen met de miniatuurtoren uit Appelscha zijn er wel. Zo was de toren in Appelscha twee meter hoger. “Wij zijn al geweldig blij met deze 10,5 meter. Het moet ook veilig wezen. Hij staat hartstikke stevig. Je kan hem in ieder geval niet optillen. Het kan een keer wat smerig worden. De toren kan ons wel overleven.” Daarnaast wordt de toren op zijn plaats gehouden door tuidraad.” Ook de voeten zijn een evenbeeld van de oude versie van de toren.”

Oude versie
Mindert van der Velde kan niet genoeg benadrukken dat het om een ‘evenbeeld van de oude televisietoren’ gaat. “Na de brand is op de toren een nieuwe mast gekomen. Maar wij hebben nog de oude versie.”

’s Avonds is de toren verlicht. Bovenin zit een rood lampje. “Net alsof het een waarschuwing is voor het vliegverkeer en de ballonvaart.”

Nu pronkt de 10,5 meter hoge toren van pvc langs de Bosweg. Een drukke weg naar recreatiegebieden. “Hier komt een boel verkeer langs. Wij hopen dat hij een beetje Hoogersmilde op de kaart zet. Het is prachtig.” door Stefan Klomp: www.rtvdrenthe.nl

26 augustus 2023
Grote zenderuitbreiding DAB+ op komst

Binnen een jaar wordt het zenderaanbod op het digitale radionetwerk DAB+ veel uitgebreider. Het gaat hierbij niet om een landelijke, maar een regionale uitbreiding.

vanaf de zendmast Wormer

Na overleg dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met buurlanden heeft gevoerd, is overeengekomen dat Nederland meer frequenties mag gebruiken voor het lokaal uitzenden van radiozenders via het digitale radionetwerk DAB+. Dit betekent concreet dat vanaf september 2024 alle lokale omroepen in Nederland de mogelijkheid krijgen om digitaal in de ether beschikbaar te zijn. Zij gaan uitzenden via de zogeheten ‘laag 6’. Deze gaat bestaan uit 57 lokale uitzendregio’s. Hiermee kunnen alle lokale radiozenders een digitale plek in de ether inrichten. Lees het hele verhaal op www.totaaltv.nl

15 augustus 2023
Update, NEW transmitter Sites photos!

 • Duitsland: (D)
  Habichtswald, Hoher Meißner, Kulpenberg
 • Oostenrijk: (AUT)
  Kitzbühel/Kufstein, Linz, Patscherkofel/Innsbruck
 • Polen: (POL)
  Lubań/Nowa Karczma
 • Tsjechië: (CZE)
  České Budějovice, Černá Hora, Pardubice/Krásné

14 augustus 2023
Broadcast Partners gaat DAB+-netwerk NPO exploiteren

De NPO heeft de exploitatie van haar DAB+-netwerk (kanaal 12C) gegund aan Broadcast Partners. Het zenderbedrijf uit Terneuzen neemt daarmee vanaf 1 september het stokje van KPN Broadcast, die het netwerk al bijna 20 jaar in de lucht houdt voor de NPO. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van een nieuw netwerk.

Het nieuwe netwerk dat momenteel wordt gebouwd door Broadcast Partners gaat in totaal 61 zenders bevatten. Dat is flink meer dan de huidige 46 in het netwerk van KPN. “De dekking wordt aanzienlijk beter dan we van de andere netwerken gewend zijn”, zo laat Robert-jan van der Hoeven van Broadcast Partners weten aan RadioWereld.NL.

“Nu levert 11C (landelijk commercieel, red.) nog de beste dekking, maar het nieuwe NPO-netwerk, dat afgebouwd wordt tussen september en december, zal ongeveer de dekking krijgen 
als die van het VRT DAB-netwerk in Vlaanderen, dus met aanmerkelijk hogere veldsterkte in veel belangrijke stedelijke omgevingen.”

Vooral vanwege de totaal andere ontvangstbeleving van DAB+ ten opzichte van FM zijn tamelijk hoge veldsterktes nodig voor een ongehinderde ontvangst.

Lees verder: www.radiowerld.NL

20 mei 2023
Iconische zendmast te koop

Tryvannshøyden - wikipedia.org

Tryvannstårnet
Iconic radio tower for sale

In 2017 werden de FM-zenders uitgeschakeld. Na 54 jaar hadden radio- en tv-toren Tryvannstårnet in Oslo geen operationele functie meer. Nu wil de gemeente Oslo de iconische toren verkopen.

Het was in het Tryvann-gebied dat 100 jaar geleden, in 1923, de eerste officiële radio-uitzendingen in Noorwegen werden verspreid. In 1962 werd de Tryvann-toren gebouwd om signalen van zowel tv als radio over te brengen. 54 jaar later, in 2017, werden de FM-signalen uitgeschakeld en had de toren geen operationele functie meer.

De investeerder Christian Ringnes heeft eerder aangekondigd geïnteresseerd te zijn in het kopen van het monument. Een van de plannen die hij in 2019 naar voren bracht, was om de toren open te stellen voor het publiek, als uitkijkpunt en mogelijk een café of een mooier restaurant, meldt NRK.

Op 60 meter hoogte in de toren bevindt zich een observatieplatform van waaruit u op heldere dagen tot Zweden in het oosten en Gaustatoppen in Telemark in het westen, ongeveer 120 km verderop, kunt kijken. Dit was vroeger een populaire toeristische bestemming, maar werd in 2005 gesloten vanwege nieuwe brandveiligheidsvoorschriften die een grote investering zouden betekenen.

18 februari 2023

Definitieve veilingregeling landelijke commerciële FM-frequenties bekend

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) start de consultatie voor de veiling van de negen vergunningen voor landelijke commerciële radiostations. Het kabinet gaat deze vergunningen, waarbij analoge radio (FM) is gekoppeld aan digitale radio (DAB+), in 2023 veilen. Twee van deze negen landelijke vergunningen zijn bestemd voor een commerciële nieuwszender en voor een zender die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait. Een rechtspersoon kan er maximaal drie verwerven via de veiling. De vergunningen zijn voor 12 jaar (2023-2035). Lees het hele verhaal op www.radiowereld.nl

6 januari 2023

Grootste kerstboom Gerbrandytoren dooft de lampen

De Gerbrandytoren (kerstboom) brandt al sinds 10 december 2022 18.45 uur in IJsselstein. Maar vrijdagavond (6 januari, Driekoningen) zijn de lichten van de grootste kerstboom ter wereld om 23.00 uur weer gedoofd. De kerstverlichting in de 366.80 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein brandde dit kerstseizoen voor de 24e keer.

Het toplicht op circa 350 meter brandt al door NPO 3FM sinds sinds 6 december. De 120 lampen van de zendmast in IJsselstein, ook wel bekend als de zendmast Lopik, waren tot op tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar.

De lampen bevinden zich op speciale tuien met een totale lengte van vier kilometer. Deze zijn op de toren aangebracht op respectievelijk ca. 125, 200, 265 en 325 meter hoogte.

Op de grond zijn de lichtsnoeren bevestigd aan de bestaande tuiblokken. De Grootste Kerstboom is bij helder weer tot in de verre omgeving te zien, tot wel 40-50 kilometer ver en zelfs vanaf de Van Brienenoordbrug in Rotterdam.

Het lichtspektakel vindt al sinds 1992 plaats, nu 31 jaar geleden. Maar het lukte de organisatie niet elk jaar om de financiering rond te krijgen. Ook waren er in sommige jaren andere, bijvoorbeeld technische, problemen waardoor de lampen niet konden worden aangebracht of ontstoken konden worden.

1 januari 2023

Nieuwe naam voor Agentschap Telecom

Vanaf 1 januari gaat de toezichthouder verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (afgekort RDI).

De toenemende digitalisering verandert maatschappelijke opgaven. Inspecteur-generaal Angeline van Dijk: “Er is sprake van een toenemende digitalisering. Dat is een voorwaarde voor een duurzame economische ontwikkeling en brengt ons land verder. Tegelijkertijd brengt het nieuwe kwetsbaarheden en risico’s met zich mee. Maatschappelijke belangen kunnen daardoor onder druk komen te staan. Dat heeft de maatschappelijke opgave van Agentschap Telecom in de loop der jaren veranderd.”

Investeren en intensiveren toezicht
De nieuwe Rijksinspectie Digitale Infrastructuur behoudt de taken van het huidige agentschap. Daarnaast zal de RDI nadrukkelijker investeren in de digitale veiligheid van Nederland. Bijvoorbeeld door intensiever toezicht te houden op netwerken en de digitale veiligheid van slimme apparaten.

Nieuwe naam dekt lading
De toezichtstaken zijn de afgelopen jaren al sterk toegenomen. De verwachting is dat die groei zich de komende jaren voort zal zetten. De naam ‘Rijksinspectie’ sluit goed aan bij die ontwikkeling. In verband met de verbreding van het werkveld dekt de benaming ‘Telecom’ de lading niet meer. ‘Digitale infrastructuur’ doet dat wel.